O institutie care conteaza doar in algoritmul impartirii posturilor a reusit in ultimele zile sa incaiere intreaga clasa politica. Chiar daca unii ne-ar putea acuza de lipsa de respect, despre institutia -Avocatul Poporului- nu se vorbeste decat o data pe an, cand cei care o conduc isi prezinta bilantul pe anul anterior! Anul acesta, s-a inregistrat un record: s-a vorbit pentru a doua oara in acest an si s-au spus multe. Si totul pentru ca aceasta institutie e miza unui troc aparent greu de inteles.
Cand pe un protocol prin care se impart sinecuri apar doar doua semnaturi ce nu apartin asa, fistecui, ar fi imposibil sa nu apara imediat interpretari. Samburele de adevar al acestei povesti e insa cat se poate de plin, de vreme ce in ecuatie intra politicieni precum Viorel Hrebenciuc si Cristian Radulescu. Primul, pesedist recunoscut pentru cate face si desface in politica romaneasca, are deja renume de complotist. Intr-un vocabular al politicii dambovitene, Hrebenciuc e sinonim cu aranjamentul… Nici Cristian Radulescu nu are o aura de sfant: in PD e renumit pentru sforariile pe care le instrumenteaza. Ce alte calitati l-ar fi putut recomanda pentru sefia grupului parlamentar al Aliantei din Camera Deputatilor?
Cele doua nume apar pe un soi de protocol prin care pesedistii si pedistii – fratii lor de sange, fac schimb de functii. Cum intelegerea e parafata doar de cele doua partide, povestea-i gata: se pune de un deranj mare printre liberali, dar si mai mare pe la conservatori si udemeristi, complexati de micimea propriilor scoruri electorale.
Si cum era de asteptat, nu institutia in sine e miza tambalaului: nepoftitii la dezbaterea mostenirii sunt suparati foc pentru ca n-au fost macar asa, de principiu, invitati. Sau ca nu li s-a explicat ce urmeaza sa se intample… Motive se pot gasi o mie, mai ales daca esti interesat sa le cauti cu lumanarea pentru a intretine la foc mocnit galceava din coalitie. Si daca PD si PSD isi dau mana peste tara, de ce n-ar incerca si PNL o mica tradare, acolo.
La un seminar la care nume grele din PNL nici macar nu au fost trecute pe lista – pe motiv ca nu mai aveau loc printre vorbitori – s-au potrivit la fix invitati marca PNTCD. Si asa taranistii erau nemultumiti de tratamentul aplicat de democrati, potentialii lor aliati, si isi descoperisera recent in doctrina un filon mic de tot, dar liberal. Asta e, o tradare nu vine niciodata singura.
Final de saptamana shakespearian intr-o tara inundata bacovian, in care niciun politician nu se mai oboseste sa fie avocatul poporului. Nu pentru asta a votat cetateanul roman? S-ar putea insa ca, peste ani, cand vom fi martori ai declaratiilor politice pe care le va face Gigi Becali de la tribuna parlamentului, sa concluzionam ca in primavara lui 2006 traiam bine. Oricum, romanii au si vor avea tocmai avocatul pe care isi permit si pe care vor sa-l plateasca.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane