Home Politic Aliatii ii cer lui Iliescu sa paraseasca Palatul Cotroceni

Aliatii ii cer lui Iliescu sa paraseasca Palatul Cotroceni

DISTRIBUIŢI

Conflictul dintre opozitia democrata si presedintele Iliescu continua prin declaratii care mai de care mai belicoase, dupa ce liderii Aliantei PNL-PD au refuzat pentru prima oara sa mearga la consultarile de la Cotroceni, in semn de protest fata de incalcarea atributiilor prezidentiale conferite de Constitutie. Iliescu a atacat din nou Alianta PNL-PD prin intermediul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune si, consecvent in afectiunea ce o poarta partidului de guvernamant, a facut reclama pesedistilor la o ora de maxima audienta. Atitudinea sa de dispret fata de regulile jocului democratic si rigorile legii fundamentale a fost invocata de aliati, acestia solicitandu-i ieri demisia din functia de sef al statului pentru faptul ca a demonstrat inca o data ca este presedintele PSD, si nu al Romaniei. Liberalii si democratii au recurs astfel la un gest politic simbolic, in loc sa apeleze la procedura complicata de strangere de semnaturi pentru demararea procesului de suspendare din functie a lui Iliescu.

Demisia, ultima solutie

Alianta Dreptate si Adevar a cerut demisia presedintelui Ion Iliescu prin vocea purtatorului de cuvant, liberalul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca Romania nu mai are un sef de stat care sa raspunda exigentelor pe care Constitutia le stabileste pentru aceasta functie, in conditiile in care Iliescu continua sa se comporte ca un agent electoral al PSD. -Opiniile exprimate de Iliescu pe postul public de televiziune la o ora de maxima audienta arata clar ca seful statului nu isi mai indeplineste atributiile de presedinte al Romaniei. El a devenit, in mod fatis, presedinte protector si principal agent electoral al PSD-, a mentionat Tariceanu. Liberalii si democratii spun ca, la emisunea -Starea natiunii-, romanii au putut sa vada un presedinte care a laudat continuu PSD si a criticat, de-a valma, opozitia, presa si fosta guvernare, neezintand sa le dea tuturor lectii de buna purtare.

Iliescu si-a pierdut orice credibilitate

Un presedinte care nu respecta nici legile, nici principiile morale nu mai are nici un fel de credibilitate atunci cand vorbeste despre semnale de ordin moral, a mai declarat purtatorul de cuvant al aliantei. -Tot astfel, un presedinte care nu cunoaste si nu respecta normele democratiei nu are nici un drept sa acuze opozitia ca le incalca, pe motiv ca reprezentantii acesteia au refuzat sa participe la un simulacru de consultari, la Cotroceni-, a subliniat Tariceanu. El l-a mai acuzat pe Iliescu de faptul ca nu a ezitat sa manipuleze opinia publica si sa dezinformeze cetatenii, facand eforturi nemasurate pentru a face din Nastase si din ceilalti membri ai guvernului un fel de eroi nationali, ceea ce este departe de a intra in atributiile unui presedinte. Tariceanu a reclamat si modul deplasat in care Iliescu a incercat sa isi justifice cele sase intalniri cu PSD. -Cand s-a intalnit cu Nastase, Iliescu nu s-a interesat nici de mersul guvernarii, nici de integrare, ci numai de reorganizarea PSD, partid in care doreste sa se intoarca, in numele afectiunii pe care nici macar nu si-o ascunde. Este liber sa nutreasca orice fel de sentimente fata de orice partid vrea, dar sa o faca dupa ce isi va incheia mandatul de sef al statului-, a conchis Tariceanu.

Televiziunea publica, complice la incalcarea Constitutiei

Nu este o premiera faptul ca postul public de televiziune isi demonstreaza -independenta editoriala-, ajutandu-i pe puternicii zilei sa-si faca propaganda nestingheriti. Aliatii se declara insa -profund deceptionati- de modul in care intelege TVR sa se achite de obligatiile fata de contribuabili, acestia fiind pusi in situatia de a suporta din buzunarul propriu propaganda pro-PSD a lui Iliescu. Tariceanu a spus ca va face o adresa catre conducerea TVR, in care va cere directorului institutiei sa manifeste o atitudine echilibrata fata de toate partidele politice. -Cerem TVR sa acorde liderilor opozitiei dreptul de a-si face cunoscute punctele de vedere asupra acuzelor formulate de Iliescu, intr-un spatiu de dezbatere similar, la o ora de maxima audienta-, a mai spus liderul Aliantei. Tariceanu sustine ca va reclama si la CNA atitudinea postului public, in emisiunea respectiva.

Seful statului se face ca nu intelege

In emisiunea cu pricina, presedintele Ion Iliescu a jucat rolul inocentului care nu intelege motivele ce au determinat refuzul PNL si PD de a participa la consultarile pe care le-a avut cu partidele politice. Evident, el a incriminat opozitia ca avand o atitudine distructiva, nedemocratica si irationala si a sustinut ca menirea ei nu trebuie sa fie aceea de -a pune talpi- oricarei initiative a guvernarii. Confruntarea politica este normala, dar ea nu presupune inlaturarea dialogului dintre adversari, a mai sustinut seful statului. -Opozitia nu trebuie sa fie distructiva – sa spuna NU la orice si sa puna talpi la orice vrea sa faca guvernarea. O opozitie inteligenta intr-un stat democratic este o opozitie constructiva-, a declarat Ion Iliescu. Tot intr-un stat democratic, Iliescu a omis sa spuna ca incalcarea flagranta a atributiilor constitutionale ar fi atras dupa sine suspendarea din functie a impricinatului. Experimentat cum e, Iliescu a tinut sa le dea lectii liberalilor si democratilor, incercand sa-i convinga de faptul ca o atitudine de refuz a dialogului este in dezavantajul lor. Mai mult, Iliescu sustine ca in perioada 1996-2000 a facut o opozitie critica, dar constructiva si nu a declinat niciodata invitatiile presedintelui de la acea vreme, Emil Constantinescu, iar in plan parlamentar a colaborat cu partidele aflate la guvernare.

-Eu nu ma amestec-

Teoria potrivit careia cele sase intrevederi avute cu pesedistii nu reprezinta o incalcare a Constitutiei a fost expusa din nou de seful statului care, in pofida evidentelor, a negat amestecul sau in criza din interiorul partidului de guvernamant. El a reafirmat ca trebuia sa se consulte cu PSD, avand in vedere responsabilitatea politica a acestuia fata de actul de guvernare. Cu toate acestea, el a recunoscut ca principalele discutii nu au vizat nici actul guvernarii, nici stadiul negocierilor cu Uniunea Europeana, ci panica ce i-a cuprins pe pesedisti, mai ales dupa al doilea tur de scrutin. Practic, Iliescu a inceput sa faca analize politice in emisiune, dar nu de pe pozitia unui om echidistant, ci de pe cea a liderului PSD care se considera, confirmand inca o data ca acuzatiile ce i s-au adus sunt total justificate. In consultarile cu liderii PSD s-a insistat asupra semnalelor transmise de electorat la locale si a tendintelor de autosatisfactie si apoi de panica manifestate de partid, a marturisit Iliescu. -Din acest punct de vedere, eu am exprimat anumite observatii: pentru o formatiune politica responsabila, asemenea momente trebuie tratate cu tot realismul. Am considerat ca semnalul esential al electoratului a fost semnalul de ordin moral, adica sunt rezultate incontestabile, dar sa nu ne imbatam niciodata in viata politica cu elementele de ordin pozitiv-, a afirmat Ion Iliescu, recunoscand ca i-a chemat pe mai-marii PSD la Cotroceni ca sa-i traga de urechi pentru slabele performante obtinute la locale si sa-i trezeasca din starea de negare a esecului. Doar ca nu precizat cu vorbele sale ca, de fapt, principala preocupare a fost strategia de regrupare a fortelor pentru mentinerea la putere dupa alegerile din toamna.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.