Home Politic Bătaie mare de cap cu salvarea lui Dan Șova

Bătaie mare de cap cu salvarea lui Dan Șova

DISTRIBUIŢI

Senatorii juriști vor lua din nou în discuție, marți, la ora 10,30, cazul Dan Șova, urmând să formuleze un proiect de hotărâre referitor la modul în care trebuie aplicată decizia CCR prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului PSD.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a analizat motivarea deciziei Curții și, deși în urma discuțiilor s-au desprins două variante de urmat, niciuna dintre acestea nu a putut fi adoptată prin vot, astfel că punctul de vedere înaintat conducerii Senatului a cuprins atât propunerea PNL, cât și pe cea a PSD.

Varianta propusă de către liberalii din Comisia Juridică prin președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, vizează reinterpretarea votului dat în cazul Șova, în timp ce varianta propusă de către social-democratul Ioan Chelaru presupune reluarea întregii proceduri, inclusiv a votului, argumentul lui Chelaru fiind acela că „CCR declarând neconstituțională o hotărâre a Senatului a invalidat întreaga procedură care a avut loc atunci cu privire la domnul Șova”.

„Punctul de vedere al Comisiei juridice (solicitat de Biroul permanent — n.r.) a avut două propuneri, dar niciuna, din nefericire, nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată. Una a fost respinsă (reinterpretarea votului — n.r.), iar alta (reluarea procedurii — n.r.) nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptată. Luând act de această situație, Biroul permanent a decis ca până marți Comisia juridică să elaboreze o hotărâre cu privire la ceea ce trebuie făcut (în cazul Șova — n.r.), care va fi supusă plenului”, a explicat vicepreședintele social-democrat al Senatului Cristian Dumitrescu, după ședința Biroului permanent de marțea trecută.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a spus părerea săptămâna trecută, afirmând că în situația în care Comisia juridică, din considerente de cvorum și de majoritate, nu va ajunge la o concluzie, plenul Senatului urmează să tranșeze acest caz.

„Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate să o accepte sau poate să o respingă. Dacă în comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci în plen încep discuțiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalți senatori și se supun acelea la vot”, a subliniat Tăriceanu, miercurea trecută.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.