In urma cu o saptamana, reprezentantii celor cinci mari confederatii sindicale reprezentative la nivel national (BNS, Cartel Alfa, CNSLR Fratia, CSDR si Meridian) au remis Senatului Romaniei o pozitie comuna vizavi de amendamentele promovate de comisiile Senatului la proiectul Legii sindicatelor. Pe langa amanunte strict legate de formularile din lege propuse de reprezentantii Senatului, -sare in ochi- opozitia facuta de confederatiile sindicale la orice formulare a legii prin care se declama caracterul apolitic al sindicatelor. Merita spus ca, in prima instanta, deputatii au avut grija sa se -fereasca- de vreo formulare care sa puna pe aceeasi directie (indiferent de sens, identic sau contrar) cuvintele -sindicat- si -politica-, lucru previzibil data fiind densitatea fostilor si/sau actualilor lideri de sindicat din Camera (Pavel Todoran, fost presedinte CNSLR Fratia; Minica Boaja – fost trezorier la aceeasi confederatie; Dumitru Chirita – actual lider la CNSLR, fost vicepresedinte la BNS; Ion Radoi – presedintele sindicatelor de la metrou si inca altii). Senatorii insa, care nu au decat un fost coleg -scolit- la sindicate (senatorul PSD de Ialomita Elena Sporea, fost presedinte Agrostar) au avut indrazneala sa mentioneze expres acest lucru.
Senatul, amendat de -cooperativa-
Astfel, Senatul a solicitat la articolul 1 din proiectul de lege ca sindicatele sa nu aiba caracter politic, la alineatul 2 fiind prevazuta urmatoarea formulare: -Organizatiile sindicale sunt organizatii apolitice, independente fata de…-. Ca raspuns, baronii sindicalistilor din Romania nu au gasit de cuviinta decat sa amendeze formularea astfel: -sustinem textul propus de Camera Deputatilor-, text cu aceeasi formulare, minus sintagma organizatii apolitice. Motivatia prezentata de sindicalisti este o balmajeala despre atributiile partidelor si cele ale sindicatelor, din care se trage concluzia ca, in fapt, ar fi o confuzie intre apolitic si apartinic. O simpla plimbare pe la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane arata urmatoarele: -apolitic – care nu se ocupa cu politica, care este in afara confruntarilor politice; apolitism – neparticipare la viata politica, indiferenta politica-. Ceea ce inseamna ca marii sindicalisti ar trebui sa se abtina in viitor de la anumite declaratii facute in campaniile electorale, de sustinere a unor grupari politice, urmate, uneori, de promovari in politica. (Catalin Antohe)
-Juristii- Camerei Superioare au pareri impartite
Chestiunea afilierii politice a sindicatelor imparte apele intre Putere si Opozitie in Comisia juridica a Senatului. Pe de o parte, seful comisiei, senatorul PSD Aristide Roibu, crede ca -daca sindicatele vor sa faca si asocieri cu caracter politic, nimeni nu le poate interzice acest drept-. Pe de alta parte, liberalul Nicolae Vlad Popa sustine ca -atata vreme cat sindicatele pot face si politica, se poate ajunge la manipularea a zeci sau sute de mii de oameni-.
Sindicatele, de la stanga la dreapta
In ultimii 12 ani, liderii organizatiilor sindicale au cochetat frecvent cu politicul. Inaintea alegerilor din 1996, presedintele de atunci al BNS, Matei Bratianu, a semnat o conventie de sustinere si colaborare cu CDR si Emil Constantinescu. La aceleasi alegeri, Centrala Nationala Confederativa a Sindicatelor Miniere din Romania (CNCSMR), prin presedintele ei, Marin Condescu, anunta ca va aduce un milion de voturi pentru PD. La acea vreme, liderii CNSLR-Fratia au sustinut PDSR, partid in care s-au inscris si mai multi lideri ai acesteia, cum ar fi Miron Mitrea sau Mihai Sireteanu (presedinte si, respectiv, vicepresedinte). Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) a sustinut fatis CDR, careia i-a acordat si sprijin logistic si financiar. Ulterior, presedintele CSDR, Victor Ciorbea, a devenit primar si apoi premier al taranistilor. In ceea ce-l priveste pe presedintele Cartelului Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, acesta s-a ferit sa recomande votarea unui anumit partid. In schimb, el le-a recomandat in 1996 membrilor sai sa nu voteze PDSR. La alegerile din 2000, BNS a trecut pe mana PDSR, caruia i-a furnizat si oameni, Cartel Alfa s-a abtinut de la recomandari politice, iar CNSLR-Fratia a mers pe linia obisnuita, alaturi de actualul partid de guvernamant.