Dupa numai un an de la preluarea puterii, reprezentantii coalitiei guvernamentale au pus stapanire pe Iasi. Baronii condusi de Relu Fenechiu, deputat liberal si cu mare trecere la conducerea de la Bucuresti, i-au inlocuit repede pe cei ai senatorului PSD Ion Solcanu, care isi imparteau de ani buni ciolanul puterii si banii alocati din surse bugetare pentru judet. Si cum nu se stie niciodata cat va dura minunea puterii, actualii baroni au o calitate in plus fata de predecesorii lor: viteza in spolierea banilor publici. Astfel, in numai un an, Relu Fenechiu a reusit, prin firma la care este actionar majoritar – Fene Grup SA Iasi -, sa acapareze lucrarile efectuate de institutii pe bani publici. Trebuie precizat ca firma liderului liberal a avut acces la aceste contracte pe cai cel putin suspecte, valoarea lucrarilor fiind subevaluata pentru a putea fi atribuite fara organizarea de licitatii publice.
Pe lista de afaceri cel putin suspecte pe care le-a facut firma lui Fenechiu cu institutiile de stat se regasesc lucrarile de reparatii curente la sediile trezoreriilor din Targu Frumos, Pascani si Raducaneni – incredintate de Directia Generala a Finantelor Publice Iasi firmei deputatului PNL, fara licitatie publica. De asemenea, Relu Fenechiu a fost si alesul norocos pentru lucrarile de amenajare a Centrului de Formare Profesionala, pe care societatea sa le-a primit printr-un contract de la Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca, tot fara a intra in competitie cu alti ofertanti.
-Reteta-, in toate aceste cazuri, a fost una extrem de simpla: lucrarile au fost (sub)evaluate la sume de pana la 100.000 de lei (RON), pentru care nu trebuie organizata licitatie publica. In plus, in fiecare contract este stipulat faptul ca -partile au dreptul, pe durata indeplinirii contractului, de a conveni modificari ale clauzelor contractuale, prin act aditional in cazul aparitiei unor lucrari suplimentare si care nu au putut fi prevazute la data incheierii contractului-. Un amendament extrem de convenabil, mai ales pentru firma lui Relu Fenechiu.
Acelasi amendament usureaza insa bugetul statului de sume considerabile: astfel, s-a ajuns la performanta ca pentru o lucrare evaluata initial la mai putin de un miliard – cum este cea de la Centrul de Formare Profesionala, AJOFM Iasi, – sa fie nevoita sa plateasca intre 4 si 6 miliarde de lei.
Trebuie mentionat faptul ca sefii celor doua institutii iesene nu ii sunt deloc -datori- lui Fenechiu! Asta daca nu iau in calcul posturile pe care le ocupa si pentru care au primit girul acestuia ca lider de filiala judeteana a PNL.
Cu asemenea realizari, Relu Fenechiu ar putea sa ajunga cu siguranta la performantele pe care si le-a fixat la preluarea mandatului si pe care alegatorii ieseni le pot afla consultand site-ul deputatului iesean. -Sper ca prin ceea ce voi realiza pe parcursul mandatului incredintat de alegatori sa aduc un plus de bunastare in tara, in regiunea de nord-est si cetatenilor judetului Iasi-, se angaja Fenechiu. Nu-l poate acuza nimeni ca a mintit – si el traieste in tara asta, chiar in regiunea nord-est si e cetatean al judetului Iasi!
De cand a devenit principalul jucator politic in judetul Iasi, liberalul Relu Fenechiu a demarat o adevarata campanie de acaparare a lucrarilor pe bani publici prin metode cel putin suspecte. Presa ieseana a scos la iveala la finele anului trecut o prima afacere oneroasa pusa la cale de Fenechiu. Seful pe care acesta l-a sustinut la conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice, Anton Dobos, a facut cadou firmei lui Fenechiu lucrarile de reparatii curente la trei trezorerii, prin eliminarea etapei de licitatie publica. Si conducerea Agentiei Judetene de Ocuparea Fortei de Munca a procedat similar, incredintand celor de la Fene Grup SA Iasi executia amenajarii Centrului de Formare Profesionala Iasi.
In noiembrie 2005, conducerea DGFP Iasi a semnat cu firma Fene Grup SA contractul de executie lucrari reparatii curente la trezoreriile Targu Frumos, Pascani si Raducaneni. Conform contractului, pretul de executie era estimat la 99.628,30 RON. In acelasi contract (vezi facsimil) se preciza la punctul 11 – Amendamente ca -partile contractante au dreptul, pe durata indeplinirii contractului, de a conveni modificarea clauzelor contractului, prin act aditional, in cazul aparitiei unor lucrari suplimentare si care nu au putut fi prevazute la data incheierii contractului-.
Contractul a fost semnat in urma unei selectii de oferte, organizata in mare secret de DGFP Iasi. Pentru a se pastra discretia, sforile au fost trase de directorul DGFP, Anton Dobos, aceasta desi, pentru a se asigura transparenta, trebuia sa se faca publicitate conform legii si sa se organizeze o licitatie.
Fene Grup SA Iasi il are ca actionar majoritar pe deputatul Relu Fenechiu (acesta detine 96% din actiuni, conform datelor existente la Registrul Comertului). Conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, societatea lui Fenechiu avea datorii la bugetul de stat in momentul atribuirii lucrarii, fapt care ar fi trebuit sa fie cunoscut de cel care conduce destinele finantelor iesene. Fene Grup are si la aceasta data datorii considerabile la bugetul de stat – conform situatiei existente la finele anului trecut, pentru recuperarea carora s-a declansat procedura de executare silita. Datoriile totale ajung la 22 miliarde de lei vechi, dintre care peste 300 de milioane reprezinta restante.
Recidiva la infruptarea din banii publici
O miscare similara a avut loc si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi. Proaspat numita in functie – pentru care a beneficiat de aprobarea liderului liberalilor ieseni, Gabriela Vasilache -, noua sefa a AJOFM Iasi a gasit rapid o modalitate de a-i multumi acesteia. Ea a atribuit societatii Fene Grup SA lucrarile de amenajare a Centrului de Formare Profesionala Iasi. Centrul, care urma sa fie amenajat intr-un corp de cladire care a apartinut inainte Fabricii de Tigarete Iasi, a ajuns in proprietatea statului ca urmare a aplicarii unui sechestru si a fost ulterior atribuit AJOFM prin hotarare de guvern (HG 1107/2005).
In loc sa procedeze cum prevedea legea, directorul Vasilache a subevaluat lucrarile pentru a evita organizarea unei licitatii. Stabilind de la sine putere ca valoarea reparatiilor nu depaseste 100.000 de euro, directorul AJOFM Iasi a organizat o selectie de oferte. In cursa finala pentru renovarea Centrului de Formare Profesionala au ramas firmele lui Relu Fenechiu si Constantin Comanescu, cunoscuti drept -prieteni apropiati-. Cum era si normal, Fenechiu a avut castig de cauza. Deja oficialii AJOFM recunosc ca valoarea reala a lucrarilor este mai mare de patru miliarde si vor trebui semnate acte aditionale pentru suplimentarea sumelor. Practic, prin subevaluarea valorii reparatiilor s-a evitat licitatia, apoi, prin acte aditionale, s-a suplimentat suma pana la valoarea reala. Fenechiu se infrupta astfel din banii publici, sfidand dispozitiile legale – al carui garant ar trebui sa fie -, dar si regulile bunului simt.
Dupa fapta, si rasplata
Cei doi directori de servicii deconcentrate – subordonate Prefecturii Iasi – au fost la randul lor rasplatiti de Relu Fenechiu. Astfel, Gabriela Vasilache a contractat de curand un imobil in cartierul de vile -I.C. Bratianu-, construit de firma lui Fenechiu. La fel au procedat, sustin surse apropiate acestor cercuri, si prefectul judetului, Radu Prisacaru, dar si directorul DGFP Iasi, Anton Dobos.
Deputatul iesean a refuzat aseara sa raspunda la intrebarile reporterilor nostri. -N-am ce sa comentez! Nu mai patronez nici o firma! Da, va multumesc!-, au fost singurele reactii ale lui Fenechiu, insotite de gestul elegant de a ne inchide telefonul in nas. Telefon incredintat de Camera Deputatilor si platit din banii contribuabililor.