Coaliția de guvernare PSD-UNPR-UDMR-PC-PLR-ș.a., majoritară în Parlament, a validat, miercuri, prin vot secret cu buletine, șase membri în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Printre aceștia și Asztalos Csaba cel care a condus acest organism începând cu 2005 deși acesta a dovedit că nu poate fi obiectiv, conform unei decizii irevocabile a ÎCCJ, în problemele privind discriminarea maghiarilor.
În 2012 CNCD emite Hotărârea nr. 244/01.08.2012 ca răspuns la reclamația unui cetățean de etnie maghiară din Sfântu Gheorghe care a reclamat un număr de 55 de instituții și servicii publice deconcentrate cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe care nu au amplasate tăblițe cu denumirea în limba maghiară a acestora și nu au afișat informații de interes public în lima maghiară, unele dintre acestea fiind afișate exclusiv în limba română. Petentul a mai reclamat, printre altele, și faptul că angajații CFR din Racoș nu vorbesc limba maghiară.
Incredibil, CNCD a admis sesizarea petentului și a stabilit faptul că ”lipsa traducerii în limba maghiară a unor informații de interes public, afișate doar în limba română sau numai parțial și în limba maghiară la instituțile Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Covasna, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Covasna, Poliția Minicipiului Sfântu Gheorghe, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna, Direcția Județeană Covasna a Arhivelor Naționale, Curtea de Conturi a României, Direcţia Județeană pentru accize şi operaţiuni vamale Covasna, Instituţia Prefecturii Covasna, Autoritatea Rutieră Română, Poșta Română, Compania Națională de Investiții, Serviciul Județean Anticorupție Covasna, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihai Viteazul”, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Agenția Județeană de Pensii Covasna, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna reprezintă discriminare (…)”.
Instituțiile incriminate s-au apărat toate la CNCD dar membrii Colegiului Director prezenți la ședință nu le-au luat în considerare și au recomandat instituțiilor publice ROMÂNEȘTI să expună și plăcuțe în limba maghiară, avertizându-le că vor verifica dacă se conformează.
Bineînțeles că instituțiile respective au acționat în judecată CNCD, Curtea de Apel Brașov a anulat Hotărârea emisă de CNCD pentru maghiarizarea ilegală a instituțiilor publice.
Dar Asztalos nu s-a lăsat, ambiția acestui personaj fiind nemăsurată. Deși toate cele 55 de instituții i-au explicat că nu au obligația de afișare a plăcuțelor în limba maghiară lucru confirmat de Curtea de Apel Brașov, CNCD a făcut recurs la ÎCCJ dar a pierdut în 23 ianuarie 2015, IREVOCABIL, judecătorii supremi considerând recursul CNCD-ului lui Asztalos nefondat. Informațiile au fost prezentate în premieră de Dan Tanasă pe blogul său.
Acum PSD-UNPR-PC-PLR l-au răsplătit oferindu-i un nou mandat în Consiliul Director.