Statele Unite sustin principiul federalizarii Republicii Moldova ca baza a reglementarii conflictului transnistrean, a declarat, in urma cu doua zile, ambasadorul american la Chisinau, Pamela Hyde Smith. Ea a afirmat ca, in urma analizarii proiectului de acord propus de mediatorii in problema transnistreana, administratia de la Washington a decis sa sustina acest document, in forma in care a fost elaborat.
Reamintind ca Statele Unite sunt o federatie, Pamela Hyde Smith a subliniat ca -exista diferite modalitati de implementare a federalismului, iar documentul se bazeaza pe principii larg raspandite-.
Ambasadorul american a apreciat ca viitorul cel mai bun pentru Republica Moldova este -edificarea unui stat unit si indivizibil, iar proiectul propus de mediatori ofera o baza pentru o astfel de solutie-.
-Asteptam ca reunificarea tarii sa contribuie la sporirea securitatii in regiune, atragerea unor investitii straine si bunastarea intregii populatii-, a spus Hyde Smith.
Ea a precizat ca Statele Unite nu recunosc statalitatea Transnistriei si nu considera ca documentul va oferi regiunii un astfel de statut nici in viitor. Ambasadorul american a adaugat ca decizia privind acordarea unui statut de subiect aparte al viitoarei federatii pentru autonomia gagauza sau alte unitati administrative din Republica Moldova apartine in exclusivitate participantilor la negocieri, printre care nu se numara si Statele Unite.
O solutie patentata de Rusia, Ucraina si OSCE
La inceputul lunii iulie, in cadrul negocierilor de la Kiev, mediatorii conflictului transnistrean – OSCE, Rusia si Ucraina – au propus Chisinaului si Tiraspolului ca solutie a conflictului un proiect de federalizare a Republicii Moldova.
Proiectul de Acord prezentat de mediatori a fost criticat de mai multe formatiuni politice, care avertizeaza asupra unei posibile destramari a statului. Unele partide accepta insa acest proiect ca fiind un punct de plecare pentru reluarea constructiva a negocierilor cu Tiraspolul. La randul sau, presedintele Vladimir Voronin, sustinut de alti lideri ai partidului de guvernamant, le-a cerut adversarilor proiectului sa-l considere drept o sansa reala de reintregire a Republicii Moldova.