Senatorii au hotarat sa nu le mai dea membrilor de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) indemnizatia lunara, egala cu jumatate din venitul brut al judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Ieri, la dezbaterea Ordonantei de urgenta privind salarizarea si alte drepturi ale magistratilor, senatorii au votat un amendament prin care reduce numarul celor care beneficiaza de o astfel de indemnizatie. De acum, numai -reprezentantii societatii civile in CSM- vor primi o indemnizatie egala cu 50% din salariul brut al judecatorului de la ICCJ. -Membrii de drept ai CSM au indemnizatiile asigurate de functiile pe care le detin-, si-au motivat propunerea Serban Nicolae (PSD) si Gavrila Vasilescu (PC), initiatorii amendamentului.
In plus, senatorii au decis ca judecatorii si procurorii trimisi in strainatate in interes de serviciu sa respecte drepturile si obligatiile stabilite in regulamentul aprobat fie de ministrul justitiei, fie de plenul CSM, de presedintele sau de procurorul general al Parchetului ICCJ.
De asemenea, sunt specificate unele drepturi legate de mutare, transfer si concediu de odihna. Senatorii au votat actul normativ cu 69 de voturi pentru, cu 7 impotriva si cu 9 abtineri, urmand ca ordonanta sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. In urma cu doua zile, subiectul salarizarii membrilor de drept ai CSM fusese dezbatut si in Comisia juridica si in cea de munca a Senatului. Atunci au fost mai multe voci care au atras atentia asupra faptului ca, desi teoretic cei trei membri de drept ai CSM – ministrul justitiei, Procurorul General al Romaniei si Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie – nu mai primesc salariu, acest beneficiu ramane valabil, fiind prevazut in alte legi organice care sunt in vigoare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane