Lunga vara fierbinte se va incheia cu o hotarare importanta in viata opozitiei, dominata inca de intrebarea hamletiana -a fi sau a nu fi unita-. Departe totusi de indoielile shakespeariene, lumea politica se consuma in calcule cinice, in care intra nu doar artimetica voturilor, ci si datele psihologice ale protagonistilor. Stolojan si Basescu, la aceeasi masa? Aceasta este intrebarea la care PNL si PD vor raspunde pana la caderea frunzelor. Democratii si-au manifestat deja dragostea, lasandu-se strapunsi de sageata liberala care le-ar putea asigura supravietuirea.
In plin sezon estival, sorbindu-si ganditori Pina Colada in sezlonguri, liberalii fac si refac calculele si strategiile de campanie. N-ar fi bine ca Stolojan sa iasa din cursa prezidentiala in cazul decalatelor? Ar putea fi cu adevarat Basescu locomotiva unei aliante PNL- PD? Se vor lasa democratii inghititi prin fuziune? Va convinge mariajul liberalo-democrat ca o alternativa la PSD? Toate sunt intrebari care framanta PNL in aceasta perioada, un partid in ascensiune, care are de jucat acum cea mai importanta carte din istoria sa postrevolutionara. Si vrea asul electoral.
PNL si-a stabilit comandamentul de campanie
Pentru aceasta, PNL a infiintat un Grup de planificare strategica electorala, care si-a stabilit deja sapte teme de casa pentru martea viitoare. Format din vicepresedintii Paul Pacuraru, Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Flutur, consilierii liderului PNL, Raluca Tatarcan si Ionut Popescu, purtatorul de cuvant Eugen Nicolaescu, Cristi Boureanu si George Scutaru, -sfatul inteleptilor- va analiza directia in care o va lua partidul si cum trebuie sa danseze acesta in campanie. Printre temele de la intrunirea viitoare figureaza asortarea mesajelor locale cu cele centrale, organizarea retelei de campanie, dar, cel mai important, strategiile pentru alegerile locale, generale si prezidentiale.
Alianta cu democratii va fi masurata pana pe 15 august
Toate depind insa de modul in care PNL va dezlega nodul gordian al aliantei cu PD. Daca pana acum liberalii au fost imbatati de propria crestere electorala – pe mana lui Stolojan – trecand cu vederea ocheadele democratilor de care nu prea aveau nevoie, ultimele cifre ii fac sa se aplece cu mai multa atentie asupra acestui subiect. Sondajele arata ca ascensiunea PNL s-a oprit in jurul a 16%-18%, semn ca acesta este maximumul de electorat pe care liberalii il pot aduna prin forte proprii. In aceste conditii, alianta cu PD poate fi seducatoare – in masura in care aceasta chiar va induce opiniei publice senzatia ca s-a creat o alternativa la PSD. Adept al stilului -masoara de mai multe ori si taie o singura data-, Stolojan a comandat un nou sondaj CURS (care va fi livrat la 15 august), avand ca scop evaluarea simpatiei publice pentru o combinatie la alegeri intre cele doua partide.
-Sentimentele- liberale fata de PD
Subiectul este vazut in fel si chip de reprezentantii PNL, care vor lua insa o decizie la Delegatia Permanenta de la sfarsitul lunii august.
Vicele Paul Pacuraru, cel mai influent personaj din partid pe langa Theodor Stolojan, pare gata sa renunte la scepticismul sau fata de alianta cu PD daca aceasta va fi conditionata de fuziune, prin care PNL va inghiti corabia lui Basescu. Altfel, el considera ca subiectele de acest gen nu sunt bine venite, agitand viata interna a unui partid, cu costuri maxime si beneficii minime.
Purtatorul de cuvant Eugen Nicolaescu crede ca actualmente 80%-85% din liberali vad cu ochi buni combinatia cu PD, al carei avantaj – acela de a oferi imaginea opozitiei unite ca alternativa la PSD – rastoarna toate dezavantajele.
Fostul presedinte, Valeriu Stoica, initiatorul ideii, a ramas fidel convingerii sale (care a determinat chiar -abdicarea- sa de pe tronul PNL), pe care si-a exprimat-o din nou intr-un document oficial, depus la registratura partidului.
Inamicul sau de acum doi ani, Dinu Patriciu, pledeaza vehement impotriva aliantei cu PD, convins ca PNL poate creste spectaculos prin propriile forte, cu mesaje pur capitaliste. Desi s-a retras din parlament si nu mai detine nici o functie in ierarhia centrala, Patriciu reprezinta inca o voce in PNL, avand puterea de a influenta cateva filiale: Prahova (pe care o conduce), Tulcea, Calarasi si Olt.
Theodor Stolojan nu si-a exprimat inca optiunea pana la acest moment, marturisindu-le colegilor sentimentele sale: -Nu spun nici sa se faca, nici sa nu se faca. Tot ce vreau este ca decizia pe care o luam sa fie cea mai buna-.
Cu Stolo sau fara la prezidentiale?
O data cu acest subiect, intra in valtoare si strategiile privind candidaturile prezidentiale. Impingerea lui Stolojan la Cotroceni in orice conditii pentru a trage partidul in sus este contrazisa de cei care sustin ca acesta nu ar avantaja PNL in cazul decalatelor. O data ajuns presedinte al Romaniei, Stolo ar respecta legea, dezicandu-se de partid care ar risca, astfel, un scor electoral modest. De aceea, varianta pentru decalate ar fi un candidat care sa obtina scorul partidului, gen Mona Musca sau Adrian Cioroianu, consilierul lui Stolojan.
O alta reteta care circula in subteranele PNL (pe varianta aliantei cu PD) este aceea care il asaza pe Basescu in postul de aspirant la Cotroceni si pe Stolojan in pozitia de aspirant la functia de prim-ministru, cu conditia fuziunii postelectorale.
Toate aceste idei, in fierbere la temperatura verii, vor fi sintetizate de staff -ul PNL dupa 25 august, integrand sugestiile din teritoriu, astfel incat la inceputul toamnei, inainte ca PSD sa primeasca botezul Internationalei Socialiste, opozitia democratica va anunta daca va merge la alegeri pe una sau pe doua carari.
Potrivit unui sondaj INSOMAR
PD si PNL fac impreuna putin mai mult decat luate separat
De unele singure, PNL si PD au 15%, respectiv 9%. -Dumneavoastra, personal, ati vota alianta PD-PNL?- -Sigur da- – 11%, -Cred ca da- – 17%. In total, 28%. Asa spune ultimul sondaj INSOMAR, dat ieri publicitatii. Potrivit aceluiasi barometru de opinie, PSD inregistreaza, de unul singur, 49%.
Romanii, din ce in ce mai convinsi de eternitatea PSD la guvernare
Cei chestionati de realizatorii sondajului s-au declarat foarte sceptici in reusita unei constructii-alternativa la PSD. Aliantei PNL-PD, creditata de romani cu cele mai mari sanse de a face opozitie adevarata la partidul de guvernamant, nu i se acorda -nici o sansa- sa rastoarne PSD la viitoarele alegeri (32%), sau i se dau -sanse destul de mici- (44%). Optimistii care cred ca sansele aliantei sunt -destul de mari- sunt intr-o proportie de 21%, iar hiperoptimistii care jura ca alianta PNL-PD va bate PSD sunt doar 3%.
Multi alegatori declara ca nu vor vota niciodata un tandem liberal-democrat (-sigur nu- – 46%, -cred ca nu- – 26%), precizand fie ca nu au incredere in -ei- (23%), fie ca aliantele nu sunt bune, deoarece duc la conflicte (13%), fie ca sunt -hoti, mincinosi, necinstiti si corupti- (13%), fie nu sunt competenti (11%) etc. Cei 28% care spun ca voteaza alianta isi justifica astfel optiunea: 45% – -pentru o schimbare in bine-, 37% – -sunt mai buni, mai seriosi, mai capabili-, 18% vor inlocuirea PSD de la guvernare, 13% au -incredere in ei-, 6% – pentru -eradicarea coruptiei-.
Clasamentul partidelor si al prezidentiabililor
– La partide. Locul 1: PSD (49%). Locul 2: PNL (15%). Locul 3: PRM (14%). Urmeaza PD (9%), UDMR (7%) si PNTCD (2%)
– La prezidentiabili se remarca tentatia realizatorilor sondajului de a-l arunca in continuare pe Ion Iliescu intre posibilii candidati la presedintie. INSOMAR isi justifica decizia prin faptul ca majoritatea romanilor (54%) n-au habar ca Ion Iliescu nu mai poate candida pentru un nou mandat. Iata cum arata clasamentul cu Ion Iliescu in el: Adrian Nastase (32%), Ion Iliescu (23%), Theodor Stolojan (14%), C.V. Tudor (11%), Traian Basescu (7%), Mircea Geoana (5%), Emil Constantinescu (2%). Iata si clasamentul fara Ion Iliescu: Adrian Nastase (48%), Theodor Stolojan (17%), C.V. Tudor (13%), Traian Basescu (7%), Mircea Geoana (7%), Emil Constantinescu (2%), Gyorgy Frunda, Marko Bela, Victor Ciorbea (cate un procent fiecare). Interesant de vazut cum se redistribuie voturile lui Ion Iliescu in cazul in care el este scos din cursa: 74% la Adrian Nastase, 8% la Mircea Geoana, 7% la Vadim, 7% la Theodor Stolojan, 2% la Emil Constantinescu, 1% la Traian Basescu si 1% la -altcineva-.