Home Politic Batalia pentru Regulament a intrat in etapa sicanelor

Batalia pentru Regulament a intrat in etapa sicanelor

DISTRIBUIŢI

Discutiile pe marginea modificarilor celor doua Regulamente ii tin pe parlamentari cu nervii intinsi si duc la aparitia unor puternice conflicte de idei. Joaca de-a motiunile, pornita de pesedisti si peremisti, dar si cateva meciuri castigate de opozitie i-au pus pe jar pe reprezentantii puterii, care simt cum se distanteaza de momentul mult asteptat, cand isi vor pune oamenii in fruntea Camerelor. Pe de alta parte, vicele PSD, Titus Corlatean, vorbeste de un acord semnat, in aprilie, de reprezentantii partidelor din coalitie, prin care s-au angajat sa astepte decizia Curtii Constitutionale privind Regulamentele Camerelor.

La Senat, sedinta de plen de ieri a debutat cu o rafuiala puternica, de aproape doua ore, intre putere si opozitie. Scanteile au fost lansate de senatorul PD Radu Berceanu, care a intervenit, pretinzand ca Biroul Permanent a aprobat miercuri ordinea de zi, incluzand si discutarea unei note privind introducerea in program a Regulamentul Senatului. Numai ca nota cu pricina nu s-a regasit pe ordinea de zi distribuita astazi senatorilor.

-Uite nota, nu e nota!-

-Am constatat de dimineata ca nota a disparut si, cum Biroul Permanent nu stabilise sa fie scoasa, m-am mirat de ce ea a disparut!-, a comentat Berceanu, starnindu-l pe Vacaroiu, care a sustinut, sus si tare, ca ordinea de zi de ieri a fost aprobata in unanimitate in sedinta de Birou Permanent din ziua precedenta, respingand totodata acuzatiile liberalilor si democratilor cum ca el ar fi hotarat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind Regulamentul. Pentru a le demonta argumentele, Vacaroiu a cerut stenograma sedintei de Birou Permanent de miercuri. Odata citita transcrierea, aliatii au lasat-o moale si au acceptat sa fie continuata sedinta, cu ordinea de zi pe placul pesedistilor si peremistilor.

In plus, Vacaroiu a citat din Regulament, care prevede ca toate rapoartele sa se transmita Biroului Permanent si sa se difuzeze senatorilor cu cel putin trei zile inainte de data dezbaterii in plen. -Dumneavoastra imi cereti sa supun la vot o procedura neregulamentara. Nu pot sa supun la vot asa ceva. Oricine ar fi fost in locul meu ar face la fel. Dumneavoastra asta urmariti – sa incalc eu procedurile ca sa aveti motive pentru revocare-, s-a victimizat Vacaroiu.

-Eu nu am facut presiuni asupra nimanui, nici sa introduca, nici sa scoata nimic, dar dumneavoastra in mod sigur ati facut o presiune ca sa se scoata aceasta nota, desi ea a figurat pe un material al Biroului Permanent-, i-a replicat veninos Berceanu. Pana la urma au picat la pace: plenul a stabilit ca Regulamentul sa fie discutat saptamana viitoare, cand se va organiza sedinta de plen in fiecare zi, de luni pana joi.

Depunerea motiunii initiata de grupul PRM va amana dezbaterea modificarilor la Regulamentul Senatului cu inca o zi. In textul motiunii semnate de 40 de senatori, dintre care 19 peremisti, iar 21 pesedisti, i se cere premierului Tariceanu demiterea ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru ca acesta ar fi facut aprecieri eronate privind cantitatea productiei de cereale de toamna, cu consecinte negative asupra pretului de valorificare a cerealelor, precum si pentru alte -greseli-.

Corlatean invoca un pact pentru asteptarea deciziei Curtii

Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean, a vorbit ieri despre un angajament politic, semnat de unii reprezentanti ai coalitiei guvernemantale, printre care Anca Boagiu, Nicolae Vlad Popa, Silvia Ciornei, Roberta Anastase, Mircea Cosea, Peter Ecstein Kovacs, Maria Iacob Ridzi si Marian-Jean Marinescu, care prevede ca schimbarea regulilor de procedura ale Camerelor sa se faca in acord cu prevederile Constitutiei revizuite. Corlatean spune ca, prin documentul semnat in luna aprilie, in cadrul lucrarilor Comitetului parlamentar mixt Romania-UE, parlamentarii coalitiei s-au angajat sa astepte decizia Curtii Constitutionale. In plus, Nastase a propus ieri ca modificarile la Regulamentul Camerei Deputatilor sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

In replica, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, spune ca afirmatiile pesedistilor pe tema Regulamentului sunt simple tertipuri, prin care se urmareste manipularea liderilor socialistilor europeni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.