Greu de crezut, dar politica externa a socialistilor maghiari, recent instalati la putere la Budapesta, ii apropie pe radicalii si pe moderatii din UDMR, care au cerut viitorului premier, Peter Medgyessy, mentinerea liniei politice lansate de Viktor Orban in relatiile cu maghiarii din tarile vecine. Anuntul viitorului premier ungar ca va fi prim-ministru doar pentru 10 milioane de maghiari a starnit nemultumirea co-etnicilor sai din tarile vecine. Situatia socialistilor este cu atat mai dificila, cu cat Guvernul roman a anuntat ca e gata sa puna in aplicare setul de masuri pregatite pentru contracararea aplicarii Legii statutului, in cazul in care Cabinetul de la Budapesta va renunta, asa cum a declarat, la Memorandum si va aplica ad literam prevederile controversatului act normativ.
Marko Bela militeaza pentru continuitate
Prezent la intalnirea liderilor organizatiilor maghiare de dincolo de frontiere cu candidatul la functia de premier al Ungariei, Peter Medgyessy, si cu presedintele socialistilor maghiari, Laszlo Kovacs, presedintele UDMR, Marko Bela, a pledat pentru continuitate in dezvoltarea relatiilor bilaterale, subliniind in context ca -maghiarimea din Transilvania are interesul fundamental sa dezvolte relatii bune cu toate guvernele ungare-. -Interpretarile gresite pot fi evitate prin crearea de relatii directe si prin consultari cat mai stranse si nu prin declaratii rasunatoare sau luari de pozitii polemice-, a sustinut liderul UDMR, in capitala Ungariei. In ceea ce priveste accentul pus pe consecintele aplicarii Legii statutului, Marko Bela a precizat ca -ar fi greu sa se evidentieze doar o singura problema, deoarece sunt la fel de importante bunele relatii dintre cele doua tari-.
Radicalii raman fideli politicii lui Orban
La randul sau, presedintele Blocului Reformist din UDMR, deputatul Toro T. Tibor, a declarat ca, impreuna cu cei opt deputati din UDMR care formeaza Aripa Civica, a trimis o scrisoare deschisa lui Medgyessy Peter, prin care cere -sa nu fie schimbata acea linie privind politica nationala, initiata de Guvernul Orban, referitoare la maghiarii de dincolo de granita Ungariei-.
Tibor a precizat ca semnatarii scrisorii solicita sa nu fie modificate Legea statutului maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei si Memorandumul semnat in acest sens de guvernele Romaniei si Ungariei.
Conform presedintelui Blocului Reformist din UDMR, cei noua deputati ai Uniunii ii mai solicita lui Medgyessy Peter -sa nu fie retrasa finantarea universitatii maghiare particulare Sapientia din Transilvania-.
Reprezentantii Aripii Civice sunt de asemenea ingrijorati din cauza faptului ca PSU intentioneaza sa incheie o coalitie cu ULD, un partid care nu a votat Legea statutului si ai carui reprezentanti au ridicat serioase obiectii de principiu impotriva acestui act normativ.
Romania e gata sa ia masuri
Purtatorul de cuvant al MAE roman, Victor Micula, a declarat ieri ca la nivelul Guvernului exista o serie de masuri care ar putea permite blocarea aplicarii Legii statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei pe teritoriul Romaniei, daca se va pune problema modificarii Memorandumului de intelegere romano-ungar semnat anul trecut de premierii celor doua tari.
Pachetul de masuri, anuntat ieri de Micula, a fost intocmit inca din vara anului trecut, dar Guvernul a renuntat la aplicarea lor, dupa ce a cazut la pace cu Orban. Aceste masuri vizeaza, in cea mai mare parte, modificarea unor acte normative, cum ar fi cel privind constituirea asociatiilor si fundatiilor. Potrivit surselor noastre guvernamentale, modificarea planuita de Guvernul roman, in cazul in care socialistii renunta la Memorandum, prevede ca nici o asociatie sau fundatie nu are voie sa emita recomandari pe criterii etnice.
Socialistii maghiari trec la jocul de glezne
La finalul intrevederii de ieri de la Budapesta, menita sa duca la o cunoastere mai aprofundata de catre viitoarea conducere a Ungariei a problemelor comunitatilor maghiare din tarile vecine, presedintele Laszlo Kovacs a declarat ca -in privinta Legii facilitatilor si in ansamblul relatiilor bilaterale, trebuie sa gasim solutii care sa corespunda cel putin urmatoarelor criterii: in primul rand, legea sa corespunda scopului initial, precum asigurarea fericirii maghiarilor de peste hotare pe pamantul lor natal, valorificarea drepturilor minoritare asigurate si pastrarea si cultivarea identitatii nationale, culturale si lingvistice ale acestora; al doilea criteriu: solutia – care poate fi oricare din punct de vedere tehnic – sa corespunda intereselor maghiarimii, comunitatii maghiare de peste hotare si intereselor Ungariei; al treilea criteriu: oricare ar fi solutia, sa fie in consens cu normele europene, inclusiv cu normele UE, si al patrulea criteriu: solutia sa fie acceptabila din punct de vedere al guvernelor tarilor vecine, deoarece impotriva vointei lor, legea nu este aplicabila. Orice solutie trebuie sa corespunda acestor patru criterii si cred ca si dl Adrian Nastase va fi de acord cu acest lucru-, a conchis liderul socialistilor maghiari, raspunzand astfel si temerilor ridicate de premierul roman. De asemenea, Peter Medgyessy a reiterat faptul ca va fi premierul celor 10 milioane de ungari, dar ca simte responsabilitate pentru cei 15 milioane de maghiari de pretutindeni.