Home Politic Alesii pesedisti nu privesc cu ochi buni masurile de la centru

Alesii pesedisti nu privesc cu ochi buni masurile de la centru

DISTRIBUIŢI

Reforma PSD si remaniere guvernamentala. Acestea sunt lucrurile pe care le promitea Adrian Nastase inaintea mult-asteptatei sedinte a Delegatiei Permanente a partidului pe care-l conduce. Rezultatul dezbaterii interne a fost insa cu totul altul: restructurarea conducerii PSD a fost amanata pana in luna august, cand va avea loc un Congres extraordinar, iar problema remanierii va fi analizata cu alta ocazie. In schimb, pana luni, Nastase asteapta demisiile acelor presedinti de organizatii de la judetele, municipiile si orasele care au inregistrat rezultate inferioare celor din anul 2000. Nemultumiti, acestia au inceput sa vocifereze, aratand ca nu-si vor da demisia pana cand nu vor face acelasi gest liderii de la centru pe care-i considera principalii responsabili pentru esecul in alegeri.

In acelasi timp, dupa ce au criticat conducerea centrala a partidului pentru rezultatele slabe obtinute in alegerile locale, deputatii si senatorii pesedisti nu se arata prea incantati nici de masura Delegatiei Permanente privind procedurile de selectare a candidatilor pentru viitorul for legislativ. Unii au atacat fara rezerve decizia venita de la centru pe motiv ca ea este imposibil de pus in practica si au calificat-o drept un experiment ineficient. Altii au fost mai putin curajosi, dar au atras atentia ca desemnarea candidatilor in baza unor alegeri preliminare in sanul organizatiilor judetene dupa modelul occidental prezinta riscul unor jocuri politice in care interesele personale sau prieteniile sa aiba ultimul cuvant de spus.

Desi parea ca prinsese elan in intentia de a schimba structura de conducere a PSD, Adrian Nastase nu a reusit sa duca pana la capat mare lucru din ceea ce promisese. De fapt, a amanat pentru doua luni luarea unor decizii necesare in vederea reimprospatarii partidului. De abia in august a fost stabilit momentul desfasurarii Congresului extraordinar, cand vor fi luate hotararile de restructurare ce trebuia sa fie puse in practica chiar in aceasta saptamana. Deocamdata, Adrian Nastase a venit cu un proiect de reforma a PSD prin care ar urma ca Delegatia Permanenta sa intre la apa, din cei 22 de membri sa ramana, potrivit premierului, cinci-sapte. Dintre acestia, va fi un singur reprezentant al grupului ministerial si unul al grupului parlamentar, iar vicepresedintii ar reprezenta in mai mare masura teritoriul.

Astfel, cei mai multi dintre actualii membri ai Delegatiei vor parasi conducerea partidului si vor activa fie in cadrul guvernului, fie in parlament. Cum -greii- trebuie sa fie in continuare la carma PSD, este foarte probabil sa ramana in continuare lideri Octav Cozmanca, Serban Mihailescu, Dan Matei Agathon, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea. Exista semne de intrebare in ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, presedintele organizatiei de tineret a PSD, care de ceva timp ocupa si functia de ministru. Cum Nastase a dat asigurari in mai multe randuri ca tinerii PSD trebuie sa se regaseasca in structurile de conducere ale partidului, este posibil ca numele lui Ponta sa figureze si de acum inainte pe lista membrilor care compun Delegatia Permanenta. Pana in luna august se va decide si daca Ioan Rus, care a renuntat recent la postul de ministru, va mai face parte din conducerea PSD, dar si Dan Ioan Popescu.

Daca va fi aprobata o astfel de structura, ar insemna sa se renunte din cadrul Delegatiei la ministrii Alexandru Athanasiu, Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu, Mihai Tanasescu si Ilie Sarbu. De asemenea, ar parasi functiile de conducere reprezentantii parlamentului, si anume presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Valer Dormeanu, respectiv Nicolae Vacaroiu, dar si Georgiu Gingaras, Sorin Oprescu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila.

Nici in privinta desfiintarii functiei de presedinte executiv, Adrian Nastase, alaturi de colegii sai, nu a reusit sa ia o decizie. Liderul PSD a apreciat insa ca postul ar trebui mentinut pana dupa alegerile generale, aratand ca si-a aratat utilitatea.

Nastase transfera problema PSD la Cotroceni

In fapt, Nastase nu a facut altceva decat sa transfere problema reformei partidului la Cotroceni. Ion Iliescu va fi cel care va avea ultimul cuvant in privinta restructurarii PSD, seful statului urmand a se intalni lunea viitoare cu toti vicepresedintii, adusi la Palat de Adrian Nastase.

In cadrul conferintei de presa de dupa sedinta Delegatiei Permanente, liderul PSD a respins ideea existentei unor tabere sau grupuri legate de presedintele Iliescu si grupuri legate de persoana sa. Nastase a subliniat in schimb ca PSD este -un partid viu- si ca acesta este motivul pentru care coelgii sai si-au exprimat opinii contradictorii cu privire la restructurarea conducerii. Insa, departe de ochii presei, Adrian Nastase i-a certat, in cadrul sedintei de miercuri, pe acei vicepresedinti care, in absenta sa din tara, au facut in ultimele zile declaratii publice despre reducerea numarului de lideri sau despre desfiintarea functiei de presedinte executiv, printre acestia numarandu-se Octav Cozmanca si Victor Ponta.

Organizatiile locale se revolta impotriva centrului

Cum decizia modificarii structurii de conducere a partidului a fost amanata pana in luna august, principala problema de care se loveste acum PSD este situatia din teritoriu. Nastase a anuntat ca asteapta pana luni ca fiecare presedinte de organizatie, in locurile unde s-au inregistrat rezultate inferioare celor din 2000, sa-si dea demisia. Desi a facut un apel ca in teritoriu sa nu se creeze o stare de -dezechilibru si derute interne-, liderii locali au inceput deja sa se revolte. Voci din partid sustin ca sefii de filiale care se fac vinovati de esecul in alegeri refuza sa renunte la functiile politice pana cand nu vor vedea ca acest gest va fi facut si la centru. Mai mult decat atat, ei i-au avertizat deja pe membrii conducerii partidului ca nu vor mai cotiza cu sume la fel de importante cum au procedat pana in prezent.

Supararea lor vine si din faptul ca, desi Nastase a vorbit despre nevoia ca presedintii de organizatii judetene sau municipale care au inregistrat rezultate inferioare celor din anul 2000 sa demisioneze, acest lucru nu se va intampla pentru ca multi dintre acestia se regasesc in structura conducerii de la centru. Un exemplu il reprezinta judetul Bacau, condus de Viorel Hrebenciuc. Acesta afirma in urma cu doua saptamani ca aici PSD a castigat alegerile si nu s-a pierdut decat municipiul-resedinta. Prin urmare, in cazul sau, o inlocuire din functie ar fi inoportuna. Pe de alta parte, nu este exclus ca Hrebenciuc sa dea o reprezentatie-surpriza la Bacau in zilele urmatoare.

Situatia de la Bacau este identica cu cea din judetul Cluj, unde PSD a avut rezultate mai bune decat la ultimele alegeri si nu a reusit sa puna mana pe municipiu. Este greu de crezut insa ca liderul filialei, Ioan Rus, va fi inlocuit din functie, fiind foarte probabil ca el sa ramana chiar vicepresedinte al partidului. De altfel, Nastase a pastrat din proiectul sau privind descentralizarea PSD masura referitoare la cresterea autonomiei de decizie a organizatiilor judetene.

Remaniere anuntata si… amanata

Prin urmare, marele anunt facut de premier legat de reforma formatiunii pe care o conduce s-a diluat pe parcurs. Sanctionatii nu vor fi decat -micii- pesedisti, in timp ce -greii- isi vor vedea in continuare de treaba la nivel inalt.

Pana si remanierea guvernamentala de care a vorbit apasat zilele trecute a trecut pe linie moarta. O asemenea masura va fi analizata de abia in perioada urmatoare. -Reflectez si eu la aceasta posibilitate, vom vedea si la partid. Va trebui sa vedem in functie de prioritatile ultimelor luni de guvernare, de prioritatile legate de negocierea ultimelor capitole cu UE daca este nevoie de anumite modificari si la nivelul ministrilor si, in orice caz, la nivelul secretarilor de stat-, a precizat Nastase, gandindu-se, parca, din ce in ce mai mult la vacanta.


Geoana nu mai vrea la conducerea PSD

Ministrul de externe, Mircea Geoana, considera ca este -absolut firesc- sa-si duca la bun sfarsit mandatul guvernamental pe care l-a inceput si care trebuie finalizat, in ce priveste politica externa, respectiv incheierea negocierilor cu UE si alte angajamente externe asumate de Romania. El a a declarat, ieri, ca obligatiile membrilor Executivului sunt si politice, si guvernamentale si va exista o discutie la nivelul partidului pentru a fi desemnat reprezentantul guvernului in Delegatia Permanenta a PSD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.