In mai putin de 24 de ore de la gratierea sa, Miron Cozma a fost rearestat dupa ce Ion Iliescu a revocat decretul si a devenit lider al lumii interlope, fiind cercetat pentru implicare in crima organizata. Oprit de Politia Timis pentru -o verificare de rutina-, Cozma a fost dus la sediul IJP Timis pentru ca nu avea buletinul la el. Retinut timp de mai multe ore, fara nici un document legal, Cozma urma sa fie arestat in vederea executarii restului de pedeapsa, dar dupa ce decretul de revocare a gratierii era publicat in -Monitorul Oficial-. Tot ieri, pentru a justifica retinerea, Parchetul General a emis un comunicat in care preciza ca Miron Cozma este cercetat alaturi de fratii Camataru pentru implicare in activitati de crima organizata. -Ca urmare a punerii sale in libertate, existand si riscul ca Miron Cozma sa paraseasca tara si sa se sustraga in acest fel urmaririi penale, prin ordonanta din 16 decembrie 2004, procurorii au dispus monitorizarea sa in mediul ambiental, masura ce urma sa fie adusa la indeplinire de lucratorii de politie-, sustine Parchetul. Alaturi de Cozma si fratii Camataru, in acest dosar este cercetat si Fane Spoitoru, amandoi fiind acuzati de -initierea sau constituirea unui grup infractional organizat-.
Miron Cozma s-a bucurat de libertate mai putin de 24 de ore. Ieri, in jurul orei 12.00, politia l-a arestat pe fostul lider al minerilor, urmand ca in cursul serii sa fie transferat la penitenciarul de maxima securitate Rahova. Dincolo de faptul ca locul lui Miron Cozma este in inchisoare, asa cum au decis judecatorii, modul in care au reactionat autoritatile arata, inca odata, ca in Romania nu legea este cea care dicteaza, ci ordinul primit prin telefon.
Intreaga nebunie a reizbucnit in jurul orei 10.00, atunci cand s-a anuntat, la inceput neoficial, ca Ion Iliescu a revocat decretul de gratiere. Cu o rapiditate iesita din comun, Politia Timis s-a deplasat la domiciliul unde stia ca se afla Miron Cozma. Dat fiind ca toate televiziunile isi intrerupsesera programul obisnuit pentru a prezenta stirea despre anularea gratierii, Cozma se pregatea sa plece. Insotit de fiul sau, el a parasit locuinta, plecand cu masina intr-o directie necunoscuta. Dupa doar cateva minute, autoturismul in care se afla fostul lider al minerilor a fost oprit de politie. Inconjurat de patru politisti in uniforma, Cozma a urcat in duba politiei, cerand insa insistent sa stie in baza carui act a fost retinut. De aici, Cozma a fost dus la Penitenciarul Timisoara, unde a stat doar doua-trei minute, fiind apoi transportat la sediul Inspectoratului de Politie Timis.
Sfidarea legii
Modul in care s-a procedat la rearestarea lui Cozma este catalogat de cea mai mare parte a specialistilor in drept ca fiind ilegala. In primul rand, este contestata posibilitatea presedintelui de a reveni asupra unui decret de gratiere. -Opinia mea este cat se poate de clara: Ion Iliescu nu putea nici sa-l gratieze, nici sa revoce actul de gratiere. In primul rand, decretul de gratiere a fost emis in momentul in care Ion Iliescu nu mai era presedinte, ci senator. Legea stabileste foarte clar ca functia de presedinte al Romaniei este incompatibila cu orice alta demnitate publica. Cu toate acestea, Iliescu a fost validat ca senator, ceea ce inseamna ca el a optat pentru aceasta functie. In aceste conditii, nu putea sa mai semneze decretul ca presedinte al Romaniei. Dincolo de acest aspect, daca presupunem ca acest act ar fi fost emis anul trecut, atunci cand, fara nici un dubiu, Ion Iliescu ar fi putut sa o faca, decizia nu poate fi revocata. Este foarte simplu. Gratierea inseamna iertare, iar amnistia inseamna uitare. Nu poti sa ierti azi pe cineva si maine sa revi. Este o aberatie!-, declara profesorul Corneliu Turianu. Aceiasi opinie este impartasita si de decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu. -Exista doua opinii in acest moment referitoare la acest subiect. Eu sustin ca presedintele nu poate reveni, mai ales in conditiile in care actul a fost publicat in <Monitorul Oficial> si si-a produs efectele. Asta este opinia mea-, sustine Iordanescu. La randul sau, Mircea Stanculescu, prodecan al Baroului Bucuresti, sustine ca legea nu reglementeaza revenirea asupra unui decret de gratiere, dar sustine ca acest lucru este posibil. -Asa cum instantele pot gresi, dar revin asupra actelor, si in acest caz se poate aplica aceeasi idee-, sustine avocatul.
Telefoane de la -centru- in loc de mandat
Dincolo de aceste aspecte, si mai grav este modul in care s-a pus in aplicare aceasta masura. In momentul retinerii lui Cozma, politia nu avea nici un fel de document care sa-i permita sa faca acest lucru, nici macar un mandat de retinere emis de procuror. -Miron Cozma a fost arestat in virtutea decretului de revocare a masurii gratierii. Prin aceasta decizie se pune in aplicare ultimul mandat de executare a pedepsei emis in momentul condamnarii-, sustine seful Politiei Romane, chestorul Dumitru Sorescu. Chiar daca teoria politiei ar fi reala, ea nu ar fi aplicabila, deoarece, la ora cand Cozma a fost retinut de politie, decizia de revocare nu fusese publicata in -Monitorul Oficial-. Mai mult, expertii in drept sustin ca aceasta teorie a politiei este absurda, fiind o aplicare abuziva a legii. -Omul ala, indiferent cine este, ce a facut sau cum il cheama, a beneficiat de clementa presedintelui Romaniei. Nu poti sa-i iei acest lucru. Daca admitem, prin absurd, ca s-ar putea reveni asupra gratierii, ar fi nevoie de un nou mandat de arestare emis de o instanta. Mandatul de executare a pedepsei respective este nul pentru ca el a fost anulat prin actul de gratiere. Revenirea asupra actului nu produce efecte asupra mandatului. Trebuie emis un alt mandat de executare a restului gratiat, desi e absurd-, sustine profesorul Corneliu Turianu.
Aproape de o condamnare la CEDO
La randul lor, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 al Capitalei sustin ca procedura este relativ simpla, dar primul pas este publicarea in -Monitorul Oficial-. Purtatorul de cuvant al acestei instante, judecatorul Ionut Niculescu, a precizat ca, potrivit legii, intr-o asemenea situatie, judecatoria va cere de indata de la Penitenciarul de maxima securitate Rahova mandatul de executare in baza caruia Cozma executa pedeapsa de 18 ani ani de inchisoare. Pasul urmator este ca acest mandat va fi trimis de urgenta Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, care trebuie sa il puna in executare. Purtatorul de cuvant a precizat ca nu se emite un nou mandat de executare, ci ca judecatorii vor trimite documentul initial politiei prin fax, fara sa fie necesara luarea unei hotarari in sedinta, fiind vorba, pur si simplu, de o procedura administrativa. -Concret, aceasta procedura va fi declansata o data cu publicarea in <Monitorul Oficial> a ordinului de revocare a decretului de gratiere-, a adaugat judecatorul.
In aceste conditii, Miron Cozma poate da in judecata statul roman, avand mari sanse de castig. -La CEDO nu conteaza numele, iar modul in care s-a procedat e ilegal. Are mari sanse sa castige si sa ajungem sa si platim daune pentru aceste prostii-, sustine decanul Baroului Bucuresti.