Home Politic Averile familiilor demnitarilor, la bani marunti!

Averile familiilor demnitarilor, la bani marunti!

DISTRIBUIŢI

Executivul a preferat ieri sa promoveze prin ordonanta de urgenta si nu printr-un proiect de lege noua forma a declaratiilor de avere si de interese pe care trebuie sa le completeze toti demnitarii. Conform afirmatiilor premierului Calin Popescu Tariceanu, membrii guvernului au optat pentru cea mai severa forma a noilor declaratii, in care si membrii familiei demnitarului sunt obligati sa-si declare veniturile. -Am optat pentru ordonanta de urgenta in loc sa mergem pe un proiect de lege si am dorit sa subliniem prin asta dorinta noastra politica. Noile declaratii sunt extrem de complete si au ca scop inlaturarea premiselor oricarui act de coruptie la nivelul demnitarilor-, a declarat primul-ministru. Acesta si-a exprimat speranta ca ordonanta de urgenta -sa comporte minime modificari in parlament, in acest fel si parlamentul urmand sa dea un semnal clar de lupta impotriva coruptiei-.

Desi au amanat aprobarea noilor formulare de declaratii mai bine de o luna, membrii Cabinetului Tariceanu au incercat ieri sa dea un nou semnal: lupta impotriva coruptiei trebuie sa insemne mai mult decat un discurs politic. Tariceanu a precizat ca guvernul s-a achitat de partea sa de sarcini, exprimandu-si speranta ca si celelalte institutii ale statului se vor mobiliza in transpunerea rapida a ordonantei in fapte. Prevederile Ordonantei de Urgenta vor intra in vigoare la 60 de zile dupa publicarea acesteia in -Monitorul Oficial-, noile declaratii urmand sa fie completate de demnitari, functionari publici, magistrati si alte persoane cu functii de conducere in institutiile publice. Ministrul justitiei, Monica Macovei, a spus ca pe 10 martie va preciza si ce structura va controla veridicitatea celor inscrise in declaratia de avere si de interese, structura ce se va infiinta cel mai probabil in cadrul Parchetului National Anticoruptie.

Conform proiectului de ordonanta de urgenta aprobat de executiv, in declaratii vor fi evidentiate veniturile sotului sau sotiei demnitarului si ale copiilor in intretinere, in Codul civil parintii neintrand in definitia familiei. Declaratiile vor fi in continuare publice si vor cuprinde, fata de cele in vigoare la aceasta data, referiri la bunurile mobile cu valoare mai mare de 1.000 de euro fiecare, la bunurile imobile instrainate in ultimele 12 luni inainte de inceperea mandatului, bunurile mobile – metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta, numismatica, obiecte de patrimoniu care depasesc valoarea de 5.000 de euro. De asemenea, declarantul va fi obligat sa precizeze modul de dobandire si titularul bunului respectiv.

Modificarile la Codul fiscal, amanate dupa 1 aprilie

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca modificarile Codului fiscal, convenite ca urmare a discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, ar putea fi adoptate si dupa 1 aprilie, data la care, initial, trebuia sa intre deja in vigoare. -In ceea ce priveste scrisoarea suplimentara la memorandumul cu FMI, nu exista un termen foarte presant. Este posibil ca modificarile din Codul fiscal sa fie operate si dupa 1 aprilie, intrand in vigoare la o data ulterioara-, a declarat premierul.

Acesta a mai precizat ca va fi analizat foarte clar modul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, pentru a nu se lua masuri fiscale excesive, daca nu este nevoie de acestea. Tariceanu a mai adaugat, lasand sa se inteleaga ca un acord cu Fondul Monetar ar putea avea loc in luna aprilie, ca -o analiza mai profunda nu strica; viteza nu e importanta-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.