Home Politic Barroso si Rehn ne indeamna sa trecem la munca

Barroso si Rehn ne indeamna sa trecem la munca

DISTRIBUIŢI

Daca dupa prezentarea Raportului Comisiei Europene, oficialii europeni ne felicitau, ieri au venit in vizita cu un mesaj clar. Nu trebuie sa ne culcam pe-o ureche, caci greul abia acum incepe. Nu este cazul sa visam ca totul s-a terminat, ca acum, daca ne-am vazut cu sacii-n caruta, nu mai trebuie sa muncim. Chiar daca ne accepta printre ei, trebuie sa fim seriosi si sa nu incetinim ritmul reformelor, pentru ca orice abatere va fi aspru sanctionata.

Mai avem -bube- la capitolele justitie, siguranta alimentelor si agricultura. Asadar, trebuie sa fim in continuare atenti si sa ne facem temele ca niste elevi silitori, daca vrem sa primim recompense.

Dupa 1 ianuarie urmeaza o alta etapa, mai importanta

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, ne-au avertizat ca trebuie sa muncim in continuare.

Barroso a spus ca Romania isi merita locul in Europa, dar a avertizat ca dupa 1 ianuarie incepe o noua etapa, mult mai importanta.

-Mai aveti multe de facut pana veti ajunge un partener puternic al Uniunii-, a aratat seful Comisiei Europene.

Jose Manuel Barroso le-a reamintit autoritatilor romane ca nu trebuie sa reduca eforturile, ci trebuie sa continue reformele in justitie, agricultura si securitatea alimentelor.

Seful Comisiei Europene a spus ca Romania poate conta pe sprijinul Uniunii in continuare. Barroso le-a sugerat autoritatilor romane sa se gandeasca la ce poate face Romania pentru UE, nu doar la ce va face Uniunea pentru statul roman.

Barroso a mai spus ca Uniunea Europeana conteaza pe sprijinul Romaniei pentru indeplinirea obiectivelor europene in sud-estul Europei.

Si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, s-a aratat impresionat de progresele facute de Romania in ultimele luni si a indemnat autoritatile romane sa continue reformele pentru ca obiectivele stabilite sa fie finalizate la timp.

-De-abia astept sa lucrez cu Romania pentru o Europa mai puternica-, a spus Olli Rehn la finalul intrevederii cu primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu.

Franco Frattini, cu ochii pe justitia din Romania

Daca Olli Rehn si seful Comisiei Europene au fost mai ingaduitori, comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, ne-a transmis un mesaj clar. Acesta a spus ca va monitoriza cu atentie reforma justitiei din Romania. Frattini a cerut urgentarea procedurii de adoptare a legii privind Agentia Nationala de Integritate.

-Voi fi vigilent in legatura cu Agentia Nationala de Integritate.

Apreciez la adevarata ei valoare lupta dusa de ministrul justitiei (Monica) Macovei, in incercarea de a trece legea prin parlament. Vreau sa va spun ca voi fi foarte vigilent in aceasta privinta. (…) Monica Macovei are deplina dreptate in incercarea de a sprijini adoptarea acestui proiect legislativ-, a subliniat oficialul european.

Frattini a spus ca Romania trebuie sa demonstreze euroscepticilor ca isi merita locul in Uniunea Europeana si ca este capabila sa faca in continuare eforturi pentru a fi un membru demn de incredere.

-Sunt extrem de sigur ca dupa mesajul extrem de pozitiv dat marti de Comisia Europeana, Parlamentul din Romania va spori eforturile de a-i convinge pe acei parlamentari care inca se mai impotrivesc-, a declarat Frattini.

Munca si iar munca

Seful Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a felicitat Romania pentru rezultatele obtinute in procesul de integrare, dar le-a reamintit autoritatilor de la Bucuresti ca mai sunt domenii cu bube. Tocmai de aceea Comisia Europeana a propus un set de masuri ce privesc monitorizarea domeniilor la care Romania mai are restante.

Scheele a amintit cateva date cuprinse in raport referitoare la lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, domeniu in care Romania a facut progrese semnificative din luna mai pana acum, atat in ceea ce priveste desavarsirea cadrului legislativ, cat si prin declansarea si finalizarea unor dosare convingatoare si nepartizane de mare coruptie. -Raman insa provocari in acest domeniu cu privire la asigurarea stabilitatii si ireversibilitatii progreselor de pana acum si la garantarea faptului ca toti actorii politici sunt angajati in lupta impotriva coruptiei in asa fel incat nimeni sa nu fie perceput ca fiind mai presus de lege-, a spus seful Delegatiei Comisiei Europene.

Jonathan Scheele avertizeaza ca este necesara si armonizarea legislatiei romane cu cea europeana. -Romania trebuie acum sa asigure o interpretare si aplicare uniforma si consecventa a legilor-, sustine oficialul european.

In final, Jonathan Scheele a spus ca Uniunea Europeana asteapta crearea unei Romanii sigure pe sine, capabila sa beneficieze de oportunitatile pe care i le ofera statutul de membru UE.

Tariceanu:

Nu am intrat in UE pe usa din dos

Primul-ministru a incercat ieri sa ridice moralul romanilor, care nu sunt convinsi ca am intrat in UE pe propriile noastre merite, ci mai degraba din mila europenilor. Asa ca premierul a raspuns acelora care cred ca Romania nu isi merita locul in Europa. -Am facut tot ce trebuia, pe meritele noastre intram in Uniunea Europeana, si nu pe proptele. Nu este un hatar, este rezultatul progreselor Romaniei-, a aratat Tariceanu.

Primul-ministru este convins ca viitorul Romaniei in Europa este unul cat se poate de luminos. Tariceanu este increzator si spune ca vom demonstra ca putem sa depasim asteptarile europenilor. Optimist, premierul vede Romania ca pe un partener important al Uniunii, pregatit sa se implice in consolidarea proiectului european.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.