Home Politic Anchetarea privatizarii Petrom nu starneste interesul politicienilor

Anchetarea privatizarii Petrom nu starneste interesul politicienilor

DISTRIBUIŢI

Un contract de privatizare care se dovedeste a fi din ce in ce mai mult o combinatie intre interese politice si economice are toate sansele sa devina public. Tonul dat de presedintele Traian Basescu a fost preluat si de alti lideri politici, care cer acum desecretizarea contractului de privatizare a Petrom si formarea unei comisii parlamentare de ancheta. Un aspect neexplorat inca al contractui este cel al procesului intentat OMV de catre unii actionari minoritari ai Petrom, care a avut deja primele infatisari in instanta.

Partidul Initiativa Nationala (PIN), prin Cozmin Gusa si Aurelian Pavelescu, a trimis saptamana trecuta o serie de scrisori atat presedintilor partidelor parlamentare, cat si reprezentantului OMV in Romania, Wolfgang Ruttenstorfer. Prin aceste documente, PIN solicita sprijin din partea conducatorilor de partid pentru constituirea unei comisii parlamentare de ancheta cu privire la modul si conditiile in care s-a realizat privatizarea celei mai mari companii romanesti – Petrom SA. In scrisoarea dechisa adresata reprezentantului OMV, vicepresedintele PIN, Aurelian Pavelescu, ii cere acestuia sa analizeze oportunitatea ca, in acord cu partea romana, sa convina la desecretizarea clauzelor contractuale. Deocamdata, reactiile clasei politice se lasa asteptate, pana acum confirmandu-si disponibilitatea de a sprijini initiativa PIN doar Corneliu Ciontu, presedintele aripii rebele a PRM.

Cozmin Gusa ne-a declarat ca, deocamdata, nu a primit raspunsuri nici de la OMV, nici de la liderii partidelor parlamentare carora le-a scris, printre care se numara Emil Boc, Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor, Marko Bela si Corneliu Ciontu.

-In opinia mea, politetea elementara il obliga pe presedintele OMV sa-mi raspunda. Daca nu o va face, ma voi simti lezat. Nu personal, ci ca deputat. Sunt complicitati, deoarece contractul de privatizare cade in sarcina atat a celor care sunt astazi in opozitie, dar si in a celor care sunt acum la putere, si atunci erau in opozitie. Asa cum se stie, PD-PNL a votat legea de privatizare a Petrom-, ne-a declarat deputatul Aurelian Pavelescu. Presedintele Partidului Popular, Corneliu Ciontu, este de parere ca statul roman ar fi trebuit sa-si pastreze in portofoliu macar un minimum de 51% din actiunile Petrom. -Acest contract trebuie reanalizat. Vorbim de transparenta cand e vorba de interesele economice ale Romaniei. Cei care au fost la putere in perioada semnarii nu cred ca vor raspunde pozitiv-, ne-a declarat Corneliu Ciontu.

Aspecte controversate

Suspiciunile ivite se axeaza in principal pe cinci directii. In primul rand, trebuie mentionat ca, intr-o conferinta de presa sustinuta de reprezentantii OMV – Petrom, s-a sugerat ca acest contract de privatizare a reprezentat o adevarata conditie politica pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, principiile comerciale si interesele economice ale tarii fiind trecute in subsidiar. O alta intrebare se ridica in privinta redeventelor obtinute de statul roman, care sunt in medie de 9% la titei si 11% la gazele naturale, in conditiile in care redeventele pe plan extern sunt in jurul valorii de 20% la titei si peste 20% a gazele naturale. Ministrul economiei, Codrut Seres, dezvaluia la randul sau ca in contractul de privatizare exista clauze secrete care interzic cresterea redeventelor pe o perioada de zece ani, in conditiile in care, in ultimii patru ani, pretul petrolului a crescut cu 300%. -Pe de alta parte, este inacceptabil ca prin legea privatizarii Petrom sa se ofere o facilitate fiscala pentru noua companie, de a-si deduce din profitul impozabil o valoare egala cu 35% din suma care reprezinta contravaloarea titeiului si gazelor exploatate, reprezentand sume aferente modernizarii-, se arata in scrisoarea PIN. Practic, prin scutirea OMV – Petrom de la plata impozitului pe profit, se creeaza o concurenta neloiala si, in plus, se aduc grave prejudicii bugetului de stat. Nu in ultimul rand, exista o neconcordanta flagranta intre accizele pe care statul roman le practica la produsele petroliere, cele mai mici din Europa, si pretul final, la pompa, printre cele mai mari in Europa, unde nivelul accizelor este dublu. -Desecretizarea contractului de privatizare si clarificarea tuturor aspectelor controversate reprezinta o datorie politica si civica de maxima importanta, cu atat mai mult cu cat este vorba despre rezerva de titei si gaze naturale care face parte din domeniul public al statului-, se arata in finalul scrisorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.