Presedintele Traian Basescu va participa la sedintele noului Consiliu Superior al Magistraturii pana cand -se va crea nu doar impresia, dar si sentimentul bazat pe realitate ca justitia in Romania incepe sa devina independenta-. Invitat sa participe la prima sedinta a CSM rezultat in urma alegerilor din decembrie, Basescu a subliniat rolul pe care Constitutia il confera CSM, dar si presedintelui care nu are -calitatea de invitat-, ci de -presedinte al sedintelor la care participa-.
In acelasi timp, presedintele Traian Basescu nu a uitat sa remarce ca unii dintre membrii CSM detin si functii de conducere, apreciind ca aceste doua lucruri trebuie separate. -Justitia este extrem de importanta pentru ca Romania se mai poate impiedica, in drumul ei catre Uniunea Europeana, de doua lucruri: coruptia si nefunctionarea justitiei. Restul problemelor sunt tehnice si am incredere in guvern ca va rezolva aceste lucruri. CSM trebuie sa garanteze aceasta independenta, dar nu pot sa nu remarc faptul ca foarte multi membri ai Consiliului au fost criticati. Am observat ca prin functiile pe care le detin unii membri, o parte a puterii din justitie s-a transferat la CSM. Exista o urma de suspiciune, iar eu cred ca trebuie sa-i separam pe cei care administreaza instantele de cei care administreaza justitia-, a declarat Traian Basescu. Mai mult, presedintele a dezvaluit ca a existat tentatia politica sa se blocheze la Senat de catre majoritatea parlamentara votul pentru CSM. -A fost un cec in alb de la majoritatea parlamentara si va rog sa-l tratati ca atare-, a adaugat presedintele.
-Scapati de complexul presei-
Ca si in cazul altor intalniri cu reprezentantii unora dintre institutiile statului, Basescu a cerut membrilor CSM sa ramana independenti, respingand ideea oricarei implicari politice in actul de justitie. El a precizat ca nu va accepta nici un fel de joc politic, adica neemiterea unui decret de promovare sau de transfer al unui judecator, pentru ca a intervenit un politician. -Sunt gata sa ma asez intre dumneavoastra si restul clasei politice, astfel incat sa va apar de orice influente. In acelasi timp va rog sa scapati de complexul presei-, a adaugat Basescu. Totodata, el a declarat ca a refuzat sa semneze o serie de decrete de numire a unor judecatori, deoarece solicitarile in acest sens nu aveau atasate CV-urile persoanelor respective. -Nu plecati de la premisa ca presedintele Romaniei este notar. Presedintele Romaniei, cand semneaza un decret, vrea sa stie pentru ce semneaza-, a afirmat seful statului. El a solicitat ca, in viitor, decretele privindu-i pe judecatori sa contina, pe langa recomandarea CSM, si CV-ul care sa cuprinda si cazurile in care respectivul judecator s-a pronuntat. La finalul intalnirii, presedintele Basescu s-a retras cu cei 19 membri ai CSM intr-o alta incapere, -sedinta- durand aproximativ 15 minute. In urma votului membrilor CSM, s-a stabilit ca Dan Lupascu, presedinte al Curtii de Apel Bucuresti, sa ocupe functia de conducator al CSM, fiind secundat de catre Liviu Dascalescu, procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.