-Reformele de structura- ale PSD anuntate de presedintele acestuia, Adrian Nastase, dupa intalnirea cu membrii Biroului Executiv Central sunt considerate de catre analistii politici Stelian Tanase si Cristian Parvulescu drept unele -de imagine-, lipsite de substanta. Potrivit celor doi, sedinta Biroului executiv nu a adus nici o noutate demna de apreciat si nici nu a solutionat criza care afecteaza activitatea partidului de guvernamant. Atat Cristian Parvulescu, cat si Stelian Tanase cred ca criza din PSD ramane de actualitate, la fel ca si tensiunile generate de rezultatele slabe obtinute la alegerile locale, de problema succesiuni si, nu in ultimul rand, de prezenta pe listele parlamentare. De asemenea, acestia sunt de parere ca si jocurile de culise vor continua. Cei doi analisti au aratat ca, desi Adrian Nastase, din postura de presedinte al PSD, a declarat ca Biroul Coordonator va continua sa lucreze pana la Congresul partidului de anul viitor pentru a evita luptele din sanul partidului pentru functii, acestea vor avea loc, fara nici un dubiu.
Cristian Parvulescu si Stelian Tanase mai apreciaza ca promovarea de catre conducerea PSD doar a unor -reforme de catifea- pentru a da impresia ca raspunde cererilor venite din partea electoratului, precum si a propriilor membri ar putea fi sanctionate la toamna, la alegerile generale.
Liderul Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, este de parere ca restructurarea structurilor de conducere ale PSD aprobate de catre membrii Biroului Executiv Central nu sunt altceva decat niste masuri -de imagine-. Potrivit analistului politic, desi Delegatia Permanenta a fost inlocuita de catre Biroul Coordonator, acest lucru nu inseamna neaparat ca vechii lideri ai partidului nu mai un cuvant de spus in cadrul PSD. Parvulescu crede ca desi acestia se pare ca nu mai detin functii executive ca si pana acum, nu si-au pierdut si nici nu isi vor pierde influenta in PSD. -Nu se poate vorbi de o reformare reala a PSD. Aceasta nu poate avea loc pentru ca presedintele partidului o doreste, ci doar daca ea vine din interiorul structurilor. Ceea ce s-a intamplat in aceste ultime zile la PSD poate fi catalogat drept operatiuni de imagine-, a declarat Parvulescu. De asemenea, presedintele Pro Democratia crede ca in cazul -greilor- partidului nu a fost vorba de o epurare, ci doar de o transferare, de o retragere temporara din -lumina reflectoarelor- pentru a putea lucra in liniste. Astfel, Parvulescu a afirmat ca prezenta acestora in subcomisiile Biroului Coordonator, care se vor ocupa de activitati importante precum redactarea modificarilor la statut si elaborarea strategiei electorale a PSD pentru alegerile generale, vin sa sustina aceasta idee.
Parvulescu: -PSD este afectat de tensiuni-
Cristian Parvulescu este de parere ca desi presedintele PSD, Adrian Nastase, incearca sa acrediteze ideea ca o data cu schimbarea structurii de conducere a partidului totul este -bine si frumos-, este departe de realitate. Presedintele Pro Democratia sustine ca tensiunile generate de rezultatele de la locale, precum si batalia care se va da pentru locuri pe liste sunt de actualitate si vor afecta in continuare activitatea partidului. -In PSD exista tensiuni si ele se vor manifesta si pe viitor. Acestea sunt legate de succesiunea la conducerea PSD, de rezultatele de la alegerile locale si, nu in ultimul rand, de strategia pentru alegerile generale si prezenta pe liste pe pozitii eligibile-, a aratat Parvulescu.
Biroul Coordonator si statutul PSD
Pe de alta parte, Parvulescu a aratat ca schimbarea structurii de conducere executiva a PSD ridica si o problema statutara. In opinia presedintelui Pro Democratia, autosuspendarea Delegatiei Permanente si inlocuirea ei cu Biroul Coordonator nu este -bine acoperita- de statutul acestui partid. -Noua structura executiva a PSD are o problema statutara. Existenta ei nu este acoperita de prevederile statutare. Cred ca acest Birou Coordonator ar trebui sa primeasca o justificare statutara, asa cum este normal pentru un partid care respecta Constitutia si statul de drept-, a aratat analistul politic. Parvulescu crede ca in cazul in care acest lucru nu se va intampla, orice miscare disidenta care ar putea sa apara in PSD in aceasta perioada plina de tensiuni si framantari ar putea contesta valabilitatea deciziilor luate. -Orice disident ar putea sa puna in discutie acoperirea statutara a Biroului Coordonator pentru a contesta anumite decizii care ar putea sa-l nemultumeasca-, a afirmat Parvulescu.
De asemenea, presedintele Pro Democratia a declarat ca aceasta structura a fost gandita pentru un mai mare control al partidului. Analistul politic este de parere ca Biroul Coordonator va avea pe viitor controlul mult mai riguros al filialelor si va avea si un rol important in controlul Congresului din august.
Stelian Tanase: -Criza nu a ajuns la deznodamant-
Analistul politic Stelian Tanase crede ca ceea ce s-a intamplat la Biroul Executiv Central arata clar ca -criza nu a ajuns la deznodamant-. In consecinta, Tanase se asteapta ca activitatea PSD sa fie afectata de o serie de dispute si lupte interne. -Pana la Congresul de anul viitor, timpul va fi folosit pentru jocuri de culise si negocierea unor diferite aliante intre liderii partidului-, a declarat analistul.
Pe de alta parte, Stelian Tanase apreciaza ca in aceste conditii rezultatul alegerilor generale din aceasta toamna va depinde doar de modul in care democratii si liberalii vor intelege sa se comporte. -Daca PNL si PD se vor comporta ca o alianta si vor evita conflictele, au foarte mari sanse sa castige alegerile-, a aratat Stelian Tanase.
PSD nu se comporta ca un partid social-democrat
Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, este de parere ca PSD nu se comporta ca un partid social-democrat clasic. Potrivit lui Parvulescu, in cadrul partidelor social-democrate exista o mare inversunare in a respecta -cu sfintenie- statutul, ceea ce la PSD nu se intampla. De asemenea, el sustine ca practica partidelor de aceasta orientare este ca membrii sa critice dur, in cadrul forurilor interne de dezbateri, conducerea si actiunile care s-ar indeparta de la doctrina. -Acest lucru nu are loc si la noi. La PSD, toti asculta, iar apoi daca nu le convine ceva, ies si fac declaratii presei-, a mai declarat Parvulescu.