Home Politic Aliatii vorbesc limbi diferite

Aliatii vorbesc limbi diferite

DISTRIBUIŢI

Indiferent daca este vorba despre discutiile pe marginea Legii camerelor de comert, de legea lustratiei, a Referendumului sau de cea pentru combaterea migratiei politice, liberalii si democratii nu mai gasesc un limbaj comun pentru a ajunge la un compromis. Dialogul devine de-a dreptul imposibil atunci cand vine vorba de declaratiile -otravitoare- ale liberalului Ludovic Orban (pe care democratii il vor pedepsit) la adresa PD si a presedintelui Basescu.


Liberalii si democratii nu mai reusesc sa gaseasca nici o modalitate de a-si impaca interesele sau de a dialoga pentru gasirea unor solutii la problemele grave si multe pe care le ridica guvernarea. Sedinta Consiliului National de Coordonare (CNC) al Aliantei PNL-PD de ieri dimineata nu a facut decat sa confirme impasul evident in care se afla cele doua partide, care au avut puncte de vedere divergente in toate subiectele puse in discutie.


Imediat dupa ce s-a terminat sedinta CNC, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, a declarat presei ca liberalii si democratii au discutat despre patru proiecte de lege (Legea lustratiei, Legea referendumului, Legea Camerelor de Comert si Industrie si Legea privind migratia politica) si ca s-a constatat ca exista -oarecum divergente intre PNL si PD-. Nicolaescu a spus ca au fost constituite echipe comune ale celor doua formatiuni care, -timp de o saptamana, sa armonizeze punctele de vedere si textele propuse, urmand ca in sedinta viitoare sa se discute din punct de vedere politic, de aceasta data, aceste puncte de vedere, urmand ca ele sa constituie baza pentru discutiile viitoare-.

Contre

Ministrul liberal a declarat ca, in ceea ce priveste Legea Camerei de Comert, PNL doreste ca Registrul Comertului sa treaca de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert, in timp ce PD nu vrea aceasta modificare. Cateva ore mai tarziu, presedintele democratilor, Emil Boc, care nu a participat la CNC-ul Aliantei, dar a fost prezent la sedinta Biroului Permanent National al PD, care a urmat, a detaliat punctul de vedere al partidului sau. El a spus ca Ministerul Justitiei este cel care trebuie sa implementeze legislatia comunitara si ca acesta este principalul motiv pentru care Registrul Comertului trebuie sa ramana in subordinea sa.

Nici la Legea pentru combaterea migratiei politice nu s-a gasit un compromis. In forma propusa de initiatorul sau, democratul Ioan Oltean, legea prevede ca primarii, consilierii judeteni si locali care pleaca din partidul cu ajutorul carora au ajuns sa fie alesi sa-si piarda posturile. In cazul consilierilor, a declarat Emil Boc, ei ar urma sa fie inlocuiti de urmatorul de pe lista, in timp ce in cazul primarilor ar urma sa fi organizate noi alegeri. Presedintele PD a mai spus ca partidul sau nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste soarta consilierilor si primarilor care ar fi exclusi din partidul pe listele caruia au fost alesi. Liberalii sunt de acord cu democratii in ceea ce priveste problema consilierilor -migratori-, dar s-au dovedit inflexibili cand a venit vorba de primari, pe care PNL nu vrea sa-i vada schimbati din functie.

Referendumul, motiv de scandal

Legea lustratiei a fost un alt motiv de disputa. Potrivit lui Nicolaescu, toata lumea a cazut de acord asupra oportunitatii acestui proiect de lege, dar ca mai exista unele amanunte tehnice de pus la punct. Emil Boc, care declarase saptamana trecuta ca, de principiu, nu este impotriva unei asemenea legi, a fost si ieri rezervat. El a spus doar ca liderul democrat Liviu Negoita a primit ca sarcina sa intocmeasca, pana saptamana viitoare, o analiza a proiectelor de lege privind lustratia, urmand ca PD sa ia o decizie politica in functie de aceasta.

Cele mai mari divergente au fost insa pe tema Legii referendumului, pe care presedintele Basescu a trimis-o inapoi la parlament, nemultumit de continut. In timp ce Eugen Nicolaescu a declarat ca si aceasta lege urmeaza sa fie analizata de comisiile mixte PNL-PD inainte de luarea unei decizii politice, Boc nu a lasat loc de discutii. El a spus ca presedintele este ales direct de electorat, motiv pentru care nimeni nu poate sa-l impiedice sa ceara un referendum pe orice tema atata vreme cat acesta considera ca este de interes national. Avand in vedere ca miza este un referendum pe tema parlamentului unicameral, dorit de Basescu si PD, dar nedorit de liberali, cu siguranta ca aceasta lege va ramane un subiect de cearta in Alianta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.