Home Politic Basescu acuza PNA ca ii falsifica realitatea

Basescu acuza PNA ca ii falsifica realitatea

DISTRIBUIŢI

Liderul democat, Traian Basescu, acuza Parchetul National Anticoruptie (PNA) ca -fabrica realitate-. Intr-un comunicat de raspuns la decizia PNA de a transfera spre instanta de judecata deja celebrul -dosar Flota-, presedintele PD sustine ca activitatile economice in care a fost implicat s-au derulat cu un mandat ferm pe care la respectat si, prin urmare, rechizitoriul PNA reprezinta o falsificare a situatiei reale. -PNA falsifica realitatea atunci cand afirma ca societatea mixta ROMANO-NORVEGIANA PETROKLAV a fost infiintata de Traian Basescu fara existenta unui mandat-, se arata intr-un comunicat al liderul PD. Potrivit lui Basescu, in realitate, societatea mixta a fost infiintata ca urmare a cooperarii stabilite prin Protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale ROMANIA-NORVEGIA care si-a desfasurat lucrarile la Bucuresti in perioada 19-22 martie 1991. Traian Basescu a aratat ca protocolul a fost semnat de ministrul de externe de la acea data si a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 363 din 22.03.1991. -In baza acestui protocol, CIS PETROMIN a aprobat inceperea negocierilor pentru crearea unei societati mixte romano-norvegiene, cu sediul operational la Oslo-, a declarat presedintele PD.

In opinia lui Traian Basesecu, PNA falsifica realitatea si atunci cand afirma ca el a indeplinit simultan functia de director al societatii mixte Petroklav si functia de ministru al transporturilor in Guvernul Romaniei. Liderul PD sustine ca nu el era cel care exercita conducerea executiva a societatii mixte, asa cum sustin procurorii PNA, iar in calitate de presedinte al Consiliului de administratie nu a avut niciodata drept de semnatura. -In realitate, conducerea executiva a societatii mixte a fost exercitata de un director norvegian si de un director roman, iar compartimentul financiar al societatii a fost condus de un director norvegian, toti avand resedinta la Oslo. In calitate de presedinte al Consiliului de administratie nu am avut niciodata drept de semnatura, nu am fost retribuit pentru aceasta functie onorifica-, declara Basescu. De asemenea, presedintele democrat a afirmat ca in calitate de presedinte al Consiliului de administratie a participat la o singura sedinta a acestuia, care s-a desfasurat la Bucuresti, in ianuarie 1992, ocazie cu care s-a stabilit finantarea finalizarii constructiei navei mineralier 22 Decembrie in santierul naval Constanta. Totodata, Basescu a aratat ca prezenta sa in Consiliul de administratie era justificata de faptul ca societatea se crease in baza unui protocol de colaborare interguvernamental.

In ceea ce priveste acuzatia cuprinsa in dosarul inaintat tribunalului potrivit careia Basescu ar fi delapidat suma de 500.000 de dolari, acesta sustine ca, de fapt, el a impiedicat ca acest lucru sa se intample. -Suma de 500.000 USD a fost platita de Petroklav prin contul sau de la City Bank Londra catre compania de asigurare, in contul restantelor mari la ratele de asigurare pe care Petromin le avea la acea data. Incercarea de a afirma ca ne aflam in fata unui act de delapidare pe care Traian Basescu l-a tolerat, interesat in conditiile in care plata a fost facuta din ordinul Petromin, iar eu nu aveam nici drept de semnatura, nici nu am fost informat despre aceasta plata – si nici nu trebuia sa fiu informat -, arata fara echivoc falsurile comise de procurorii PNA-, arata in comunicat Basescu.

Basescu: -Nu au fost pierderi de 11.000 miliarde de lei-

Pe de alta parte, presedintele PD acuza procurorii PNA ca au transmis judecatorilor informatii false deoarece s-au inregistrat pierderi in valoare de 11.000 miliarde de lei. Basescu a afirmat ca in perioada de functionare a cooperarii Petromin Constanta – Klaveness Oslo, navele au realizat un profit din exploatare in valoare de 6,95 milioane de dolari, asa cum rezulta din contabilitatea Petromin Constanta. Liderul democrat sustine, de asemenea, ca lucrurile stau altfel decat afirma in rechizitoriu procurorii PNA si in ceea ce priveste situatia celor 16 nave comerciale -pierdute-. Basescu a afirmat ca navele cu pricina nu au fost pierdute, ci vandute la niste preturi corecte. -Cele 16 nave angajate in cooperarea cu Klaveness Oslo au fost vandute in functie de deciziile AGA si FPS in cadrul procesului de privatizare in perioada 1994 -2000. Petromin Constanta a vandut navele uneori prin licitatie internationala, alteori prin negociere directa, functie de interesele si nevoile de finantare ale companiei la un moment dat, dar si in functie de nevoile de accelerare a proceselor de privatizare in baza angajamentelor Guvernului Romaniei in relatia cu institutiile internationale. Preturile incasate pe navele vandute au fost intotdeauna cele care reflectau pretul pietei la momentul vanzarii pentru nave cu vechimea si standardul etnic al navelor construite in Romania, fara sa tina cont de fanteziile unor procurori, fie ei si ai PNA-, sustine liderul democrat.

Basescu vede inscenare politica

Presedintele PD este de parere ca realizarea acestui dosar si trimiterea lui catre instanta de judecata acum inaintea alegerilor generale demonstreaza ca actiunea are la baza o comanda politica. -Afirm fara retinere si cu deplina responsabilitate ca in activitatea mea nu am incalcat legea, ca am actionat in cadrul legal national si international si ca rechizitoriul intocmit de procurorii PNA Ioan Otel si Vasile Draghici reprezinta o comanda politica facuta, dar si executata de oameni iresponsabili, care nu inteleg ca dupa 14 ani de transformari democratice justitia nu mai poate fi utilizata ca instrument de eliminare a adversarilor politici-, a declarat Basescu. De asemenea, presedintele PD le cere lui Victor Ponta si Serban Nicolae, pe care ii considera responsabili de falsificarea dosarului, sa vina la o dezbatere publica. -Chiar daca azi unii magistrati par a fi deasupra legii, chiar daca poate nu este procedural, eu cer atat falsificatorilor de la Cotroceni, Victor Ponta si Serban Nicolae, care au refuzat audierea mea publica, cat si procurorilor Otel si Draghici, de la PNA, o dezbatere publica cu mine pe tema acuzatiilor pe care mi le aduc-, a mai aratat Traian Basescu.


Pentru a demonstra ca -Dosarul Flota- nu este altceva decat o inscenare prin care se urmareste descreditarea sa, Traian Basescu le inainteaza procurorilor PNA patru intrebari carora acestia nu le vor puttea raspunde:

1. Cum este posibil sa se delapideze 500.000 USD prin cea mai mare banca a lumii (City Bank), iar banca sa nu fie acuzata in rechizitoriul intocmit de procurorii PNA?

2. Daca fraudele s-au produs intr-o societate mixta romano-norvegiana, cum este posibil ca partea norvegiana sa nu fie inculpata de procurorii PNA? De ce procurorii PNA nu apara interesele statului roman cerand o comisie rogatorie, atata timp cat toata gestiunea economica a societatii a fost asigurata de partenerii norvegieni.

3. Daca au fost inculpate 80 de persoane, de ce pe aceasta lista nu se afla domnii Ioan Honcescu si Serban Mihailescu, membri AGA la Petromin Constanta in perioada 1993-1997, care au incasat in aceasta calitate sume extrem de mari atat ca indemnizatii, cat si ca dividende pe profitul companiei si in timpul carora a fost marita cota de management a partenerului norvegian ca urmare a performantelor in gestionarea creditelor si a performantelor economice a celor 16 nave?

4.Daca Petromin Constanta a avut asemenea pierderi, cum a fost posibil sa nu fie pe lista companiilor cu datorii catre bugetul de stat sau catre bugetele de asistenta sociala?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.