Home Politic Almanahul Anticipatia

Almanahul Anticipatia

DISTRIBUIŢI

Potrivit articolului 57 din Legea 215, procedura de dizolvare a Consiliului Local se poate face printr-o hotarare de Guvern, dar, atentie, la propunerea motivata a prefectului, bazata pe hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Or, pana la acest moment nu s-a amintit de vreo propunere venita din partea Prefecturii. Oricum, hotararea de dizolvare poate fi atacata de oricare dintre consilieri la instanta de Contencios-administrativ, in termen de 10 zile de la data publicarii acesteia in -Monitorul Oficial al Romaniei-. In acest caz procedura prealabila prevazuta de lege nu se mai efectueaza, iar introducerea actiunii suspenda executarea masurii de dizolvare. Data alegerilor se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului, in termen de 30 de zile de la pronuntatea prodizolvare a instantei. Pana la constituirea noului Consiliu Local, primarul, viceprimarul sau, in absenta acestora, secretarul va rezolva problemele curente ale orasului. Conform celor declarate de prefectul Capitalei, Mihai Luican, alegerile anticipate vor fi finantate din Fondul de rezerva bugetara?! Iata ca, dupa ce Primaria s-a tot plans ca nu are bani pentru investitii si activitati edilitare, acum, probabil va scoate cu gratie cateva zeci de miliarde de lei pentru organizarea scrutinului. Singurul castig este ca, pe noua Lege a administratiei publice, nu vom mai plati 65 de consilieri, ci nunmai 55. Dar, normal, pe aceeasi lege ar trebui sa fie numai doi viceprimari generali, nu patru cat sunt in prezent.

Consilierii municipali isi dau cu parerea

Contactati telefonic de ziarul nostru, consilierii municipali si-au exprimat parerile vizavi de anuntata dizolvare a CGMB. Doru Giugula, consilier PSD, ne-a declarat: -Nu cred ca vreun consilier PSD va contesta hotararea Guvernului. Noi nu avem de ce sa ne temem. Cei care o vor face sunt cei de la partidele de buzunar, adica PD, PNT-CD, PNL si UFD, pe care cenzura electorala ii va macina. Hotararile atacate, ilegal de Basescu – care nu avea aceasta calitate – contineau numai vicii de forma-. La randul sau, consilierul PNT-CD Dragos Oncescu il gaseste vinovat de situatia creata pe prefectul Luican si considera ca decizia de dizolvare a CGMB va fi contestata pentru vicii de procedura. -Este un amestec clar al politicului in autonomia locala-, a conchis Oncescu. Cristian Popescu, consilier PSD, a spus: -Salut initiativa premierului. Trebuia facuta ordine si cei care au folosit banul public in interese personale si erau in Consiliul General pentru a-si umple buzunarele sa raspunda de faptele lor. Eu personal nu am firme si bani ca urmare a calitatii mele de consilier. Solicit sa fie evaluata activitatea fiecarui consilier in parte, dar sa se faca lumina si in privinta activitatii lui Basescu si a acolitilor sai-. Dan Zamfir, consilier independent de cand Basescu l-a exmatriculat din sanul PD pentru denigrarea conducerii partidului, ne-a declarat: -Era si cazul sa se intervina pentru ca Basescu a transformat lucrarile consiliului in circ. Cine il mai crede pe Basescu ca lupta impotriva coruptiei, atat timp cat colaboratorii sai din structurile Primariei sunt persoane cercetate penal si care au prejudiciat bugetul institutiei. Primarul sustine in posturile-cheie ale Primariei numai corupti, ca Dinulescu, Paraschiv, Bold, Sosoaca-. Gandindu-se la problemele municipalitatii, viceprimarul Ioan Radu a afirmat: -Intarzierea adoptarii bugetului dupa jumatatea acestui an ar avea un impact negativ asupra orasului, deoarece regiile si administratiile bucurestene, care asigura servicii vitale orasului, sunt la fundul sacului. Cum aceste institutii sunt subordonate Consiliului General, membrii acestuia ar trebui, inainte sa plece, sa rezolve aceasta problema-. Viceprimarul Ioan Enciu a declarat: -Abia dupa ce va fi ales un nou consiliu, se va vedea daca Basescu isi va continua circul pe care il facea in CGMB si care aducea numai deservicii bucurestenilor-.

Si primarii de sector au pareri

Cei sase primari ai sectoarelor Capitalei considera pozitiva anuntata masura a premierului Adrian Nastase privind dizolvarea Consiliului General, insa se arata ingrijorati de consecintele neadoptarii bugetului Capitalei, in lipsa unui consiliu. Potrivit primarului sectorului 4, Vasile Mihalache, o prima consecinta a dizolvarii Consiliului General ar fi blocarea totala a activitatilor, o data din cauza lipsei banilor – bugetul Capitalei nefiind inca votat -, dar si din cauza anularii acelor hotarari privind descentralizarea unor servicii. -Dizolvarea CGMB afecteaza sectoarele, deoarece in aceasta perioada ar fi trebuit votat bugetul. Nerespectarea termenelor pentru organizarea alegerilor ar putea provoca un colaps financiar la nivelul administratiei locale-, a spus primarul sectorului 3, Eugen Plesca. Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a apreciat favorabil initiativa sefului Executivului. Din punct de vedere administrativ, el nu considera ca dizolvarea consiliului va afecta activitatea sectoarelor. -Masura extrema privind dizolvarea CGMB luata de premierul Adrian Nastase, care este si presedintele PSD, dovedeste ca partidul de guvernamant este decis sa faca ordine in propria ograda. Totodata, masura constituie si o ultima somatie adresata primarului general sa lase circul si sa se apuce serios de administratie-, a spus primarul sectorului 6, Dan Darabont.

La randul sau, primarul sectorului 1, Vasile Gherasim, nu vede consecinte negative prin dizolvarea actualului consiliu, cu exceptia faptului ca va fi intarziata adoptarea bugetului. Primarii au apreciat, totodata, ca ancheta ar trebui continuata cu verificarea contractelor prin care diferite firme au obtinut monopolul unor activitati vitale ale orasului, in detrimentul Primariei si al bucurestenilor – Apa Nova, 3DB, Luxten, Lacurile Capitalei.

Anton Parlagi, veriga esentiala

Din toate argumentele prezentate pro si contra dizolvarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti lipseste un -amanunt- esential: secretarul general al Primariei, Anton Parlagi, veriga esentiala din lantul hotararilor Primariei. El, secretarul, este cel care contrasemneaza hotararile locale, avizandu-le din punct de vedere al legalitatii. -Secretarul nu va contrasemna hotararea in cazul in care considera ca aceasta este ilegala sau ca depaseste competentele ce revin, potrivit legii, Consiliului Local. In acest caz, secretarul va expune Consiliului Local opinia sa motivata, care va fi consemnata in procesul-verbal al sedintei-, se stipuleaza in Legea administratiei publice locale. Ba chiar, potrivit aceleiasi legi, secretarul, -functionar public de conducere, cu studii superioare juridice sau administrative-, isi asuma raspunderea pentru legalitatea proiectelor de hotarare. Astfel incat, din doua-una: ori Anton Parlagi i-a sesizat pe prefect si pe primarul general despre nelegalitatea hotararilor Consiliului Local, ceea ce a dus la contestarea si anularea acestora, caz in care este de mirare ca numele sau nu este rostit de consilieri; ori acelasi Anton Parlagi nu a sesizat nelegalitatea hotararilor si surprinde ca alesii locali nu au luat masuri pentru sanctionarea acestuia. Oricare dintre variante ar fi cea reala, cert este ca secretarul, ca si primarul general, are asigurata permanenta la Primarie, ei nefiind afectati de dizolvarea Consiliului Local.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.