Dupa ce a rezistat razboiului parlamentar de anul trecut, Adrian Nastase paraseste fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor, infrant de propriii sai -prieteni- din PSD, care i-au fortat demisia din fruntea forului legislativ. Desi a stat la sedinta de partid pana la ore tarzii din noapte, Nastase s-a prezentat dimineata la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru a indeplini formalitatile privind renuntarea la conducerea acestui for, demisia urmand sa fie anuntata astazi in plen. Anuntul demisiei lui Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor a declansat imediat un razboi la nivelul Aliantei PNL-PD, dar si la nivelul coalitiei guvernamentale, partidele aflate la putere revendicandu-si postul ramas vacant. Sprijiniti de UDMR, liberalii tineau cu dintii de acest post, invocand protocolul Aliantei si intelegerea politica potrivit careia protocaliii trebuiau sa il sustina pe ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu.
In schimb, democratii s-au facut ca nu stiu nimic despre prevederile protocolului si au pretins ca acordul politic trebuie rediscutat in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului National de Conducere al Aliantei. La bursa zvonurilor circula ipoteza candidaturii deputatului PD Ioan Oltean pentru functia ramasa vacanta, fiind vehiculata chiar o posibila negociere intre PD si PSD. Pe de alta parte, surse din Alianta sustineau ca democratii fac presiuni pentru a obtine conducerea Regiei -Monitorul Oficial- in schimbul sprijinului pentru candidatul PNL la presedintia Camerei. De altfel, unii liberali au comentat faptul ca, sub acoperirea votului secret, este posibil ca partenerii lor sa ii tradeze si sa incalce orice acord politic, in timp ce altii spuneau ca nerespectarea acestuia ar echivala cu o denuntare a protocolului Aliantei. Un comunicat al PD de ieri dupa-amiaza preciza ca -Partidul Democrat isi va respecta cuvantul dat cu privire la sustinerea candidatului PNL la functia de presedinte al Camerei Deputatilor-, fara sa precizeze insa daca e vorba de Bogdan Olteanu sau Mona Musca. Asa cum se stie, Mona Musca este vazuta ca o prietena a democratilor, avand afinitati comune cu Palatul Cotroceni, in timp ce Olteanu, finul lui Tariceanu este perceput de catre PD ca un liberal ostil.
In ring au intrat si conservatorii, care nu au mai asteptat nici un fel de negocieri in cadrul coalitiei si au anuntat ca vor propune un candidat propriu pentru sefia Camerei Deputatilor, in persoana actualului vicepresedinte al acestui for, Daniela Popa.
Demisia lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor a starnit ieri o adevarata isterie politica, liderii grupurilor parlamentare avansand tot felul de ipoteze de lucru cu privire la ce se va intampla de acum incolo. Dupa o scurta sedinta a conducerii forului legislativ in care membrii Biroului Permanent au luat act de intentia fostului lider pesedist de a-si anunta demisia in plenul de astazi, precum si dupa primele reactii la cald, liberalii si democratii s-au dus fiecare la sala de grup parlamentar pentru a pune la cale strategia pe care o vor urma in cadrul negocierilor pentru alegerea unui nou presedinte al Camerei inferioare. Asta in vreme ce Nastase a declarat ca, in cazul in care nu se ajunge la un compromis intre grupurile parlamentare, fiecare partid isi va desemna cate un candidat propriu ce va fi supus votului in plen.
-Nu le dam nimic democratilor-
Aliatii au inceput sa vorbeasca pe doua voci, liberalii facand apel la protocol si la intelegerile anterioare, in timp ce democratii ridicau din umeri si spuneau ca nimic nu este batut in cuie. Deputatul liberal Titu Gheorghiof a invocat articolul din protocolul de functionare al Aliantei, articol care indreptateste partidul sau sa revendice postul de presedinte al Camerei Deputatilor pe motiv ca PNL are, in interiorul Aliantei, cel mai mare numar de deputati. -Partidul membru al Aliantei care are cel mai mare numar de parlamentari alesi va avea prima optiune in nominalizarea unui candidat pentru presedintia uneia dintre Camerele parlamentului. Nominalizarea candidatului pentru presedintia celeilalte Camere a parlamentului va reveni celuilalt partid membru al Aliantei-, se arata in protocolul care a stat la baza intelegerii potrivit careia PNL trebuia sa preia conducerea Camerei, iar PD pe cea a Senatului. De asemenea, liberalii au invocat decizia Consiliului National de Conducere al Aliantei prin care se stabilea sprijinul politic pentru candidatura lui Bogdan Olteanu, dupa ce Mona Musca a fost invalidata de votul majoritatii deputatilor. -Nu incape nicio negociere cu PD, pentru ca protocolul Aliantei este foarte clar, iar grupul parlamentar al PNL isi mentine sustinerea pentru Bogdan Olteanu. Democratii vor probabil sa primeasca ceva la schimb insa, in opinia mea, PNL nu trebuie sa le dea nimic-, a comentat Gheorghiof, dupa o mica sedinta cu Olteanu si alti cativa deputati liberali, reuniti la el in birou. Mai multi liberali spuneau ca gestul democratilor de a nu-l sprijini pe ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul ar echivala cu o denuntare a protocolului, punand sub semnul intrebarii functionarea Aliantei. -Sunt convins ca va ramane acea intelegere in picioare. In ceea ce priveste persoana, aceasta va fi desemnata de conducerea partidului-, a spus optimist Bogdan Olteanu.
Liderii PD nu recunosc intelegerile anterioare
-Nu stiu ce spune protocolul Aliantei, insa voi verifica. Care intelegere anterioara? E cumva un post liber la Senat?-, a comentat liderul grupului PD, deputatul Cristian Radulescu, adaugand pe acelasi ton ironic ca Bogdan Olteanu nu a fost nominalizat peste noapte. Radulescu a mai spus ca problema candidatului la presedintia Camerei Deputatilor trebuie discutata din nou in cadrul CNC-urilor Aliantei si coalitiei de guvernamant, in vederea unei decizii politice. El a mai sustinut ca sefia liberala a Camerei nu a fost transata, insa Alianta este indreptatita sa propuna un candidat.
Liberalii ii suspecteaza pe colegii din Alianta de tradare
Chiar daca PNL isi va impune punctul de vedere la varful Aliantei, liberalii se tem de o posibila tradare a partenerilor, asteptandu-se ca deputatii PD sa nu-l sustina pe Bogdan Olteanu, sub acoperirea votului secret. Cel mai suspicios a fost insusi liderul grupului parlamentar PNL, deputatul Crin Antonescu, afirmand ca nu l-ar mira ca rezultatul votului sa fie altul decat cel din urma negocierilor. -Grupurile parlamentare pot propune fiecare un candidat, presupun ca vor fi doi candidati, unul al puterii, celalalt al opozitiei… Nu am foarte multe dubii, nu am motive, dar, pana la urma, ne-am obisnuit si cu surprizele votului secret, ne-am obisnuit cu tot felul de lucruri-, a declarat Antonescu, adaugand ca asteapta sustinerea PD.
UDMR merge pe mana liberalilor, conservatorii au propriul candidat
Surse parlamentare sustineau ca liderii partidelor membre ale coalitiei urmau sa se intalneasca azi, la Palatul Victoria, inainte de sedinta de guvern, in vederea negocierilor politice. Pana atunci, udemeristii au precizat ca, din punctul lor de vedere, intelegerea politica privind sustinerea unui candidat PNL in persoana lui Bogdan Olteanu este valabila, amintind faptul ca ei au sustinut-o si pe Mona Musca. In schimb, conservatorii nu mai recunosc nici un fel de acord politic, pe motiv ca discutiile din coalitie au avut loc intr-un alt context, respectiv atunci cand se punea problema revocarii lui Nastase si a lui Vacaroiu. -S-a convenit ca fiecare grup parlamentar are dreptul sa isi desemneze un candidat propriu, asa incat noi o vom sustine pe Daniela Popa, pe care o recomanda experienta de vicepresedinte al Camerei Deputatilor-, ne-a declarat purtatorul de cuvant al PD, deputatul Bogdan Ciuca, imediat dupa sedinta Biroului Politic al partidului.
Valer Dorneanu se viseaza din nou in fruntea Camerei Deputatilor
Surse din PSD avansau numele lui Valer Dorneanu ca posibil candidat al partidului pentru postul ramas vacant in fruntea Camerei Deputatilor, acesta fiind considerat -un jurist de exceptie- si un -om echilibrat-. Numele sau a fost vehiculat si pentru faptul ca a detinut functia de presedinte al Camerei in legislatura 2000-2004. Deputatul PSD Victor Ponta, membru in Biroul Permanent al Camerei, a sustinut ca postul revine de drept tot social-democratilor, desi Nastase nu a fost revocat, ci pleaca prin demisie. -PSD trebuie sa-si pastreze functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Este functia noastra si nu putem avea un punct de vedere impotriva Constitutiei si a deciziei Curtii Constitutionale-, a spus Victor Ponta. El a recunoscut insa ca este foarte putin probabil ca noua nominalizare pe care o va face PSD sa intruneasca majoritatea voturilor astfel incat noul presedinte al Camerei sa fie tot un deputat social-democrat.
Mona Musca nu va candida impotriva unui coleg
Deputatul liberal Mona Musca a precizat ca nu va candida impotriva unui coleg, pentru ca nu vrea sa faca deservicii PNL. -Odata ce a fost un vot, cred ca nu mai putem discuta aceasta chestiune decat daca s-ar relua votul-, a adaugat deputatul liberal, referindu-se la faptul ca a existat un vot clar in cadrul grupului parlamentar al PNL, pierzand atunci in fata lui Bogdan Olteanu si a lui Titu Gheorghiof. De asemenea, ea a pierdut alegerile pentru presedintia Camerei in fata lui Nastase, prin votul plenului, dat la inceputul actualei legislaturi.