Home Politic -Ar fi o greseala sa interpretati demisia lui Nastase ca un mare...

-Ar fi o greseala sa interpretati demisia lui Nastase ca un mare gest de reforma-

DISTRIBUIŢI

Senatorul social-democrat Vasile Dancu, exponent al grupului dizident -de la Cluj-, crede ca demisia lui Adrian Nastase nu este suficienta, iar reforma in PSD trebuie continuata. Dancu si-a exprimat ingrijorarea ca partidul nu detine o personalitate suficient de puternica pentru a umple golul lasat in urma expulzarii lui Nastase. Asemeni colegilor sai din Ardeal, senatorul este dispus sa mai acorde un timp de gratie actualei echipe si afirma ca organizarea unui congres extraordinar nu este oportuna. Dancu este unul din exponentii gruparii care l-a propulsat pe Mircea Geoana in functia de presedinte al PSD.

– Cum calificati demisia lui Adrian Nastase? Este un gest care va ajuta partidul?

Vasile Dancu: A fost un gest in care partidul a fost pus oarecum cu spatele la zid, pentru ca a trebuit sa ia aceasta decizie. (…) Ar fi o greseala sa-l interpretati ca un mare gest de reforma. Acesta a fost un accident de parcurs al partidului, un sacrificiu pe care partidul a fost nevoit, din nefericire, sa-l faca, pentru ca Adrian Nastase era un lider al partidului.

– La ce oameni noi v-ati gandit cand vorbeati de re-credibilizarea partidului? Generatia Corlatean, Ponta?

– Exista generatia celor de 40-45 de ani, care sunt foarte putini. Si aici este o chestiune pro domo, eu sunt in aceasta categorie, dar din generatia mea nu suntem la varful partidului decat foarte putini. Apoi ar trebui promovati specialisti. (…) Trebuie sa avem o oferta foarte serioasa pentru intelectuali.

– Si domnul Ion Iliescu vorbea de crearea Polului social-democrat, care sa vina cu o oferta pentru intelectuali.

– Nu este un proiect viabil, pentru ca nu au reusit nici Ion Iliescu, nici Petre Roman. Daca timp de 15 ani, cat au fost in prim-planul politicii, nu au gasit o formula sa aduca intelectualii acestia, mai ales dupa revolutie, cand a fost un fel de -romantism- revolutionar, inseamna ca nu au gasit formula si trebuie sa o gaseasca altii.

– Vorbeati de oameni care ar trebui sa faca un pas inapoi…

– Aici, daca nici domnul Ion Iliescu nu da nume, care a fost fondator al acestui partid, nici eu nu vreau sa discut. Mi-ajunge cati adversari am. Plecarea domnului Nastase din partid a fost necesara, a fost fortata de imprejurari, trebuia, probabil, facuta, dar va lasa un gol, care sa vedem cu ce va fi umplut.

– Cine ar fi un candidat bun pentru a prelua atributiile lui Nastase in partid?

– Aceasta functie s-ar putea desfiinta, avand in vedere ca sunt voci care spun ca s-au creat anumite paralelisme in decizii. Cei care au creat-o s-au gandit ca vor fi Adrian Nastase si Ion Iliescu in acelasi partid, cel putin o perioada, si s-au gandit sa creeze functii pentru oameni, nu structural. In acest moment nu avem un inlocuitor pentru Nastase. Echipele pot suplini personalitatile cand este cazul.

– Ce parere aveti despre organizarea unui congres extraordinar?

– Nu cred ca este oportun in acest moment. Asta nu inseamna ca, daca am avea alte evenimente, nu ar fi necesar. Nici un an nu a trecut de cand actuala echipa a fost aleasa. Zic sa le lasam timp.

– Credeti ca PSD va recupera in sondaje procentele pierdute odata cu demisia lui Adrian Nastase?

– Nu, nu vom castiga nimic. Este nevoie de actiuni afirmative. Nu cred ca va avea un efect direct asupra sondajelor si asupra increderii in partid.

– Vorbeati, la un moment dat, de adversarii dumneavoastra din PSD.

– Am avut o pozitie critica in partid. S-a intamplat sa intru in dezacord cu domnul Ion Iliescu, de exemplu. Asta nu inseamna ca este un dusman al meu. Este un om care ma priveste cu ingaduinta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.