Procurorii Departamentului National Anticoruptie care instrumenteaza dosarul Zambaccian, precum si ministrul justitiei, Monica Macovei, au inregistrat ieri o prima infrangere prin votul dat de Comisia juridica de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor. Dupa aproape patru ore de -deliberare-, deputatii din comisie au dat verdictul: imobilele presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu pot fi perchezitionate, pentru ca nu ar exista elemente temeinice. Votul din comisie a fost extrem de strans, 13 deputati pronuntandu-se in favoarea invinuitului Adrian Nastase, 11 fiind impotriva, iar un vot fiind anulat. Desi pe hartie coalitia de guvernamant detine majoritatea parlamentara, rezultatul final al votului secret a fost in favoarea PSD, conservatorul Petre Calian exprimandu-si public rezervele fata de solicitarea de perchezitie. Este de asteptat ca discutiile din plen sa fie, de asemenea, extrem de aprinse, insa si acolo votul va fi unul secret si, prin urmare, se pot repeta surprizele de ieri de la Comisia juridica.
In pledoaria sa, -invinuitul- Adrian Nastase a spus ca este inacceptabil modul in care au procedat procurorii si ca motivele invocate oficial in cererea de perchezitie sunt un simplu pretext. Acuzat de luare de mita si primirea unor foloase necuvenite, fostul premier a spus ca anchetatorii nu cauta nicidecum celebrele termopane sau obiecte din China, ci doresc sa ii intoarca casa pe dos pentru a pune mana pe documentele pe care le-a strans in cei 15 ani de cariera politica.
-Nu ii intereseaza sa faca expertiza. Nu au decat sa vina sa faca perchezitie la termopane sau la dusumea, daca este asa-, a sustinut Nastase, adaugand ironic ca i-a invitat la el acasa pe seful DNA, Daniel Morar, si pe ministrul justitiei, Monica Macovei, la o cafea, daca vor sa vada termopanele.
-Vi se pare normal ca toate documentele pe care le-am strans in 15 ani de politica sa fie luate acum la rost de procurori, fotocopiate si apoi transmise pe un deal?-, a mai afirmat Nastase, referindu-se voalat la intentiile anchetatorilor de a face jocurile politice ale presedintelui Traian Basescu. Ministrul Macovei a refuzat sa faca prea multe comentarii cu privire la decizia Comisiei juridice, afirmand doar ca respingerea solicitarii de perchezitionare de catre plenul Camerei Deputatilor va ingreuna administrarea unor probe in dosarul Zambaccian.
Pentru ca umilirea procurorilor si a ministrului sa fie completa, seful Camerei Deputatilor a ajuns aseara linistit acasa, in imobilul din Zambaccian, tocmai in timp ce procurorii efectuau o noua perchezitie a celorlalte apartamente din imobil.
In premiera pentru viata parlamentara, mai bine de trei ore deputatii din Comisia juridica au analizat cererea de perchezitionare a imobilelor apartinand presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, invinuit in dosarul Zambaccian pentru luare de mita. La -procesul- improvizat de catre parlamentari au fost prezenti atat ministrul justitiei, Monica Macovei, care a transmis cererea de incuviintare a perchezitiei, adresata de procurorii DNA, precum si invinuitul Nastase, asistat de deputatii PSD. Pe tot parcursul dezbaterilor, pesedistii au incercat sa blocheze luarea unei decizii pe fond, reluand aceleasi argumente potrivit carora ar fi existat un viciu de procedura. De asemenea, intr-un adevarat spectacol, pesedistii au sustinut ca este vorba despre o vendeta politica, procurorii DNA fiind folositi pe post de marionete. Argumentul suprem pe care ei l-au invocat in pledoaria pro-Nastase a fost acela ca membrii comisiei trebuie sa se gandeasca de doua ori atunci cand voteaza solicitarea de perchezitie, pentru ca maine-poimaine ar putea fi in locul lui Nastase, iar aceasta observatie i-ar putea convinge si pe alti deputati atunci cand plenul va da verdictul final. De altfel, conservatorul Petre Calian a sustinut ca, la inceputul dezbaterilor, era tentat sa se pronunte in favoarea cererii de perchezitie, dar ministrul Macovei nu a prezentat suficiente informatii care sa ateste temeinicia acestui demers, deputatul sugerand ca si-a schimbat optiunea de vot.
Are cuvantul invinuitul Adrian Nastase
Pe un ton ironic si patetic in acelasi timp, Nastase si-a sustinut punctul de vedere potrivit caruia ar fi victima unui spectacol mediatic menit sa il desfiinteze ca om politic, afirmand ca familia sa trebuie sa treaca prin aceasta situatie jenanta, in timp ce strada Zambaccian a devenit teatrul de operatii al cameramanilor si reporterilor care transmit zi de zi noi relatari despre descinderile procuraturii. Invinuit pentru primire de foloase necuvenite pe vremea cand era prim-ministru si presedinte PSD, Nastase a mai spus ca, in opinia sa, procurorii nu cauta nici un fel de termopane sau obiecte aduse din China, ci documente pe care le-a adunat in 15 ani de cariera politica. Precizand ca perchezitia inseamna ca anchetatorii sa-i scotoceasca prin casa si sa controleze totul, de la pliculetele de ceai pana la lada cu gunoi, el a pretins ca este inacceptabil ca documentele sale sa fie luate de catre procurori, semnaland posibilitatea unor abuzuri. -Vor sa vada unele documente, asa cum au vazut lenjeria intima a vecinei mele, dna Anastasescu. Asta nu inseamna lupta anticoruptie-, a comentat Nastase. In discursul sau, invinuitul in dosarul Zambaccian a mai spus ca poate justifica oricand unele obiecte provenite din China, atata vreme cat tatal sau a fost ambasador in aceasta tara, vreme de 7 ani. -Maine-poimaine o sa ma vada cineva ca tot intru si ies din aceasta cladire (n.r. Palatul Parlamentului ) si o sa spuna ca este casa mea. S-a ajuns la o situatie cu totul absurda. Justitia trebuie sa isi faca datoria, dar nu impinsa de la spate de factori politici-, a declarat presedintele Camerei Deputatilor.
Pesedistii au vrut sa-l cheme in ajutor pe Ilie Botos
Inaintea votului, deputatul pesedist Victor Ponta a incercat sa convinga asistenta ca solicitarea ministrului justitiei este lovita de nulitate deoarece ar fi trebuit sa aiba si semnatura procurorului general Ilie Botos tocmai pentru ca, in cazul in care dosarul ajunge pe masa judecatorului, acesta sa nu fie respins pe viciu procedural dupa modelul celebrului dosar Flota, in care era implicat presedintele Traian Basescu. -Daca dati perdelele la o parte, veti vedea biroul procurorului Ilie Botos. Cat luam noi o pauza de cafea, Botos putea veni aici ca sa terminam cu problemele de procedura. Nu inteleg de ce dna Macovei nu vrea-, a comentat Ponta. Raspunsul a venit de la colegul sau Valer Dorneanu, potrivit caruia lucrurile sunt foarte clare, Botos fiind evitat pentru simplu motiv ca a fost numit pe vremea cand PSD era la guvernare.
Macovei le ia apararea procurorilor DNA
Ministrul justitiei i-a acuzat pe deputati ca vor sa obstructioneze justitia si sa se plaseze mai presus de lege, abuzand de imunitatea parlamentara. De asemenea, ea le-a luat apararea procurorilor DNA, respingand afirmatiile potrivit carora acestia ar fi simple instrumente care actioneaza in baza unor comenzi politice. -Va rog sa nu-i mai jigniti pe procurori pentru ca nu sunt marionetele nimanui si nu avem de-a face cu un dosar politic-, le-a transmis ea deputatilor din comisie. Aliatii au spus si ei ca, daca tot nu are nimic de ascuns, Nastase ar fi trebuit sa se puna la dispozitia anchetatorilor si sa isi dea demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
Macovei si Nastase au cazut de acord asupra unui singur punct: votul din comisie poate fi intors oricand de plenul Camerei.