Criticile din Raportul de tara privind libertatea de exprimare au fost dublate de initiativa aliatilor de a depune o motiune simpla prin care acuza Palatul Victoria de subordonarea presei si cer ca PSD sa inceteze presiunile financiare asupra institutiilor media.
-Daca un simplu articol ar fi motiv de bataie, eu ar trebui sa bat in fiecare zi un ziarist-, spunea premierul Adrian Nastase, cu ceva vreme in urma. Sub acest moto, 52 de deputati liberali si democrati vor depune luni, in plenul forului legislativ, o motiune simpla ce trece in revista mijloacele prin care timp de patru ani pesedistii si-au etalat atitudinea de tip Nastase fata de jurnalisti. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca reprezentantii mass-media sunt priviti cu o -bunavointa- deosebita de partidul de guvernamant, multi trimitand ziaristii -sa munceasca pe centura-, altii avand chiar rabufniri violente. Dincolo insa de reactiile lor, ceea ce incrimineaza oficialii europeni si aliatii este limitarea libertatii de exprimare prin presiuni de ordin financiar-economic sau administrativ atunci cand este vorba despre institutii de presa publice, precum SRR sau SRTv.
Radioul si televizorul mint poporul
Motiunea -Nu subordonarii media de catre guvernul Nastase, Da libertatii de exprimare- cere Palatului Victoria sa puna capat imixtiunilor in activitatea presei. SRR si SRTv au fost transformate in canale de propaganda ale guvernului si ale PSD, devenind trambitele lui Adrian Nastase, se arata in textul documentului prezentat ieri de liberala Mona Musca si democratul Ioan Onisei. Deputatul PNL a spus ca imixtiunea guvernului pe piata media s-a manifestat prin alocarea de fonduri publice pentru publicitate, interventii la nivelul CNA si prin aplicarea unui tratament economico-financiar discriminatoriu in privinta operatorilor de media. De asemenea, aliatii vorbesc despre lipsa de reactie a guvernantilor in cazul jurnalistilor agresati si spun ca mai-marii zilei au incurajat astfel de acte de violenta prin declaratii de genul celor facute de Nastase. Motiunea va fi dezbatuta in termen de cinci zile de la depunerea ei in plenul Camerei Deputatilor si are valoare de recomandare fata de Palatul Victoria.
Jonathan Scheele: atacurile la adresa jurnalistilor sunt inacceptabile
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat tot ieri ca, fata de rapoartele din anii precedenti, in care se vorbea despre probleme legislative privind libertatea de exprimare, Raportul de tara actual remarca aparitia unor situatii noi si inacceptabile cum sunt atacurile fizice asupra jurnalistilor care trebuie sa fie liberi sa-si exercite profesia. Este important, spune Scheele, ca autoritatile sa investigheze aceste cazuri si sa ia masuri, pentru ca mai exista si cazuri care nu au fost inca rezolvate.
Pe de alta parte, Scheele a spus ca institutiile media trebuie sa-si plateasca datoriile catre stat sau alte firme, pentru ca aceste datorii creeaza cel putin suspiciunea ca trustul respectiv nu va descrie integral realitatea, ca poate fi vorba de o eventuala cenzura si se poate ajunge chiar la ajutoare de stat, a opinat Scheele.