Asistăm la o restaurație legată de închiderea dosarelor Securității, a apreciat președintele Traian Băsescu, într-o primă reacție după ce Curtea Constituțională a declarat că activitatea CNSAS contravine prevederilor legii fundamentale. Șeful statului a subliniat că un sfert dintre magistrații cercetați anul trecut de CNSAS au primit verdicte de colaborare cu poliția politică din partea instituției. Declarația sa se bazează pe o dezvăluire făcută de directorul Direcției de Investigații din CNSAS, Germina Nagâț.
"Acum, odată cu restaurația asta legată de închiderea dosarelor fostei Securități, se pare că este necesar să se știe ce s-a mai făcut și de ce este necesară deschiderea dosarelor ăstora", a susținut președintele Traian Băsescu, în cadrul discuțiilor purtate la Palatul Cotroceni cu eroul anticomunist Vasile Paraschiv. Aceasta a fost prima reacție a șefului statului după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea de funcționare a CNSAS, în ansamblul ei, blocând astfel deconspirarea Securității. O altă observație făcută de Traian Băsescu a făcut trimitere la categoria profesională a celor care au condamnat CNSAS: "25% dintre magistrați sunt din fosta Securitate".
Acuzații indirecte
Procentul menționat de Traian Băsescu face referire la numărul magistraților ale căror dosare de la Securitate au fost analizate, pe parcursul anului trecut, de CNSAS. Potrivit directorului de la Direcția de Investigații a CNSAS, Germina Nagâț, Consiliul a declarat verificarea magistraților o prioritate. "Noi am făcut anul trecut probatoriu pentru 118 magistrați, în funcție de ordinea în care au sosit listele de la CSM. 25 au primit verdict de poliție politică, adică aproape un sfert", a explicat Germina Nagâț, într-un interviu pentru postul radio BBC.
Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență prin care se asigură continuarea activității CNSAS, magistrații, judecătorii și procurorii pot fi verificați, de acum, doar la cerere.