Aproape toti membrii comisiilor juridice din parlament si inca alte zeci de senatori si deputati isi vor lua talpasita din parlament daca legea Agentiei Nationale de Integritate va fi adoptata in forma propusa de executiv. In noul proiect legislativ ANI, ministrul justitiei Monica Macovei a crezut de cuviinta ca este cazul sa adauge cateva articole care sa completeze Legea 161/2003 privind incompatibilitatile prin care sa le interzica celor care sunt avocati, executori judecatoresti sau notari publici sa fie parlamentari.
ANI, numele care se afla in ultima vreme pe buzele tuturor parlamentarilor, incat si tinerele Daciana Sarbu si Raluca Turcan ar putea deveni geloase, este si legea care ar putea sa-i trimita pe unii dintre parlamentari pe banca suspendatilor din legislativ. Cei care pana in prezent au pledat cu sarg si in fata instantelor, si in plenul parlamentului vor fi nevoiti sa aleaga intre cariera de parlamentar si cea de avocat. Cu toate ca meseria de senator sau deputat le ofera un trai confortabil si destul de multe avantaje, multi dintre cei vizati de lege nu ar sta nicio clipa pe ganduri si ar pleca oricand din parlament. -Pai daca e asa, si eu ar trebui sa plec. Dar plec. Ca aici iau 30 de milioane de lei (n.r. – vechi). Din avocatura imi ies 150 de milioane pe luna-, discutau intre ei doi deputati din Comisia juridica, chiar in timpul dezbaterilor asupra legii. Dintre parlamentarii contactati de noi, doar unul a lasat sa se inteleaga ca prefera sa ramana in parlament. Desi nu par sa priveasca inapoi cu prea mult regret, deputatii si senatorii vizati si-au declarat speranta ca legea nu va trece in aceasta forma si au incercat sa convinga ca nu e nimic bun in aceasta prevedere. Intre timp, unii demnitari nu trec nici de prevederile actuale privind incompatibilitatile, cum e cazul pesedistului Victor Ponta, care a tinut sa faca parte din echipa de aparatori ai omului de afaceri Ovidiu Tender.
In plus, printre articolele din legea ANI referitoare la incompatibilitatile cu functiile din domeniul juridic, executivul a strecurat si alte cateva prin care i-a trecut pe lista neagra pe cei care ocupa functii de conducere sau de administrare in domeniul didactic, publicistic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.
Printre cei care ar putea intra sub incidenta legii se numara nume grele, precum pesedistii Antonie Iorgovan si fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu sau conservatorul Sergiu Andon si udemeristul Peter Ecksein Kovacs, presedinti ai comisiilor juridice din cele doua camere ale parlamentului.
Andon: -La avocatura mi-e sufletul-
Nici presedintele Comisiei din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, cunoscut ca avocatul sefului sau de partid, Dan Voiculescu, nu ar sta prea mult pe ganduri daca ar fi nevoit sa aleaga. -Mie la avocatura mi-e sufletul. As renunta, ce sa fac, la functia de parlamentar-, ne-a declarat Andon. Acesta a sustinut insa ca ar vrea ca legea sa nu treaca asa de parlament pentru ca -e facuta din comanda politica-. Prevederea aceea cu cei din conducerea unei institutii didactice a fost data pentru un singur om, tot din comanda politica, adica pentru doamna Ecaterina Andronescu-, s-a plans conservatorul. Acesta a adaugat ca nu i se pare normal ca in structurile parlamentului, organism insarcinat cu discutarea si aprobarea legilor, sa nu existe experti in domeniul juridic. -Cine sa faca atunci legile, functionarii? Avem nevoie de experti-, a mai spus, indignat, reprezentantul PC.
Ciuca: -Cred ca o sa optez pentru latura profesionala-
In acelasi trend, un alt conservator, deputatul Bogdan Ciuca, in prezent notar public, a declarat ca va opta si el pentru profesia pe care si-a ales-o. -Eu as putea sa renunt foarte usor sa fiu notar, pentru ca sunt la o firma cu actionariat si as putea sa transfer. Dar daca ar fi sa aleg, as alege meseria pentru care m-am pregatit-, a spus Ciuca. Acesta a criticat si el prevederile pe care Macovei vrea sa le impuna prin legea ANI. -Nu e normal ca cel putin in Comisia juridica sa nu existe persoane specializate. Ca daca ar fi asa, nu cred ca ar mai ramane nimeni. Si cine o sa vina atunci?-, a mai spus Ciuca.
Bolcas: -Eu am ales deja-
Unul dintre putinii care ar da avocatura pe parlament este peremistul Lucian Bolcas. Convins ca aceasta prevedere inclusa in textul legii nu este total eronata, deputatul PRM ne-a declarat ca el nu a mai pledat de cand a preluat functia de parlamentar. -Eu mi-am respectat demnitatea profesionala de avocat. Nu am mai pledat decat cu mandat de la partid-, a declarat Bolcas. Acesta a adaugat ca incompatibilitatile noi introduse au si o parte buna, si o parte proasta. -Mi se pare absolut normala datorita faptului ca s-a abuzat foarte mult de calitatea parlamentara. In acelasi timp, trebuie sa ne gandim ca urmeaza ca parlamentul sa fie alcatuit din bisnitari si afaceristi-, a mai spus deputatul PRM, care si-a exprimat convingerea ca cei care activeaza acum pe doua planuri ar fi trebuit sa-i urmeze exemplul. In plus, Bolcas s-a aratat indignat de faptul ca este nevoie de o lege pentru a se reusi reglementarea unei -probleme de bun-simt-. -Eu am ales deja-, a incheiat Bolcas.
Mate Andras: -Ar fi culmea sa eliminam juristii-
Printre cei care vor fi nevoiti sa renunte la una dintre functii in cazul in care legea va trece in forma propusa de guvern se afla si nehotarati. -Eu nu m-am hotarat inca. Nu am luat nicio decizie. Mai e mult pana atunci-, ne-a declarat udemeristul Mate Andras, avocat de meserie. Convins ca legea va fi dreasa dupa placul sau, acesta a declarat ca aceste prevederi absurde nu vor fi prea curand in vigoare. -Ar fi culmea sa eliminam juristii. Este absurd-, a mai spus Mate Andras. Udemeristul a adaugat ca formatiunea sa nu sprijina capitolul de incompatibilitati. -Sunt sanse 1% sa treaca. Este greu de crezut ca ne vor obliga sa renuntam la ceva. Este prematur sa iau vreo decizie-, a incheiat deputatul UDMR.
Ujeniuc nu are argumente, dar nu vrea
-In principiu, nu am nimic impotriva unei asemenea incompatibilitati. Dar eu sunt avocat…-, a recunoscut liberalul Dragos Ujeniuc, membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor si avocat in Baroul Giurgiu. Desi grupul deputatilor PNL s-a declarat sustinator al intregului capitol de incompatibilitati din legea privind infiintarea ANI, Ujeniuc a marturisit ca si-ar dori sa nu se aplice acest punct din lege, ca sa poata ramane in parlament, dar sa mai poata si sa profeseze, de doua-trei ori pe an. Oricum, liberalul nu crede ca el sau cei mai multi dintre parlamentarii vizati de capitolul din legea ANI vor renunta la demnitati ca sa ramana avocati, -unde banii sunt mai putini-.
-Ar fi argumente, dar si mai multe argumente ar fi sa pastram compatibilitatea avocatilor cu functiile parlamentare-, ne-a declarat liberalul. De exemplu, Ujeniuc a recunoscut ca judecatorii s-ar putea lasa influentati daca vad la bara un parlamentar cunoscut. -Dar la notari sau la executorii judecatoresti ce mai e? Nu are nicio noima incompatibilitatea lor…-, a mai sustinut deputatul PNL.
Ungureanu (avocat): -Va trebui sa ma retrag-
Purtatorul de cuvant al liberalilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, Petre Ungureanu, a sustinut intru totul varianta guvernului asupra proiectului de lege privind infiintarea ANI. Desi deputatul a recunoscut ca primul impuls este sa -nu ne mai cunoastem intre noi cand vine vorba de avere-, tot el a asigurat ca PNL si PD au hotarat sa arate sustinere intregului capitol de incompatibilitati. -Ma afecteaza, pentru ca sunt avocat de treizeci de ani si nu cred ca voi mai putea face alta profesie, asa ca va trebui sa ma retrag (din parlament, n.r.) daca intra legea. Dar voi fi de acord, gandindu-ma la cei care au influentat unele hotarari judecatoresti prin notorietatea lor-, a declarat Ungureanu.
Timis nu stie inca
Un alt membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Ioan Timis, nu s-a hotarat inca ce va face daca va fi pus sa aleaga intre profesie si parlament. -Ramane de vazut-, a venit reactia parlamentarului PNL, care s-a declarat hotarat sa sustina oricum proiectul infiintarii ANI, asa cum a fost el propus initial. -In acest moment sustin un proiect de lege care vine sa raspunda unor interese mai presus de cele personale-, a argumentat Timis.
Chelaru (avocat): -Mi se pare o absurditate-
Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice, a declarat ca nu s-a gandit pana acum daca va alege sa fie parlamentar sau avocat, in conditiile in care incompatibilitatile prevazute in proiectul ANI i se par -absurditati-. -Suntem singura categorie de juristi care are legatura cu practica-, a argumentat Chelaru, avertizand ca proiectele pe care le-ar trece parlamentarii fara pregatire in domeniu vor fi -doar teorie-. -In fine, asta este optiunea actualului ministru (al justitiei, Monica Macovei, n.r.)-, a incheiat pesedistul.
ANI loveste si in guvern
Incompatibilitatile prevazute in proiectul legii privind infiintarea Agentiei de Integritate ii vizeaza si pe membrii guvernului, fie ei secretari de stat sau chiar ministri. Daca parlamentarii risca sa aiba de ales intre profesie si functia din Camera Deputatilor sau Senat, la fel se va intampla si cu cei care ocupa -functii asimilate celor de ministru, secretar de stat si subsecretar de stat din cadrul unor autoritati publice centrale- (Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice). Premierul Calin Popescu Tariceanu a grabit restructurarea guvernului si a inceput cu reducerea numarului de secretari de stat. Dar primul-ministru s-ar putea trezi ca ii pleaca oameni de pe la ministere, daca va trece capitolul de incompatibilitati din legea ANI, mai ales ca sunt si cativa juristi printre subsecretarii si secretarii de stat neatinsi inca de restructurare.
Incompatibilitati vechi si noi…
In Legea 161/2003 se prevede in prezent ca functia de senator si deputat este incompatibila cu: -functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice; functia de presedinte sau de secretar al adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor la societatile comerciale, functia de reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale prevazute la inceputul articolului; functia de manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale; calitatea de comerciant persoana fizica; calitatea de membru al unui grup de interes economic; o functie publica incredintata de un stat strain, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte-.
-Deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice-, se mai prevede in aceeasi lege.
Boagiu: ANI sa nu fie -o seringa fara ac-
Ministrul integrarii, Anca Boagiu, i-a indemnat pe parlamentari sa se tina de promisiuni si sa duca Romania in Uniunea Europeana, chiar daca asta inseamna sa umble doar pe alocuri la legea de infiintare a ANI. Partidele vizate de ministru au fost PC si UDMR, principalele nemultumite de proiectul de lege al Agentiei de Integritate. Boagiu s-a referit la forma legii, schimbata de amendamentele sustinute de parlamentari, ca la -o seringa fara ac- care nu poate administra antidotul impotriva coruptiei. -Legea Agentiei este un angajament al nostru ce trebuie dus la indeplinire in cel mai scurt timp si in cea mai buna forma. ANI este subiectul cel mai sensibil pe care il avem de rezolvat in perioada urmatoare-, a indemnat Boagiu.