Home Politic Băsescu refuză oligarhia ca să priceapă Tăriceanu

Băsescu refuză oligarhia ca să priceapă Tăriceanu

DISTRIBUIŢI

Președintele Traian Băsescu a susținut ieri, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, un discurs critic la adresa guvernării liberale, principalele ținte ale președintelui fiind sistemul educațional, sănătatea, dar și incapacitatea României de a utiliza fondurile europene.

Aluzie

Șeful statului a declarat, în perspectiva formării unui nou guvern după alegerile parlamentare, că va colabora cu orice guvern care răspunde provocărilor României de astăzi și care nu răspunde intereselor oligarhiei. Totodată, Băsescu a susținut că va conlucra cu "orice guvern care folosește creșterea economică pentru a investi în România viitorului, un guvern care nu este gata să sacrifice interesele generale pentru interesele personale sau de grup". Declarația sa pare să aibă o țintă directă, premierul Călin Popescu Tăriceanu fiind acuzat în repetate rânduri de președinte că ar fi controlat de grupuri oligarhice, unul dintre acestea fiind cel al magnatului Dinu Patriciu. "Mulți comentatori se fac că nu înțeleg ce înseamnă oligarh. Voiculescu, Patriciu, Tăriceanu, Hrebenciuc, Iliescu sunt oligarhi", declara Băsescu anul trecut, la scurt timp după suspendarea sa din funcție.

Probleme

Discursul șefului statului s-a constituit într-o replică la adresa rapoartelor optimiste ale Guvernului, șeful statului atrăgând atenția că România încă se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în multe domenii. Băsescu a criticat, pe rând, "lipsa cronică de autoritate a instituțiilor de ordine publică", "ineficiența sistemului de sănătate", "rigiditățile pieței muncii" și faptul că nu există o majoritate parlamentară care să-și asume acțiunile Guvernului.

Voci

Discursul șefului statului a primit aprecierile PD-L, PSD și PRM, fiind criticat în schimb de liberali. Secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat că "raportul președintelui este mai mult decât bine-venit", în timp ce vicepreședintele PRM, Lucian Bolcaș, a afirmat că discursul președintelui a fost "unul dintre cele mai echilibrate". În schimb, președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a apreciat că raportul șefului statului a fost "sumbru și lipsit de viziune". Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a adoptat un ton neutru, spunând că discursul șefului statului a fost "complex, în unele puncte contradictoriu, în alte puncte pozitiv". Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că, în ciuda tonului sumbru, "discursul lui Băsescu este unul important", chiar dacă și președintele este vinovat de "moștenirea dezastruoasă" a guvernării de dreapta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.