-Monstruoasa coalitie- a renascut ieri odata cu eliminarea lui Ticu Dumitrescu de la sefia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Jocurile de culise facute de PD, PSD si PRM au avut ca rezultat alegerea lui Corneliu Turianu, sustinut de democrati, in functia de presedinte al Colegiului CNSAS. -Lucratura- poarta, potrivit lui Ticu Dumitrescu, amprenta tandemului Traian Basescu – Radu Timofte. -La ceea ce ati asistat e o lucratura bine pusa la punct. Merita sa fie felicitati, incepand cu domnul Basescu, fara stirea caruia categoric nu s-a intamplat nimic-. Cei 11 membri ai Colegiului CNSAS s-au reunit ieri de dimineata pentru a-si alege noul presedinte. Nimic nu prevestea scandalul ce avea sa urmeze, in conditiile in care aliatii convenisera asupra conducerii CNSAS, cu doar cateva ore inainte. Surprize, surprize… Reprezentantul PD, Corneliu Turianu, a castigat la limita in fata contracandidatului sau, Constantin Ticu Dumitrescu, cu sase voturi pentru.
Imediat dupa numararea voturilor, Ticu Dumitrescu a anuntat ca-si va da demisia, contrariat ca sustinerea mult-promisa de partidele parlamentare nu a functionat in timpul scrutinului. Dan Lazea, repezentantul PD, declara chiar inaintea votului ca-si va prezenta la randul sau demisia, invocand anumite aranjamente de culise. Invinuirile lui Ticu Dumitrescu si ale suporterilor sai au inceput sa se indrepte, cum era si firesc, spre Partidul Democrat si presedintele Traian Basescu. Rand pe rand, liderii liberali si-au indreptat acuzator degetul spre presedintele PD, Emil Boc, care nu si-ar fi respectat intelegerile din coalitie si ar fi urmat obedient ordinele trasate de Traian Basescu. -Sunt foarte dezamagit ca, dupa ce in luna februarie, Alianta a hotarat sa sustina candidatura lui Ticu Dumitrescu pentru presedintia CNSAS (…), am constatat ca in CNSAS s-a facut o alta coalitie decat Alianta-, a declarat ieri presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a criticat incalcarea intelegerii reconfirmate in cadrul Aliantei si coalitiei de guvernamant in ceea ce priveste alegerea lui Ticu Dumitrescu. -Le vom cere colegilor din PD sa-si respecte cuvantul dat-, a precizat Tariceanu. Solutia propusa de liderul PNL este fortarea demisiei lui Corneliu Turianu din CNSAS, varianta respinsa, in prima faza, de catre democrati.
Tradare, numele tau e PD! Traiasca noul Front al Salvarii Nationale! Astfel ar putea fi interpretat votul pentru alegerea presedintelui Colegiului CNSAS. Reprezentantii PD, PSD si PRM s-au coalizat pentru a forta un vot in favoarea lui Corneliu Turianu, deocamdata noul sef al Colegiului CNSAS. Dupa ce a primit asigurari din partea majoritatii partidelor parlamentare care si-au desemnat imputerniciti pentru Colegiul CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu a asistat ieri la -adulterul- comis chiar de cei care i-au oferit sprijinul. -La ceea ce ati asistat e o lucratura bine pusa la punct. Merita sa fie felicitati, incepand cu domnul Basescu, fara stirea caruia categoric nu s-a intamplat nimic-, a declarat ieri Ticu Dumitrescu. Felicitarile lui Ticu Dumitrescu s-au indreptat si catre Radu Timofte, seful SRI, despre care fostul membru CNSAS a lasat sa se inteleaga ca ar detine fraiele politicii romanesti.
Inaintea votului de ieri pentru alegerea presedintelui Colegiului CNSAS, lucrurile pareau limpezi. PD, PNL si, surpriza, PSD declarau la unison ca-l sustin pe Constantin Ticu Dumitrescu pentru sefia Colegiului. Brat la brat, liderii coalitiei au mimat si ei consensul, afirmand ca-l sprijina pe initiatorul legii accesului la propriul dosar pentru a prelua presedintia Colegiului CNSAS. Ascunsi in spatele votului secret, o parte din membrii Colegiului au strans randurile si l-au ales pe Corneliu Turianu presedinte. Doar Mircea Dinescu si Ladislau Cendes au avut curajul sa-si arate public voturile. Totusi, constient ca i se pregateste ceva, Ticu Dumitrescu a tras un semnal de alarma chiar inainte ca partidele parlamentare sa-si desemneze membrii care ii vor reprezenta in Colegiu. La acea data, optiunea PD pentru Corneliu Turianu a insemnat pentru Ticu Dumitrescu o dovada in plus ca democratii isi vor demonstra -loialitatea-.
-Pot sa spun: sa-ti fie rusine, domnule Boc, ca dumneata ai lucrat acest lucru si te-ai dezis de discutia pe care ai avut-o cu mine. Cum te-ai dezis si dumneata, domnule Geoana, atunci cand ati declarat ca ma sprijiniti-, a acuzat Ticu Dumitrescu.
Cine a tradat la vot?
-N-a tradat nimeni. Doi PSD, unul PRM, doi PD. Nici tradare, nici lovitura de teatru. Este lucratura. Felicitari, domnule Timofte, ati castigat-, a afirmat Ticu Dumitrescu. -Asa cum fusesem informat de multa vreme, serviciile, in clipa in care au aflat ca as ajunge eu la CNSAS, au intrat in panica, si stiu asta de la salariati ai SRI-, si-a sustinut Ticu Dumitrescu acuzatiile la adresa sefului SRI, Radu Timofte.
Imediat dupa aflarea rezultatului votului, angajatii CNSAS au initiat un protest in fata cladirii si au solicitat refacerea scrutinului. Intr-adevar, una dintre solutiile pentru deblocarea situatiei sta in organizarea unor noi alegeri pentru conducerea acestei institutii, idee pentru care a pledat si Mircea Dinescu. -Eu vreau sa ma lupt pana la capat, in calitate de membru al Colegiului. Nu ma gandesc sa demisionez si cred ca nici Ticu Dumitrescu nu va demisiona, pana la urma-, a declarat Mircea Dinescu. O decizie privind renuntarea lui Ticu Dumitrescu la orice functie in cadrul Colegiului o vom afla astazi, disidentul bazandu-se pe sustinerea functionarilor CNSAS si pe reactia opiniei publice. -Eu nu pot fi o mica rotita la discretia domnului Tanase sau a domnului Buchet (n.r. – reprezentanti PSD, respectiv PRM in Colegiu)-, a afirmat Ticu Dumitrescu.
PD – bagat in -monstruoasa coalitie-
Suparati pentru ca Ticu Dumitrescu nu a fost ales presedinte al CNSAS, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, alaturi de mai multi deputati au izbucnit, ieri, in forta impotriva democratilor. Liberalii i-au acuzat pe democrati de tradare, folosind comparatii care mai de care mai colorate pentru ca, dupa ce au cazut de acord in Alianta si in coalitia de guvernamant ca viitorul presedinte al CNSAS sa fie Ticu Dumitrescu, PD a schimbat candidatul pe ultima suta de metri, la presiunile lui Traian Basescu. In opinia lui Crin Antonescu, acest fapt confirma ca presedintele Romaniei a preluat conducerea serviciilor secrete si protejeaza fostele structuri ale securitatii. -Traian Basescu si-a subordonat intregul SRI si implicit protejeaza structurile fostei Securitati. La Cluj, s-a vazut clar cum in spatele aurei de lumina pe care o degajau impreuna Boc si Basescu, trona ranjetul eternei si neasemuitei securitati-, a spus iritat Crin Antonescu. La randul sau, consilierul de stat liberal Marius Oprea acuza ca prin alegerea ca presedinte al CNSAS a lui Corneliu Turianu s-a creat o noua majoritate parlamentara FSN, sprijinita si sutinuta strans de PD, PRM si PSD. -Il felicit pe Train Basescu pentru reusita-, a spus Oprea. Senatorul liberal Radu Stroe, aflat intr-un conflict deschis cu Traian Basescu, nu s-a ferit sa acuze PD ca ieri a format alaturi de PSD si PRM -monstruoasa coalitie-.
Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a respins acuzatia de -tradare- invocata de liberali, apreciind ca, de fapt, Corneliu Turianu a reusit sa mobilizeze majoritatea membrilor. -Au fost optiuni personale si relatii interpersonale-, a caracterizat Radulescu votul dat in CNSAS. In sprijinul afirmatiilor sale, Radulescu a negat ca ar fi existat o intelegere in Alianta pentru sustinerea candidaturii lui Ticu Dumitrescu pentru sefia CNSAS, precizand ca Dumitrescu nu a fost propus ca presedinte nici de PNL, nici de PD, ci doar ca membru in Colegiu.
Liberalii tipa la Basescu
-Chiar daca domnului presedinte Basescu nu-i place, vom tipa!-, ameninta Antonescu, sustinand ca liberalii nu se vor lasa invinsi si ca vor cere presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, sa convoace de urgenta o intalnire a coalitiei, in care sa se ceara PD retragerea lui Corneliu Turianu. In cazul in care PD nu-l va forta pe Turianu sa demisioneze, deputatul George Scutaru sustine ca va initia strangerea unei liste de semnaturi la camera pentru demiterea actualului presedinte CNSAS. -Avem nevoie de o treime din semnaturile deputatilor pentru a se dezbate aceasta problema in plen-, a declarat Scutaru. In cazul in care aceasta varianta nu va avea succes, liberalii vor sa-l destituie pe Turianu prin intermediul unor amendamente pe care le vor face la legea de functionare a CNSAS, aflata in prezent in dezbaterea parlamentului. Insa, liderul deputatilor democrati a precizat ca nu prea vede, legal, cum se poate ca Turianu sa fie fortat sa renunte la aceasta functie. O alta masura de razbunare pe PD a liberalilor, potrivit liderului deputatilor PNL, Crin Antonescu, va fi elaborarea si promovarea proiectelor proprii de lege privind securitatea si siguranta nationala.
Dan Lazea a demisionat
Noul vicepresedinte al Colegiului CNSAS, Dan Lazea, propus de PD, si-a depus ieri demisia din functia de membru al acestei institutii. Potrivit Mediafax, Lazea ar fi motivat, la inceputul sedintei Colegiului, -presiuni- initiate asupra sa, sugerand ca -jocurile sunt facute- in alegerea conducerii CNSAS. -Iata constiinta unui om, care sub presiunea <Bocilor>, a avut curajul sa-i infrunte-, a caracterizat Ticu Dumitrescu gestul lui Dan Lazea.
Nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase
Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita in China, a refuzat sa comenteze situatia de la CNSAS, spunand ca este o problema de care este departe si ca distanta, si ca interes. Intrebat de ziaristi despre situatia de la CNSAS, presedintele a intervenit intreband, la randul sau, daca in situatia creata a fost implicat reprezentantul presedintiei in Colegiul institutiei. -Este o problema de care sunt mult prea departe si ca distanta, si ca interes-, a spus Basescu.
Seful statului a declarat insa, sambata, intr-o conferinta de presa, ca dosarele predate CNSAS vor contine foarte multe surprize privind politicieni care au colaborat cu fosta Securitate. -Vor fi foarte multe surprize in cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS, din cate mi s-a spus. Este imposibil sa nu fie surprize in 1,3 milioane de dosare care au fost considerate secrete, printre care se afla si dosare de politicieni-, a afirmat Basescu.