La aniversarea a 15 ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au facut uz si abuz de laude la adresa activitatii institutiei conduse de Radu Timofte. Amandoi au subliniat cat de mult au contat informatiile oferite de SRI in combaterea coruptiei. -Foarte multe numiri de secretari de stat care aveau in spate anumite grupuri de interese si au fost promovati, printr-unul sau altul din partidele Aliantei, au fost evitate in urma informatiilor precise furnizate de SRI-, a declarat Basescu, spre satisfactia lui Timofte. Daca ar fi citit presa in ultimele luni, Basescu si Tariceanu ar fi fost mai informati decat SRI, intrucat filtrului oamenilor lui Timofte le-a scapat o serie de actuali secretari de stat controversati.
Decizia premerului Tariceanu de a cere verificarea de catre SRI a candidatilor propusi de Partidul Democrat pentru posturile de secretari de stat a iritat rau tabara democrata, nemultumita de faptul ca liberalii erau exceptati. In cele din urma, scandalul s-a stins fara ca numele vreunui candidat respins in urma rapoartelor SRI sa fie facut public. Acum, Basescu afirma ca au existat asemenea cazuri, dar nici el nu nominalizeaza vreun incompatibil depistat de serviciul secret.
Sita prin care se presupune ca SRI a cernut candidatii la functiile de secretar de stat a avut insa gauri mari. O serie de personaje constestabile au ajuns sa ocupe functii importante in guvernul Tariceanu, desi, daca ar fi facut minimul efort de a citi zilnic presa, baietii cu ochi albastri ar fi putut compila cate un raport care sa le blocheze accesul.
Cel mai flagrant caz de secretar de stat care poarta stampila -verificat de SRI- este Ionel Mantog, ministru secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Acesta este cercetat de politistii gorjeni pentru abuz in serviciu, infractiune pe care ar fi savarsit-o pe vremea cand acesta era director de resurse umane la Compania Nationala a Lignitului Oltenia, iar un raport intocmit de corpul de control din ministerul in cadrul caruia Mantog detine acum functia de secretar de stat scoate la iveala mai multe afaceri dubioase din aceeasi perioada.
Daniela Nicoleta Andreescu a fost implicata in scandalul mediatic legat de firmele de intermediere a plecarii fortei de munca in strainatate. Primise chiar si o porecla: Andreescu-Togo. Din cauza vastei sale experiente, dupa verificarile SRI, a ajuns secretar de stat in Ministerul Muncii pe problemele exportului de forta de munca. Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a avut mici probleme cu militia inainte de 1989, fiind cercetat pentru niste probleme legate de CAP. La acelasi minister este secretar de stat si liberalul Vasile Lupu, care a aparut des in presa in mandatul 1996-2000, cand era director general in Ministerul Mediului, cu diverse acuzatii tiparite langa numele sau. Chiar si la Ministerul Administratiei si Internelor exista un secretar de stat interesant: Radu Mircea Popescu. In perioada 2000-2002, acesta a lucrat la Banca Romana de Scont, institutie in a carei istorie falimentara se spune ca a fost puternic implicat Sorin Ovidiu Vintu (apropiat al lui Radu Timofte). Gurile rele spun ca Radu Mircea Popescu este un apropiat al controversatului om de afaceri.
Acestea sunt doar cateva nume dintr-un lung sir de -verificati de SRI- ajunsi in functii inalte care prezinta pete. Se ridica intrebarea fireasca daca presedintele si premierul au primit informatii despre acesti oameni si daca nu, de ce? Iar daca au fost informati si au preferat totusi sa-i numeasca in functii, atunci lupta anticoruptie, atat de mult clamata de cei doi, e deja pierduta. Cu sau fara -ajutorul- SRI.