Home Politic Alesii neamului sfideaza o tara intreaga

Alesii neamului sfideaza o tara intreaga

DISTRIBUIŢI

Obisnuiti sa traiasca pe picior mare, alesii neamului din parlament se incapataneaza sa-si asigure o batranete cat mai confortabila, in ciuda avertizarilor primite in ultima vreme de la premierul Calin Popescu Tariceanu si chiar de la presedintele Traian Basescu. Modalitatea prin care au inteles ei sa se conformeze cererii Palatului Cotroceni, care invoca faptul ca adoptarea unor pensii de zeci de milioane de lei incalca unele prevederi constitutionale, a fost aprobarea unui proiect de lege referitor la statutul parlamentarului, putin modificat, dar care nu atinge cu nimic valoarea pensiilor pe care le vor incasa. Parlamentarii nu au fost sensibilizati nici macar de nivelul precar de trai al pensionarilor obisnuiti, singurul deputat care a votat impotriva proiectului fiind democratul Augustin Zegrean. Cu toate acestea, un singur lucru ar mai putea bloca aprobarea actului normativ: presedintele sau unul dintre grupurile parlamentare sa sesizeze Curtea Constitutionala. Pentru a lua ochii presedintelui si primului-ministru, parlamentarii au aratat -intelegere- si au facut o concesie. Au renuntat la pasapoartele diplomatice pentru sotii, sotiile si copiii demnitarilor.

Deputatii si senatorii nu vor nici in ruptul capului sa elimine privilegiile financiare din statutul parlamentarilor. Dupa ce au cugetat indelung asupra sfaturilor transmise de la Cotroceni sau la cele date de premierul Calin Popescu Tariceanu, ei au decis sa isi pastreze pensiile de zeci de milioane de lei, precum si indemnizatiile de somaj.

Alesii neamului nu se lasa intimidati nici de opinia publica, nici de solicitarile presedintelui Traian Basescu ori de avertismentele premierului atunci cand vine vorba de privilegiile continute in statutul propriu. Cum imaginea forului legislativ este deja mult prea terfelita si nu mai au nimic de pierdut, deputatii si senatorii din comisia speciala au stabilit sa mentina toate prevederile referitoare la pensii si alte favoruri, nesocotind total recomandarile din solicitarea lui Basescu de reexamninare a legii cu pricina. Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, noul proiect, care nu difera prea mult de cel respins de administratia prezidentiala, urma sa intre azi in dezbaterea plenului reunit al celor doua Camere.

-Basescu nu are ce sa ne faca-

Cu o majoritate de voturi, membrii comisiei pentru statutul parlamentarilor au decis ca nu au de ce sa se supuna cererii Palatului Cotroceni, care invoca faptul ca adoptarea unor pensii de zeci de milioane de lei incalca unele prevederi constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi. -Egalitatea in drepturi nu inseamna ca noi nu avem dreptul la pensii-, comentau membri ai comisiei. Un alt argument utilizat atat de Basescu, cat si de premierul Tariceanu a fost acela ca este total inoportuna aprobarea unor privilegii de ordin financiar in conditiile in care nivelul de trai al romanilor este precar. Deputatii si senatorii nu s-au lasat impresionati nici de acest discurs, doar deputatul democrat Augustin Zegrean votand impotriva statutului, in timp ce liberalul Titu Gheorghiof s-a abtinut, iar colegul sau de partid Nicolae Vlad Popa a lipsit, fiind plecat la Bruxelles, in calitatea sa de euroobservator. Parlamentarii din comisie au mizat pe faptul ca, odata ce colegii lor din plen isi vor activa cartele pentru a adopta varianta finala, Basescu nu va mai avea ce sa le faca. Potrivit legii fundamentale, seful statului poate cere reexaminarea legii o singura data, inainte de promulgare. Unica modalitate de a mai bloca aplicarea actului normativ ar fi aceea ca presedintele sau unul dintre grupurile parlamentare sa sesizeze Curtea Constitutionala, care s-a remarcat deja prin deciziile sale impotriva puterii.

Tupeu de parlamentar

Potrivit raportului comisiei, parlamentarii care au la activ trei mandate vor beneficia de pensie suplimentara dupa modelul magistratilor, care primesc 80% din cuantumul salariului. In conditiile in care parlamentarii au indemnizatii de peste 40 milioane de lei, statutul le-ar asigura niste pensii tocmai bune pentru o batranete extrem de linistita. Membrii comisiei spun ca s-au inspirat din legislatia in vigoare si ca, daca nu-i convine, Tariceanu nu are decat sa o modifice prin ordonanta de urgenta. Tupeul alesilor merge mai departe, aceiasi membri ai forului respectiv comentand ca au preluat prevederi similare din legile comunitare ce stabilesc acordarea unor indemnizatii de somaj pentru cei care nu sunt realesi si nu au nici o sursa de venit, pe o perioada de sase luni pana la un an. -Noi am redus perioada de asistenta la trei luni. Daca tot vrem sa ne integram in Uniunea Europeana, de ce sa nu preluam si din legislatia lor in domeniu-, mai spun ironic parlamentarii. Singura concesie pe care i-au facut-o lui Basescu a fost aceea de a renunta la pasapoartele diplomatice pentru sotii, sotiile si copiii demnitarilor. Votul favorabil al plenului reunit ar crea un precedent periculos pentru actuala majoritate parlamentara, in contextul scandalului privind ordonanta DNA. Alesii ar demonstra astfel ca pot decide tot ce vor ei, chiar daca seful statului va retrimite actul normativ inapoi la parlament si in pofida faptului ca Tariceanu a incercat sa ii convinga ca nu au motive sa se teama de procurorii anticoruptie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.