Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste risca sa urmeze modelul CNSAS si sa-si piarda, incet-incet, din credibilitate. Sorin Antohi a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, el fiind unul dintre membrii alesi in echipa de presedintele comisiei, Vladimir Tismaneanu. Astfel ca la documentul stiintific privitor la institutiile, metodele si principalele personalitati care au facut posibile crimele si abuzurile regimului comunist pe care l-a comandat presedintele Traian Basescu a contribuit, chiar si foarte putin, un colaborator al Securitatii. Pentru a inlatura orice umbra asupra comisiei, Tismaneanu a explicat, ieri, ca Sorin Antohi s-a retras din comisie inca din 24 mai, invocand motive de sanatate.
Dupa ce fostul membru al Comisiei si-a recunoscut legatura cu Securitatea, Tismaneanu a simtit nevoia sa isi asume raspunderea pentru selectia membrilor acestei comisii. -Singurul criteriu care m-a ghidat a fost competenta acestor persoane si prestatia lor publica la data formarii Comisiei. Presedintele Traian Basescu mi-a acordat deplin credit in selectia membrilor Comisiei pe baza amintitelor criterii-, a declarat Tismaneanu intr-un comunicat de presa. Presedintele comisiei a evitat sa faca aprecieri la dezvaluirile sefului Departamentului de istorie al Universitatii Central Europene, Antohi, si a insistat ca acesta nu mai era membru al echipei Tismaneanu. -Pe data de 24 mai 2006, domnul Sorin Antohi mi-a trimis o scrisoare (e-mail) prin care m-a anuntat ca se retrage din Comisie din motive de sanatate. Am transmis neintarziat scrisoarea mai departe celorlalti membri ai Comisiei-, a anuntat Tismaneanu.
Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste se compune din figuri ale societatii civile pe care Tismaneanu, cu increderea lui Basescu, le-a ales pentru a ajuta la elaborarea unui document stiintific pe baza caruia seful statului sa poata condamna comunismul. Dintre membrii echipei prezidentiale, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea chiar din 1990, iar Andrei Pipidi este suspectat ca a avut si el legaturi cu Securitatea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane