Presedintele Traian Basescu a declarat ca actuala administratie de la Bucuresti nu va permite -o justitie independenta in coruptie si ineficienta-. Basescu a mai precizat ca ministrul Monica Macovei se bucura de tot sprijinul sau in reformarea justitiei si ca -politicul nu va face nici un pas inapoi in lupta pentru curatarea sistemului justitiei-. In cadrul sedintei de guvern de ieri, la care a participat si seful statului, au fost aprobate Strategia pentru reformarea justitiei si Strategia de lupta impotriva coruptiei, precum si planurile de actiune in aceste domenii. Ca element de noutate au fost prezentate -testele de integritate-, utilizate la Ministerul Administratiei si Internelor, care vor fi extinse la nivelul Ministerului Finantelor si Ministerului Sanatatii.
Executivul a adoptat ieri Strategia pentru reformarea justitiei si Strategia de lupta impotriva coruptiei, precum si planurile de actiune in aceste domenii, urmare a obligatiilor asumate de Romania in procesul de negociere a aderarii la UE si in baza hotararii CSAT de a trata coruptia ca amenintare la adresa securitatii nationale.
Presedintele Traian Basescu, care a participat la sedinta de guvern, a apreciat ca planurile de actiune in aceste domenii trebuie monitorizate de o structura special creata in acest sens.
Tot sprijinul pentru Monica Macovei
-Pentru ca am observat reactii absolut nejustificate ale unor structuri din justitie cu privire la vointa manifestata de ministrul justitiei de a reforma sistemul, vreau sa spun public ca ministrul justitiei se bucura de tot sprijinul meu pentru efortul exceptional pe care il face pentru modernizarea si reformarea unui sistem al justitiei care are procentaj ridicat de ineficienta, de incorectitudine si – de ce sa ne ferim de termenul corect – de coruptie-, a precizat seful statului.
-O justitie independenta in coruptie nu trebuie tarii. Cei care se bat pentru o justitie independenta in ineficienta si in coruptie au gresit adresa. Factorul politic, administratia de astazi de la Bucuresti refuza sa o lase corupta si independenta, sa o lase ineficienta si independenta. Din acest motiv facem legi si sisteme de control al aplicarii legilor, care sunt valabile si pentru justitie. Din acest motiv se adopta programe, proiecte care sa faca si justitia, si administratia eficiente, iar parlamentul isi va spune cuvantul-, a mai spus presedintele Basescu.
Premierul va urmari, personal, aplicarea strategiilor
Sprijinul pentru ministrul justitiei a fost reafirmat si de premierul Calin Popescu Tariceanu: -Ministrul justitiei a fost supus, in ultima vreme, la atacuri injuste si imi dau seama ca actiunile sale deranjeaza foarte mult, deoarece distruge caracatita care a pus stapanire pe societatea romaneasca si pe sistemul judiciar. Daca aceste masuri ar fi fost adoptate mai repede, nu am fi avut clauza de salvgardare, nu s-ar fi permis generalizarea coruptiei si nu ar fi existat o perceptie umilitoare si rusinoasa pentru Romania-.
Premierul a avertizat institutiile si persoanele responsabile ca va urmari personal modul in care sunt aplicate masurile de combatere a coruptiei si de reforma a sistemului judiciar, conform planurilor de actiune aprobate ieri.
-Teste de integritate- pentru angajatii din Finante si Sanatate
Una dintre hotararile adoptate ieri – Strategia de reforma a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2008 – prevede principii precum consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca garant al independentei puterii judecatoresti, modificarea Codului deontologic al magistratilor, distribuirea aleatorie a dosarelor de judecata la toate instantele. In privinta planului de actiune pentru aplicarea strategiei de combatere a coruptiei, ca element de noutate se are in vedere extinderea la nivelul structurilor Ministerului Finantelor si Ministerului Sanatatii a -testelor de integritate- utilizate la Ministerul Administratiei si Internelor, prin care functionarii din domenii cu risc ridicat de coruptie vor fi verificati daca accepta sau nu mita sau alte foloase necuvenite.
-Va fi ceva de genul camerei ascunse-, a precizat ministrul justitiei, Monica Macovei.
Se propune, totodata, elaborarea, pana la sfarsitul lunii mai, a unei strategii actualizate si a unui plan de actiune detaliat privind combaterea coruptiei in vama, inclusiv pentru perioada 2005-2006.