Deputatii au avut grija ieri sa voteze legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate intr-o forma care sa-i avantajeze in totalitate. Membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor au modificat legea adoptata de Guvern astfel incat viitoarea agentie de integritate sa nu mai verifice averile demnitarilor, ci doar declaratiile de avere ale politicienilor.
Totodata, sansele ca legea ANI sa fie adoptata la Senat, in forma propusa de Guvern, care prevedea verificarea averilor demnitarilor, sunt extrem de reduse. Senatorii PNL si PD au anuntat ca vor aduce amendamente la legea ANI, dar exista posibilitatea ca experienta de la Camera sa se repete.
In schimb, senatorii UDMR, PC, PRM si PSD vor vota legea in formula care a trecut de Camera Deputatilor, cu mici amendamente, eventual.
Legea ANI a trecut ieri de Camera Deputatilor cu 251 voturi -pentru-, 5 -impotriva- si o abtinere. Daca liberalii, prin vocea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si-au exprimat mahnirea fata de forma in care legea ANI a fost votata, chiar daca si ei au votat-o, deputatii PC, PRM, UDMR si PSD s-au exprimat in favoarea variantei adoptate de Comisia Juridica.
Desi ministrul justitiei, Monica Macovei, amenintase ca va cere Guvernului retragerea legii ANI, acum este tardiv, pentru ca legea va intra in dezbatere la Senat. Doar presedintele Traian Basescu poate refuza promulgarea legii, ceea ce ar conduce la retrimiterea proiectului de lege in Parlament.
Membrii Comisiei juridice de la Senat au anuntat ca vor introduce o serie de amendamente la proiectul de lege, dar se va pastra forma de la Camera.
Liberalii isi fac sperante
Membru al Comisiei juridice de la Senat, liberala Norica Nicolai este nemultumita de forma in care legea ANI a trecut la Camera si mizeaza pe maturitatea politica a senatorilor. – Sper ca Senatul sa dea dovada de mai multa intelepciune, pentru ca trebuie sa adoptam o lege care sa fie utila. Nu trebuie ca adoptarea acestei legi sa fie un exercitiu de imagine a Parlamentului referitor la combaterea coruptiei. Acum Guvernul nu isi mai poate retrage proiectul de lege. Eu sper sa gasim o formula pentru a face aceasta lege utila, pentru a o face functionala- a declarat senatorul PNL, Norica Nicolai.
Senatorii UDMR vor vota legea in forma de la Camera
Presedintele Comisiei juridice de la Senat, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, a anuntat ieri ca nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de membrii Uniunii, dar se va supune majoritatii. -Pozitia mea este dificila, pentru ca am dezavuat punctul de vedere oficial al UDMR. Sunt de acord cu forma adoptata de Guvern, nu cu cea de la Camera, dar daca doua treimi din senatorii UDMR vor vota pentru forma de la Camera, ma voi supune majoritatii. Vom avea luni o sedinta a grupului UDMR de la Senat si voi incerca sa imi conving colegii ca forma propusa de Guvern este corecta-, a declarat Kovasc.
PSD-istii de la Senat vor sa imbunatateasca legea ANI
Cristian Diaconescu, senator PSD, a spus ca la Senat legea va fi modificata. Diaconescu a declarat ca senatorii PSD nu vor vota legea in forma care a trecut de Camera Deputatilor. Senatorul PSD considera ca in textul legii ar trebui sa fie inclus capitolul care prevede verificarea averilor parlamentarilor, dar nu este sigur ca si ceilalti senatori PSD vor fi de acord cu propunerea Guvernului.
PRM canta pe limba colegilor de la Camera
Valentin Dinescu, secretar al Comisiei juridice de la Senat, a anuntat ca senatorii PRM vor vota legea asa cum a trecut la Camera.
– Este clar ca legea, in forma care a trecut de Camera Deputatilor, nu satisface dorintele ministrului justitiei, Monica Macovei. Probabil ca legea va comporta cateva amendamente si la Senat. Insa senatorii PRM vor vota forma care a trecut de Camera Deputatilor-, a spus senatorul PRM.
Conservatorii nu sunt interesati de legea ANI
Liderul PC, senatorul Dan Voiculescu, a anuntat ca Partidul Conservator nu este interesat de legea ANI. – Este o lege inutila, o forma fara fond. Noi nu ne-am implicat in aceasta lege, si nu ne vom implica nici la Senat. Nu ne intereseaza daca trece sau nu, pentru ca noi vrem o lege puternica, nu legea ANI. Noi am depus proiectul nostru de lege, ce prevede confiscarea averilor ilicite- a declarat liderul PC, Dan Voiculescu.
Macovei s-a razgandit: -Nu voi retrage legea ANI-
Aseara, la inchiderea editiei, ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat ca nu va mai solicita retragerea proiectului ANI din Parlament. Si aceasta, deoarece vrea sa lase lucrurile sa se desfasoare dupa pofta politicienilor, care au mutilat legea ANI si au golit-o de continut, astfel incat opinia publica sa vada exact care este vointa politica a parlamentarilor si cum lupta acestia impotriva coruptiei. -In ultimele zile m-am gandit la varianta retragerii proiectului ANI din Parlament. Dar am decis sa nu mai fac acest lucru. Sa vedem care este adevarata vointa politica a parlamentarilor-, a explicat Macovei, care nu s-a bucurat in Camera Deputatilor nici macar de sustinerea PD, partid care, in mod normal, ar trebui sa o sprijine.