Home Politic Alesii nu au o strategie de ridicare a barierelor

Alesii nu au o strategie de ridicare a barierelor

DISTRIBUIŢI

Parlamentarii romani nu au o strategie de lobby pentru a reduce macar perioada de restrictionare. Alesii din opozitie asteapta ca cei de la putere sa actioneze, iar cu totii asteapta ca executivul sa ia masuri. Aceasta, in conditiile in care nu este prima oara cand astfel de semnale sunt transmise din Marea Britanie. Cele mai recente sunt din luna septembrie. La acel moment, ministrul muncii si protectiei sociale Gheorghe Barbu declara, intr-un interviu acordat Reuters, ca cetatenii romani sunt prea atasati de tara de origine pentru a o parasi definitiv si nu risca sa invadeze piata muncii din statele occidentale, dupa aderarea Romaniei la UE. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu -linistea- autoritatile britanice, afirmand ca populatia mai saraca a Romaniei va opta pentru Italia si Spania, unde vor avea mai putine probleme de limba, si doar cei mai bine scoliti ar lua calea Marii Britanii. -Doar romanii cu studii superioare ar putea alege Marea Britanie, si nici acestia nu cred ca vor fi prea multi-, au fost cuvintele lui Tariceanu. Intrebati daca au o strategie pentru a mai reduce macar din perioada de restrictionare sau pentru a limita aceasta situatie doar la accesul pe piata muncii din Marea Britanie si nu si din alte state UE, parlamentarii romani au incercat sa dea raspunsuri diplomatice. Concluzia a fost una singura: nu exista o strategie la nivel parlamentar pentru a contracara semnalele negative venite din Marea Britanie.

Cristian Diaconescu, senator PSD, membru al Comisiei pentru politica externa din Senat, ne-a declarat ca -structurile guvernamentale au obligatia sa intervina, sa intre in legatura cu autoritatile engleze, pentru ca toate tratatele europene incearca sa limiteze pe cat posibil astfel de restrictii. Acest fapt poate crea litigii la Curtea Europeana de Justitie. Mijloacele noastre sunt limitate cand vine vorba de structurile parlamentare europene. In mod evident, daca nu se intervine, acest fapt poate deveni un precedent, mai ales ca Romania va deveni membru al Uniunii Europene-

Teodor Melescanu, senator PNL, membru al Comisiei pentru politica externa din Senat, spune ca la nivel de parlament nu se pot face foarte multe pentru inlaturarea restrictiilor pentru muncitorii romani. Senatorul PNL arata ca singura institutie care poate interveni in favoarea romanilor care vor sa munceasca in Anglia este executivul. – La nivel de executiv se pot face demersuri serioase. Este adevarat ca, dupa integrarea Romaniei si Bulgariei in UE, va exista o perioada de tranzitie in libera circulatie a fortei de munca, dar Marea Britanie si-a asumat tratatele Uniunii Europene si trebuie sa le respecte. Noi, ca parlamentari, putem doar sa initiem niste consultari cu parlamentarii britanici-.

Cucuian Cristian, senator PD, secretar al Comisiei pentru politica externa din Senat: -Exista precedentul fenomenului instalatorului polonez care a inspaimantat Europa, dupa aderarea Poloniei. Muncitorii polonezi au practicat preturi de dumping si, din acest punct de vedere, cei din Marea Britanie au avut probleme cu propria forta de munca. Exista o temere ca acest lucru sa se intample si cu muncitorii romani, pentru ca se stie ca in majoritatea firmelor de constructii, de exemplu, romanii sunt cei mai buni. Exista un lobby facut la nivel european si in Parlamentul Europei, si in guvernul britanic, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pentru ca sa nu se restrictioneze accesul romanilor pe piata de munca. Fiecare stat, chiar si Romania, face o politica pentru a se proteja, depinde de presiunea pe care o pot exercita ceilalti pentru ca sa nu se limiteze accesul. Teoretic, nici o lege europeana nu poate impiedica accesul romanilor pe piata muncii din Marea Britanie si ceea ce vor ei sa faca este oarecum in afara legilor europene-.

Stefan Glavan, deputat PC, presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor: -Evident, in apropierea datei pe care eu o consider istorica, adica 1 ianuarie 2007, Comisia de politica externa are in viziunea sa ideea de a sonda opinia europeana cu privire la imigranti si in special cu privire directa la pozitia Marii Britanii. Vom cauta sa facem lobby in Camera Comunelor si Camera Lorzilor pentru primirea romanilor pe piata de munca. Cu ceva timp in urma, am avut un contact cu comisia echivalenta din parlamentul britanic si am remarcat o reactie pozitiva. Cum e normal, un rol important il are guvernul si, in special, Ministerul Integrarii Europene. –

Vlad Hogea, deputat independent, membru al Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor: -Nu stiu daca neaparat la nivel de comisie se pot face prea multe, dar sa vedem ce putem face la Parlamentul European. Poate ar fi necesar ca cei 35 de euroobservatori sa adopte o pozitie comuna. Mai ales pentru ca este o chestiune mai ampla, din cauza ca din UE sunt mai multe tari care n-au spus ca vor face loc pentru muncitorii romani, decat cei care s-au aratat dispusi sa ii primeasca. Daca acum vad ca ne multumim cu atat, probabil aceasta atitudine va continua. Guvernul ar trebui sa fie preocupat de dimensiunea europeana-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.