Criticat de catre unele foruri internationale, dar si de catre cei de acasa, pentru pozitia sa fata de strategia de securitate de urmat de Romania, Traian Basescu continua sa se pronunte pentru promovarea unei strategii mult mai dinamice, activa si anticipativa, axata mai mult pe intelegerea profunda a celor doua coordonate ale evolutiilor internationale: expansiunea democratiei si contracarea terorismului. Optica lui Basescu vizavi de aceasta chestiune nu a reprezentat o constanta de-a lungul mandatului sau prezidential, el osciland in declaratiile sale publice de la strategia de tip preventiv la cea proactiva.
In viziunea presedintelui Basescu, zona Marii Negre reclama o adevarata strategie euroatlantica, menita sa asigure stabilitatea democratica, securitatea si prosperitatea, precum si sa alimenteze corespunzator dinamismul proceselor de transformare democratica. Presedintele considera ca zona Marii Negre a depasit faza in care era considerata o zona tampon si se dezvolta ca o veriga majora ce realizeaza legatura intre arealul strategic euroatlantic si cel ce cuprinde Orientul Mijlociu, Marea Caspica si Asia Centrala. El a explicat ca zona Marii Negre se situeaza in punctul nodal al celor doua fluxuri strategice majore: pe de o parte, fluxul dintre producatorul de energie (Orientul Apropiat, Marea Caspica si Asia Centrala) si consumatorul de energie (comunitatea euroatlantica) si, pe de alta parte, fluxul dintre producatorul de securitate (comunitatea euroatlantica) si consumatorul de securitate (Orientul Mijlociu si Asia Centrala). In discursul rostit ieri in deschiderea lucrarilor Conferintei internationale -Marea Neagra si securitatea euroatlantica: oportunitati strategice-, Basescu a apreciat ca toate statele din aceasta regiune sunt unite in jurul unor interese si valori fundamentale care guverneaza evolutia relatiilor internationale – democratia, respectarea drepturilor omului, economia libera, lupta impotriva terorismului – si sunt racordate, intr-un fel sau altul, la arhitectura de securitate euroatlantica. Seful statului si-a motivat punctul de vedere, aratand ca la ora actuala trei din statele riverane Marii Negre sunt membre NATO, in timp ce alte doua intrunesc calitatea de membre ale Parteneriatului pentru Pace, alte doua dezvolta parteneriate speciale cu Alianta Nord-Atlantica, iar noile autoritati democratice alese in Ucraina si Georgia si-au manifestat expres dorinta intensificarii acestor parteneriate, in ideea declarata de a incepe pregatirile in vederea unei posibile integrari in NATO.
Marea Neagra, oportunitati si riscuri
Optimist, seful statului crede ca si din perspectiva Uniunii Europene situatia se prezinta favorabil. Daca Romania si Bulgaria vor semna in curand Tratatul de aderare, Turcia va incepe probabil in toamna acestui an tratativele de aderare, iar Ucraina, Georgia si Republica Moldova isi manifesta tot mai ferm dorinta de integrare in UE si dezvolta cu aceasta relatii intense. Basescu nu a neglijat nici marele vecin de la est, referindu-se la relatiile de cooperare activa ce s-au stabilit intre UE si Federatia Rusa. Cu toate acestea, crizele grave inregistrate la nivel european in trecutul apropiat ar constitui pentru Basescu principala motivatie si necesitate pentru conturarea unei abordari proactive. -Aceasta abordare a devenit regula in comunitatea euroatlantica si nu ne putem sustrage ei-, a declarat Basescu. In cazul Marii Negre, principalul risc diagnosticat pentru tara noastra de ocupantul scaunului prezidential din Cotroceni ar viza tocmai ratarea momentului pentru valorificarea oportunitatilor strategice pe care aceasta zona le pune la dispozitie. In viziunea lui Basescu, trebuie facut tot posibilul pentru eliminarea dificultatilor existente si transformarea regiunii intr-un spatiu al prosperitatii, stabilitatii si securitatii. In acest context, seful statului s-a pronuntat atat pentru analizarea oportunitatii realizarii unui summit al Marii Negre, regandirea SECI si crearea de noi structuri pentru combaterea traficului cu armament, materiale periculoase si narcotice, cat si pentru constituirea unei academii a Marii Negre, cu sectiuni in fiecare tara riverana.