In pofida sondajelor care arata ca opinia publica condamna fenomenul migratiei politice si, desi conducerea PSD a promis cu ceva vreme in urma ca va rezolva aceasta problema, deputatii puterii au decis ieri ca alesii locali se pot plimba in voie de la un partid la altul, dupa cum bate vantul propriilor interese.
Pesedistii din Camera Deputatilor si-au impus din nou punctul de vedere la votul privind Legea statutului alesilor locali, dand liber la migratia politica. Daca ei au facut o concesie acceptand propunerile opozitiei PNL-PD, de introducere a unui registru de interese care sa-i oblige pe consilierii locali si judeteni sa-si declare afacerile si cadourile primite in exercitarea mandatului, nu acelasi lucru s-a intamplat cu sanctionarea celor care parasesc partidul pe listele caruia au fost alesi in administratia publica locala. Raportul de mediere la mult disputatul act normativ a trecut de plenul forului legislativ, avand chipul si asemanarea partidului de guvernamant, care si-a dublat numarul de primari si consilieri in aceasta legislatura, tocmai gratie fenomenului de migratie. Propunerile mai vechi ale liberalilor si democratilor, ca acei consilieri care pleaca din partidul ce i-a promovat pe liste sa-si piarda mandatul, au avut aceeasi soarta ca si la discutarea Constitutiei, unde opozitia a sustinut incriminarea migratiei politice, invocand faptul ca, prin acest fenomen, practic se incalca vointa electoratului care a votat un anumit partid. Dupa cum au decis deputatii majoritatii parlamentare, consilierii raman si cu mandatul si, in plus, pot reprezenta interesele partidului adoptiv, in conditiile in care plenul a votat eliminarea unui articol potrivit caruia alesii locali care demisionau din formatiunea politica in numele careia au candidat pot actiona in continuare numai ca independenti. Nemultumiti de faptul ca nu au obtinut sanctionarea migratorilor, aliatii s-au pronuntat impotriva actului normativ, deputatul PD Ioan Oltean afirmand ca liberalii si democratii nu vor sa fie partasi la perpetuarea fenomenului condamnat si de societatea civila. El a mai spus ca aliatii au luat aceasta decizie cu toate ca au fost aprobate propunerile lor privind afacerile consilierilor locali si judeteni.
Senatul a rezolvat problema cu o seara inainte
Asadar, consilierii locali sau judeteni vor putea trece de la un partid la altul, senatorii fiind de acord si primii care au decis, luni seara, eliminarea din raportul de mediere la Legea privind statutul alesilor locali a unui articol ce le-ar fi permis doar statutul de independenti in cazul demisiei din partidul lor.
Astfel, si senatorii au aprobat solutia Comisiei de mediere privind eliminarea din proiectul de lege a prevederii referitoare la consilierii care parasesc un grup sau partidul pe a carui lista au intrat in Consiliul local sau judetean si ar fi putut actiona in continuare numai ca independenti.
In cazul fuzionarii, doua sau mai multe partide care sunt reprezentate in consilii sau care au deja constituite grupuri pot forma un grup distinct, potrivit unui alt text adoptat de Comisia de mediere.
Raportul de mediere a fost, luni, si in dezbaterea Camerei Deputatilor, insa articolul privind migratia alesilor locali a fost retrimis la Comisia juridica, in urma unei cereri a PNL si PD.
Deputatii Ioan Oltean si Puiu Hasotti au aratat ca eliminarea acestui articol este bizara si ca este necesar ca migratia alesilor locali sa nu fie incurajata.
Remember pentru o perdea de fum
La sfarsitul lunii martie, liderul PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca va propune restrictionarea migratiei politice, definind-o ca fiind o -sursa a oportunismului politic-.
-Din pacate, nu am avut pana acum curajul de a ne adresa direct acestei probleme, dar este timpul sa cerem tuturor celor care se prezinta in fata alegatorilor sa-si pastreze responsabilitatea personala fata de cei care i-au ales. Este momentul sa nu-i mai lasam sa se ascunda de propria lor responsabilitate, trecand sub diferite drapele de imprumut-, afirma Nastase, la reuniunea tinerilor PSD intitulata -Primavara social-democrata-.