Directorul SRI, Radu Timofte, a facut ieri o noua serie de afirmatii de-a dreptul socante. Timofte, citat de Agentia Mediafax, a declarat ca presedintele Traian Basescu i-a cerut sa nu demisioneze din fruntea SRI, mai intai pentru ca nu se identificase un inlocuitor, apoi din cauza ca nu exista o majoritate parlamentara pentru numirea altui director. De asemenea, seful celui mai important serviciu de informatii interne a mentionat ca institutia pe care o conduce -sufera- din cauza lobby-ului pe care il fac persoane cu bani foarte multi, care isi vad interesele afectate de unele informari pe care Serviciul le-a facut si chiar unele sesizari catre Parchet. Fara a da exemple, pe care le detine cu siguranta din pozitia pe care o ocupa, Timofte a mai afirmat ca persoanele respective sunt dispuse sa cheltuie foarte multi bani pentru -a denigra activitatea Serviciului-.
Declaratiile sefului SRI despre aceste grupuri de interese sunt cu atat mai frapante cu cat chiar el a beneficiat de -gratiile- controversatului Sorin Ovidiu Vintu, care l-a cadorist in 1995 cu un jeep Grand Cherokee, pe care seful actual al SRI l-a folosit multi ani la rand. In plus, este deja de notorietate intalnirea pe care seful SRI a avut-o la baza pe care serviciul de informatii o are in Delta Dunarii, cu acelasi Sorin Ovidiu Vintu in perioada in care se finaliza expertiza FNI. Asa cum a relatat presa, in cadrul acestei intalniri -parintele- Fondului i-a solicitat lui Timofte sa intervina in derularea investigatiilor.
Declaratiile pe care le-a facut ieri Timofte au fost taxate dur de presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul asupra activitatii SRI, senatorul liberal Radu Stroe, care si-a exprimat regretul ca seful SRI apeleaza la asemenea iesiri mediatice. Stroe i-a solicitat lui Timofte sa faca publice numele -oamenilor cu bani- care se ocupa de denigrarea SRI. Senatorul liberal a declarat insa ca nu se indoieste de faptul ca Basescu l-ar fi rugat pe Timofte sa mai ramana in fruntea serviciului de informatii si a apreciat ca -e grav- faptul ca seful statului nu poate conta pe o majoritate parlamentara, desi are la dispozitie nu mai putin de patru partide. Grav atat pentru presedinte, cat si pentru partidele aflate la putere.
Directorul SRI, Radu Timofte, s-a trezit ieri vorbind – probabil stie cineva de ce! – si a declarat ca presedintele Traian Basescu l-a rugat, la preluarea mandatului, sa ramana la conducerea celui mai important serviciu de informatii din Romania. Declaratiile lui Timofte au fost apreciate diferit de politicieni: daca reprezentantii liberalilor s-au aratat deranjati de demersul lui Basescu, considerand, de asemenea, nepotrivite iesirile publice ale lui Timofte, pesedistii considera motivata solicitarea presedintelui, mai ales ca urmare a lipsei acute de profesionisti in domeniu.
Timofte sustine, citat de Agentia Mediafax, ca si-a exprimat intentia de a demisiona din functie inca de la incheierea mandatului politic anterior.
-Am vrut sa o fac, dar domnul presedinte Basescu mi-a spus sa mai raman putin, pana se va gasi persoana potrivita sa-mi ia locul, iar dupa aceea mi s-a spus ca nu exista o majoritate parlamentara care sa asigure numirea unui nou director-, a mai afirmat directorul SRI.
-Poate pentru mine ar fi simplu sa-mi iau palaria si bastonul si sa plec, dar intr-o societate normala trebuie sa las cuiva tainele care nu pot fi scrise ale acestui Serviciu-, a mai adaugat Timofte.
Directorul SRI a mai declarat ca exista politicieni care -doresc sa isi faca un titlu de glorie- din a cere public demisia sefului SRI.
-Sunt anumite persoane din PNL, cum cred ca sunt si in PSD, sunt si pe la PD, nu mai vorbesc la PRM, dar nu stiu sau nu am identificat pana acum daca sunt si la PC-, a spus Timofte.
O paine buna de mancat pentru PR-isti
Seful SRI s-a declarat deranjat si de -lobby-ul initiat de persoane foarte bogate-, care isi vad interesele afectate de informarile si sesizarile institutiei.
Radu Timofte a declarat ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, la recenta sedinta de bilant a Serviciului, ca -SRI sufera din cauza imaginii- si ca presedintele i-a cerut ca Serviciul sa actioneze pentru remedierea acestui capitol deficitar. -Suferim din cauza dosarelor Securitatii si din cauza unui lobby al unor persoane cu bani foarte multi, care isi vad interesele afectate de unele informari pe care Serviciul le-a facut si chiar unele sesizari catre Parchet-, a spus Timofte.
Acesta sustine ca persoanele respective sunt dispuse sa cheltuiasca foarte multi bani pentru -a denigra activitatea Serviciului-. In acest context, Timofte a mentionat ca de imaginea institutiei pe care o conduce s-ar putea ocupa profesionisti in domeniu. El a afirmat ca a primit deja din partea unor firme specializate mai multe oferte de gestionare a imaginii SRI.
Pareri amestecate
Declaratiile lui Timofte au fost taxate dur de seful Comisiei pentru controlul parlamentar al activitatii SRI, senatorul liberal Radu Stroe.
-Imi exprim regretul ca directorul SRI poate face asemenea afirmatii. Demisia este un act unilateral, iar in ceea ce priveste acuzatiile aduse partidelor, cred ca domnul Timofte ar trebui sa fie mai retinut si sa nu se angajeze in asemenea declaratii publice-, ne-a declarat Radu Stroe.
Senatorul liberal pune iesirile lui Timofte pe seama faptului ca noile -legi ale securitatii- – asa cum le denumesc liberalii -, creatie exclusiva a profesionistilor din sistem, au fost criticate dur de conducerea PNL, dar si de media si de societatea civila.
-Referitor la presiunile pe care le invoca, domnul Timofte ar trebui sa iasa si sa divulge cine si ce denigrari a platit-, a mai mentionat Stroe.
Seful Comisiei SRI s-a aratat ingrijorat de spusele directorului SRI: -Nu am niciun motiv sa ma indoiesc de veridicitatea celor invocate deTimofte, in ceea ce priveste rugamintile presedintelui. Ar fi insa grav ca presedintele sa nu se poata baza pe majoritatea parlamentara – mai ales ca vorbim despre cel putin patru partide – PD, PNL, UDMR si PC; grav atat pentru domnia sa, cat si pentru partidele respective-.
Secretarul aceleiasi comisii, pesedistul Ion Stan, sustine insa ca solicitarea lui Basescu este motivata de faptul ca seful statului nu a gasit -oamenii potriviti- pentru inlocuirea sefilor SRI si SIE, -doi oameni cu experienta deosebita-. Stan crede insa ca Timofte ar putea fi inlocuit cu un specialist bun, un jurist sau un sociolog, care sa nu fie angajat politic. Nici conservatorii nu se indoiesc de calitatile lui Timofte. -Probabil este un om bine pregatit daca nu a fost schimbat. PC a sustinut oamenii care au pastrat posturi, dar care s-au dovedit eficienti. In PC nu exista voci care sa fie nemultumite. Nu am auzit asa ceva pana acum-, ne-a declarat senatorul conservator Sabin Cutas.