Home Politic ANI aproape de obștescul sfârșit, fiind răpusă de facto de baronii locali...

ANI aproape de obștescul sfârșit, fiind răpusă de facto de baronii locali din toate partidele

DISTRIBUIŢI

Ani de zile s-au luptat pentru sufocarea Agenției Naționale pentru Integritate (ANI) și nu au reușit mai nimic. De fiecare dată, funcționarii mai mici sau mai mari din sfera corupției s-au lovit de un zid impenetrabil. Numai că aceștia au găsit o breșă în acest zid și l-am dinamitat fără scrupule, lăsând practic ANI fără prerogative. Diversiunea a fost una perfectă prin mediatizarea excesivă și mutarea atenției publice către scandalul cu Mircea Băsescu și Bercea Mondial. Între timp, în timp ce românii stăteau cu gura căscată la ce le servea Voiculescu pe Antene, băieții deștepți din Parlament ai PSD au introdus marți un proiect care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităților în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. O dorință mai veche a baronilor PSD , care au pus la cale chiar o mică revoluție în urmă cu câteva luni, mergând până la Ponta cu ea.

Proiectul de lege a fost iniţiat de șase deputaţi PSD printre care Florin Iordache și Marian Neacşu. Iniţiatorii au precizat că “în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director”. Un conflict major de interese care le va permite primarilor să facă tot felul de manevre cu regiile locale. “Dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese, ANI a apreciat, în opinia noastră, în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată de ce considerăm că se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administraiv-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ”, au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Complicitate transpartinică

La dezbateri, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheoghe, a arătat că prin această propunere legislativă se încearcă să fie scăpaţi primarii incompatibili, dar acest lucru nu se poate întâmpla, pentru că legea nu se aplică retroactiv. El a mai spus că, în acest caz, se încearcă obţinerea unei clemenţe din partea judecătorilor în privinţa incompatibililor, având în vedere că se adoptă acest proiect. Proiectul a fost respins anterior de Senat, iar acum a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 215 voturi ”pentru”, 36 de voturi ”împotrivă” și 62 de abţineri, fapt ce demonstrează că inclusiv PNL a votat pentru această lege, sau s-a abținut complice.

 

 

 

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.