Consultarile initiate de presedintele Traian Basescu, dincolo de temele abordate, au avut menirea de a arata (pentru a cata oara?) ca relatiile dintre cele doua palate au atins cote maxime de tensiune. Ostilitatile se duc pe marginea subjugarii puterii serviciilor secrete, liberalii nefiind dispusi sa accepte varianta trecerii serviciilor de informatii sub umbrela Cotroceniului.
Starea de animozitate dintre seful statului si primul-ministru a fost vizibila inca de la inceputul consultarilor de la Cotroceni. Strangerile de mana dintre cei doi au fost urmate de cateva replici dure, in care presedintele Traian Basescu i-a spus premierului ca va desecretiza stenograma ultimei sedinte CSAT, pentru a lamuri o data pentru totdeauna traseul pe care trebuie sa-l urmeze legile sigurantei nationale. Deranjat vizibil de iesirile publice ale liberalilor pe marginea acestei teme, Basescu l-a acuzat pe Tariceanu ca a acceptat decizia CSAT privind secretizarea pachetului de legi si ulterior nu a mai recunoscut acest lucru. Mai mult, Basescu sustine indirect ca premierul s-ar afla in spatele jocurilor de culise care au dus la construirea unei imagini false privind pozitia Cotroceniului vizavi de aceste legi controversate.
In fata asistentei uimite, ripostele dintre cei doi au continuat si in timpul convorbirilor, fara nici un fel de scrupule. Replicile peste masa au debutat atunci cand Tariceanu i-a reprosat sefului statului primirea -amabila- de care s-a bucurat si criticile dure ale presedintelui. -Au fost sincere-, ar fi argumentat Traian Basescu, potrivit unor surse participante la reuniune. Mai mult, presedintele si-a luat chiar o pauza de cateva minute, iesind chiar in mijlocul discursului premierului Tariceanu, cand acesta expunea pozitia liberalilor.
-Este regretabil jocul si putin urat-, a declarat presedintele, la finalul consultarilor, referindu-se la solicitarea premierului de a se desecretiza legile sigurantei nationale. Din punctul sau de vedere, cele sase proiecte reprezinta doar materialul brut si a explicat ca toti participantii la sedinta CSAT au cazut de acord asupra mecanismului pe care trebuie sa-l urmeze proiectele. -Eu nu stau sa fac relatari ale sedintelor CSAT-, a replicat Tariceanu.
Obiectiile liberalilor privind puterile extraconstitutionale pe care le vor avea agentii serviciilor secrete au fost -parate- de seful statului, care a afirmat ca nimeni nu a argumentat impotriva acelorasi prevederi incluse in statutul politistului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane