Home Politic Aliatii si-au batut in cuie listele parlamentare

Aliatii si-au batut in cuie listele parlamentare

DISTRIBUIŢI

Liberalii si democratii au reusit, incruntandu-se doar putin unii la altii, sa-si imparta locurile pe listele parlamentare. Conducerea Aliantei PNL-PD a stabilit, ieri, dupa aproape sase ore de discutii, configuratia listelor comune pentru Camera Deputatilor si Senat, cu rezerve cu tot. Pentru impartirea locurilor, aliatii au pornit de la premisa ca rezultatul alegerilor din toamna ar putea fi de 35%-40% sau 51% si au tinut cont de raportul rezultat in urma alegerilor locale, de 1,3 la 1 in favoarea PNL, care exista intre cele doua partide. Asadar, ca urmare a diferentei foarte mici care exista intre cele doua partide, in majoritatea judetelor, -capii- listelor electorale pentru Senat si Camera Deputatilor vor reprezenta alternativ cele doua partide ale Aliantei. Sunt insa si unele exceptii, ca de exemplu la Mures. Potrivit unor surse din CNC, liberalii si democratii si-au distribuit ieri si cele 25 de pozitii eligibile rezultate din cumularea resturilor ramase din impartirea locurilor in fiecare filiala. Altfel spus, ori de cate ori se ajungea in situatia hilara ca pe listele parlamentare unui deputat democrat sa-i corespunda de exemplu 1,3 deputati liberali, dat fiind ca oamenii nu pot fi impartiti, s-a decis ca aceste sutimi ramase sa fie cumulate. In urma negocierilor 14 din aceste locuri au revenit liberalilor, dintre care cinci locuri sunt la Senat, iar 9 la Camera Deputatilor, in timp ce restul de 11 locuri le-au revenit democratilor, patru la Senat si sapte la Camera. Aceste 25 de locuri au fost redistribuite filialelor cu cele mai bune rezultate la alegerile locale.

Aliatii hunedoreni s-au ingramadit pe un loc eligibil

In ciuda juramintelor celor din conducerea Aliantei, cum ca totul a decurs in cea mai mare liniste si ordine, discutiile de ieri s-au lasat si cu unele frictiuni. Un exemplu in acest sens este cazul judetului Hunedoara, unde democratii si liberalii si-au disputat un loc eligibil alaturi de doua locuri marginale. Potrivit unor surse din CNC, povestea a stat cam asa: dintre cele sase locuri de parlamentar (doua la Senat si patru la Camera Deputatilor), numai patru reprezinta locuri eligibile sigure, celelalte doua reprezentand locuri marginale. Asadar, pozitiile unu de pe lista pentru Senat si primele trei pentru Camera Deputatilor asigura celor care le ocupa un loc sigur in parlament. Pana aici nici o problema. Nemultumirile s-au iscat insa in momentul in care in aceeasi oala cu locurile marginale a fost bagat si cel de-al treilea loc eligibil pentru Camera Deputatilor, revendicat atat de liberali, cat si de democrati. Invocand diferenta dintre scorurile obtinute la alegerile locale de cele doua partide, de circa noua miimi, au cerut ei locul. In urma unui compromis, liberalii au cedat locul eligibil democratilor, ramanand in schimb cu cele doua locuri marginale.

Sondaj de dragul protocolului

La Bucuresti, tinand cont de faptul ca la alegerile locale s-a mers pe liste comune, primul loc la Camera Deputatilor va reveni liberalilor in timp ce democratii vor fi primii la Senat. Urmatoarele locuri eligibile vor fi impartite in mod egal intre cele doua partide. Pornind de la procentele pe care spera sa le castige in toamna, Alianta mizeaza in Capitala pe 14 fotolii de parlamentar, dintre care 13 revin PD si 11 – PNL, in functie de rezultatul de la locale. In judetele in care numarul locurilor eligibile este impar, conducerea Aliantei a stabilit repartitia ultimei pozitii in functie de numarul de voturi obtinute de fiecare partid la locale. Altfel spus, partidul cu rezultate mai bune are prioritate. Desi au decis sa renunte la realizarea celui de-al doilea sondaj de opinie din toamna, potrivit unor surse din CNC, ca sa nu fie totusi acuzati ca nu respecta prevederile protocolului, unii dintre liderii Aliantei sustin realizarea unui astfel de sondaj, dar in care sa fie analizata A.D.A. ca structura politica in perspectiva alegerilor locale.

Liberalii mureseni, primii la Camera si Senat

Primul loc pe listele Aliantei PNL-PD Mures pentru Camera Deputatilor si Senat este ocupat de cate un liberal. Pentru deputati, primul loc este ocupat de Eugen Nicolaescu (presedintele PNL Mures), urmat de reprezentantii PD Lavinia Sandru (liderul filialei municipale Targu Mures) si Dinu Socotar (presedintele filialei judetene a partidului). La Senat, lista este deschisa de Mihai Antonie (actual consilier judetean, vicepresedinte al filialei PNL), urmat de Liviu Todoran (secretar al PD Mures). Deputatul Eugen Nicolaescu a declarat ca s-a ajuns la un acord in privinta desemnarii pe primul loc a reprezentantilor PNL pe fiecare din cele doua liste pentru parlament, iar pe locul doi a cate unei persoane nominalizate de PD. El a mai spus ca listele vor fi definitive abia dupa intrunirea Consiliului National de Conducere al Aliantei PNL-PD, din 7 august, care va stabili ordinea pentru fiecare judet.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.