Home Politic Basescu nu-l place pe premier, Tariceanu se da indiferent

Basescu nu-l place pe premier, Tariceanu se da indiferent

DISTRIBUIŢI

Adept al declaratiilor-soc, Traian Basescu a descris, in cadrul emisiunii -Pro-Vest-, modul in care vede lucrurile din pozitia de sef al statului, acolo unde a ajuns sustinut fiind de Alianta PNL-PD. Presedintele a laudat SRI, a mustruluit CNSAS, s-a bucurat de relatia cu americanii si l-a atacat, din nou, pe premierul Calin Popescu Tariceanu, cu liberalii lui cu tot. Sec, primul ministru a reactionat: -In masura in care Traian Basescu considera ca are mai multe de impartit cu domnul cu care a stat la Golden Blitz pentru a bea un sprit, eu declar ca nu ma ridic la inaltimea acelui domn-, facand referire la amicitia dintre Basescu si Gigi Becali.

Relatia Romaniei cu Statele Unite ale Americii este un real motiv de mandrie pentru presedintele Basescu. -Foarte bine!-, a raspuns seful statului, intrebat despre parteneriatul cu SUA. Cu aceasta ocazie, Basescu a laudat reforma din domeniul justitiei, fata de care a auzit -numai de bine- din partea Comisiei Europene. Un alt motiv de bucurie pentru seful statului ar veni, e drept, din alt domeniu, din partea echipei Steaua, daca aceasta va castiga un meci din turul semifinalelor Cupei UEFA.

Nemultumit de guvern

Daca seful statului a gasit forta sa il ierte pe liderul PNG, Gigi Becali, intr-un moment de bucurie declansat la Golden Blitz, Basescu a reafirmat ca regreta alegerea lui Calin Popescu Tariceanu pentru functia de prim-ministru. Presedintele a declarat ca, desi intre el si premier exista o relatie -corecta-, aceasta este pur institutionala, iar faptul ca a putut colabora cu Tariceanu la sedinta de vineri a Comitetului pentru situatii de urgenta dovedeste faptul ca -relatia interumana poate lipsi-.

Cat timp discutiile dintre cei doi par sa se dezvolte la nivelul declaratiilor televizate, presedintele si-a explicat si motivele pentru care si-a pierdut increderea in premier, aratandu-se dezamagit de faptul ca executivul nu a indeplinit unele din promisiunile facute in campania electorala. Basescu a facut referire la pachetul de legi privind reforma in sanatate pe care l-ar vrea -corectat-, chiar daca a semnat deja promulgarea acestuia, la proiectele Ministerului Transporturilor si la cele din domeniul educatiei.

In apararea premierului, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti i-a recomandat ferm sefului statului sa cugete inainte de a face altfel de aprecieri, mentionand ca si liberalii au regrete, -chiar mai multe si mai mari, dar nu le face publice-. La fel, un alt vicepresedinte liberal, Teodor Melescanu, a apreciat ca nici Tariceanu si nici Basescu nu ar trebui sa se preocupe de -prietenia- dintre ei, cat timp aceasta relatie functioneaza si le permite sa-si desfasoare activitatile.

Nici -lustratia- nu-l poate atinge

Dupa ce Traian Basescu parea sa-si fi impus sa nu se implice in problemele din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), acum seful statului a -scapat- o alta apreciere socant, privind deconspirarea colaboratorilor cu fosta securitate. El le-a cerut membrilor CNSAS -decenta si cooperare-, apreciind ca altfel -vor ramane niste demagogi, cum au fost cei din mandatul trecut-. Basescu a reamintit de cele 1300.000 de dosare ale fostei Securitati pe care, constiincios, Serviciul Roman de Informatii le-a predat CNSAS anul trecut.

Mai mult, seful statului a luat partea SRI declarand, in repetate randuri, ca serviciul va inainta, conform noilor legi, informatiile si eventualele elemente probatorii catre singurii care pot aprecia daca o proba intra in dosar – procurorii. -S-a profitat mediatic, a fost o impingere a subiectului catre tema draga unora: Basescu-dictator, iata, invie fosta Securitate. SRI nu ar mai putea sa desfasoare anchete, sa il cheme pe om, sa ii ia declaratii-, a explicat presedintele.

In incercarea de a elimina orice suspiciune vizavi de o colaborare a sa cu Securitatea, Basescu a precizat ca actuala forma a Legii lustratiei, care vizeaza sefi de reprezentante si agentii romanesti in strainatate, nu il vizeaza, pentru ca inainte de 1989 a fost reprezentant NAVROM intr-o agentie belgiana. Sigur pe sine, seful statului a mai mentionat, surazator, ca un astfel de proiect ca cel al Legii lustratiei nu a fost cerut de Uniunea Europeana, dar raspunde nevoii de moralitate a societatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.