Democratii si liberalii doresc sa aduca noi modificari proiectului de lege privind alegerea presedintelui si a parlamentului, care a trecut deja prin plenul Senatului. Potrivit deputatului PD Ioan Onisei, membru al Comisiei parlamentare speciale care se ocupa de modificarea legislatiei electorale, Alianta D.A. se va prezenta in fata reprezentantilor celorlalte partide cu nu mai putin de 100 de amendamente. Onisei a aratat ca acestea propun atat inasprirea pedepselor in cazul incercarilor de frauda electorala, cat si amedarea unor prevederi care nu corespund cu ceea ce se stipuleaza in Constitutie. De asemenea, deputatul democrat a aratat ca propunerile sale si ale colegilor din Alianta D.A. urmaresc aducerea proiectului cu pricina cel putin la nivelul calitativ pe care il au legi din acest domeniu. -Din pacate, proiectul in forma actuala este mai putin valoros decat Legea 67 din 2004 pentru alegerea autoritatilor publice locale. Prin cele peste 100 de amendamente pe care Alianta D.A. PNL-PD le va depune la Comisia speciala parlamentara, se doreste imbunatatirea cadrului procedural si a garantiilor legale pentru o cat mai buna organizare si desfasurare a alegerilor parlamentare astfel incat sa fie evitate tentativele de fraudare a alegerilor de catre partidul de guvernamant, care se afla intr-o evidenta scadere in optiunile electoratului-, a declarat deputatul PD.
Amendamentele Aliantei D.A. urmaresc atat aspectele organizatorice, cat si pe cele legate de modul in care presedintele Ion Iliescu sau prefectii ar putea sa candideze la algerile din aceasta toamna. Din punct de vedere organizatoric, aliatii isi doresc schimbarea reglementarilor referitoare la modul in care sunt tratate contestatiile care vor fi depuse la birourile electorale, fie ele centrale, de circumscriptie sau judetene. Potrivit deputatului PD Ioan Onisei, spre deosebire de algerile locale, cand presedintii si membrii birourilor electorale puteau sa ia o decizie fara sa ia in calcul marturiile celor care fac plangerea, la alegerile generale, Alianta D.A. doreste ca aceast drept sa fie garantat. -Noi dorim sa ni se permita sa prezentam dovezile in cazul in care vom descoperi nereguli. Este anormal ca cineva sa ia o decizie fara sa audieze martorii sau sa vada probele pe care isi bazeaza plangerile, asa cum s-a intamplat la algerile locale-, a aratat Ioan Onisei.
De asemenea, Alianta D.A. doreste sa impuna in textul de lege obligativitatea ca buletinele de vot sa fie tiparite la nivel central. Este vorba de o tema mai veche, refuzata destul de vehement de catre PSD invocad lipsa de timp. Amendamentul pentru care se bate Onisei prevede ca buletinele de vot pentru alegerea presedintelui si a parlamentului sa fie tiparite numai de catre Regia Autonoma -Monitorul Oficial- pe baza necesarului care va fi raportat de catre birourile electorale de circumscriptie. De aceasta data, propunerea Aliantei aduce ca element de noutate obligativitatea ca aceste buletine sa fie inseriate si sa contina elemente de securitate. Totodata, aliatii doresc ca aceste materiale sa ajunga la sectiile de votare -prin grija- prefectului si a presedintelui de circumscriptie, iar transportul sa se faca sub paza armata.
O alta propunere a Aliantei D.A. se refera la functionarii publici. Pentru a evita ca acestia sa fie o masa de manevra in timpul alegerilor, asa cum s-a intamplat la locale, democratii si liberalii doresc sa-i excluda pe acestia din biorurile electorale. -Din birourile electorale nu pot face parte candidatii in algeri si rudele acestora pana la gradul al doilea inclusiv, precum si functionarii publici-, se arata in amendamentul pe care Onisei il va sutine in comisie.
Aliatii nu-l vor pe Nea Nelu pe listele PSD
Reprezentantii Aliantei D.A. vor incerca sa-l scoata de pe listele parlametare ale PSD pe presedintele Ion Iliescu. Acestia considera ca prezenta presedintelui pe listele electorale ale partidului de guvernamant ar duce la incalcarea prevederilor constitutionale. -In propunerea legislativa adoptata de catre Senat i se permite presedintelui sa candideze ca independent pe listele parlamentare ale unui partid politic. Noi consideram ca acesta prevedere este in cotradictie cu prevederile articolelor 80 si 84 din Constitutie, potrivit carora in timpul mandatului presedintele nu poate face parte dintr-un partid politic si ca trebuie se fie impartial. Noi vom propune abrogarea textului care prevede ca presedintele poate candida pe listele unui partid politic-, a afirmat deputatul PD, care a aratat ca acelasi lucru este reclamat si de catre LADO.
Totodata, Alianta D.A. doreste modificarea prevedrilor referitoare la conditiile in care pot candida prefectii. Aliatii doresc ca acestia sa nu poata candida daca nu si-au dat demisia cu trei luni zile inainte de stabilirea datei alegerilor. Onisei sustine ca se doreste ca aceasta prevedere sa fie extinsa si la sefii serviciilor ministeriale, precum si a celorlalte autoritati descentralizate la nivel judetean.
PD si PNL doresc campanie de 45 de zile
Printre propunerile care vor fi depuse pe masa Comisiei parlamentare speciale se numara si aceea referitoare la marirea duratei de desfasurare a campaniei electorale. Ioan Onisei sustine ca, in urma consultarilor din cadrul Aliantei, s-a decis sa se introduca un amendament prin care durata campaniei electorale sa fie marita cu 15 zile. -Amendamentul pe care il vom depune maine prevede ca numarul de zile in care se poate face campanie sa fie de 45, si nu 30 cat este in prezent-, a aratat Onisei. De asemenea, Alianta doreste ca data alegerilor sa fie stabilita cu 60 de zile inainte.
Ion Iliescu, nehotarat
Presedintele Ion Iliescu continua sa-i tina in sah pe liderii PSD in legatura cu candidatura sa. Presedintele a declarat ieri ca, desi a primit o oferta din partea PSD pentru a candida pe listele acestuia la viitoarele alegeri parlamentare, nu a luat inca o decizie, deoarece doreste sa-si duca la bun sfarsit mandatul prezidential si pana la toamna va avea timp sa ia o decizie.