Dupa ce au criticat conducerea centrala a partidului pentru rezultatele slabe obtinute in alegerile locale, deputatii si senatorii pesedisti nu se arata prea incantati nici de singura masura concreta adoptata acum doua zile de Delegatia Permanenta, decizie ce ii vizeaza direct, pentru ca stabileste noile proceduri de selectare a candidatilor pentru viitorul for legislativ ce va fi ales la toamna. Unii au criticat fara rezerve decizia venita de la centru pe motiv ca ea este imposibil de pus in practica, altii au fost mai rezervati si au atras atentia ca desemnarea candidatilor in baza unor alegeri preliminare in sanul organizatiilor judetene dupa modelul occidental practicat deja de multi ani de catre udemeristi prezinta riscul unor jocuri politice in care interesele personale sa aiba ultimul cuvant de spus. In absenta altor masuri transante de sanctionare a celor responsabili pentru esecul din alegeri si dupa declaratiile conflictuale dintre liderii partidului, tentativa conducerii de reformare a partidului prin astfel de masuri pare a se lovi de rezistenta propriilor membri.
Un experiment ineficient
Insusi secretarul executiv al partidului, deputatul Radu Podgoreanu (foto), s-a aratat sceptic cu privire la decizia Delegatiei Permanente, declarand ca este un -experiment care s-ar putea sa nu fie extrem de eficient pentru alegerile din aceasta toamna-. Evitand sa-si asume deschis un punct de vedere critic, el a declarat ca -toata lumea spune ca este destul de tarziu sa se adopte o asemenea masura si s-ar putea sa se creeze probleme, inclusiv de natura organizatorica-. Podgoreanu mai crede ca lumea nu este inca pregatita pentru asa ceva si experimentul nu va duce la o schimbare radicala a componentei pe listele parlamentare, insa ar putea fi o idee buna pe termen lung. Noua procedura va fi -incomoda- pentru o serie de personalitati care nu prea au contact cu realitatea din organizatiile judetene si sunt ancorate in activitatea centrala a partidului, a mai comentat secretarul executiv al PSD.
Riscul jocurilor politice
Aplicarea metodelor occidentale ar putea fi facuta in cel mai pur stil dambovitean, criteriile de competenta si concurenta loiala fiind inlocuite de simpatii sau interese de grup locale. Deputatul Ionel (foto) Olteanu a invocat riscul ca alegerile din interiorul organizatiilor judetene sa se transforme intr-un simulacru de exercitiu democratic, selectia urmand sa se faca -pe criterii de prietenie sau interese personale, in detrimentul competentei-. El a precizat insa ca PSD ar avea maturitatea de a depasi astfel de riscuri pentru a-si indeplini obiectivul de a castiga alegerile din toamna. Personal, Ionel Olteanu spune ca are o baza profesionala solida si nu a mizat niciodata pe prietenii. Alti pesedisti au criticat conducerea centrala, nemultumiti in continuare de strategiile politice. Deputatul Vasile Bleotu, presedinte de organizatie la Valcea, a fost categoric atunci cand a apreciat ca selectarea candidatilor prin astfel de proceduri este imposibil de aplicat, mai ales in mediul rural, unde e greu sa aduni oamenii si se pot face multe -manevre- cu voturile membrilor de partid. Suparat, Bleotu a spus ca principalul criteriu de selectare ar trebui sa fie rezultatul obtinut in alegerile locale. Deputatul PSD si-a argumentat nemultumirea si prin faptul ca strategia de la centru in campania electorala a fost o greseala, pesedistii pierzand mai bine de jumatate din primarii din cauza lipsei unei aliante cu PRM sau PUR. -Ne-am crezut aroganti si siguri pe noi, dar trebuia sa facem acorduri politice cu PRM sau PUR inaintea alegerilor. Acum astia vin la santaj si pentru un vot iti cer si pe mama, si pe tata-, a comentat iritat Bleotu, referindu-se la trocurile politice pentru constituirea consiliilor locale si judetene.
Senatorii, intrigati
Spre deosebire de colegii lor deputati, senatorii, nelamuriti pe deplin de masura avansata de Delegatia Permanenta a partidului privind alegerile preliminare in filiale pentru stabilirea candidatilor pe listele parlamentare, au fost mai rezervati in declaratii. Majoritatea asteapta Congresul Extraordinar din august, cand situatia se va cristaliza, fiind decise criteriile care vor sta la baza nominalizarii pe listele parlamentare. -Este o solutie foarte buna, pentru ca se vede cine a muncit si cine nu a facut nimic, cine are o imagine curata si clara-, a spus senatorul PSD Elena Sporea. Ea considera aceasta propunere ca fiind o metoda sigura de a depista cine si-a facut datoria si cine nu, astfel incat pe listele parlamentare sa fie nominalizati -cei care merita-. Si colegul sau Gheorghi Prisacaru a precizat ca propunerea Delegatiei Permanente nu este chiar o noutate. -Aceasta metoda se practica in UDMR, ba chiar si in PSD-, a spus Prisacaru, explicand faptul ca desemnarea candidatilor pe listele parlamentare se facea in cadrul sedintelor filialelor. -Este o idee buna, pentru ca membrii de partid isi vor putea astfel spune parerea-, a mai precizat senatorul pesedist. El a recunoscut insa ca in acesta situatie exista riscul aparitiei -grupurilor de interese-.