Potrivit unui sondaj BCS realizat în perioada 10-15 noiembrie, participarea românilor la referendumul privind introducerea sistemului de vot uninominal va fi de 52%, din care aproape o treime vor vota împotrivă, iar restul vor răspunde afirmativ la
întrebarea "Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?".
Cât despre alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, 35% din persoanele chestionate au spus că vor vota cu PD. Pe locul secund în preferințele electoratului se află PSD, cu 23 de procente, urmat de PNL (14%). Doar PNG ar mai obține locuri în PE, potrivit sondajului BCS, în timp ce restul partidelor nu ar atinge pragul electoral de cinci procente.
Prezența
Secțiile de votare vor fi deschise duminică de la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Cetățenii care intenționează să voteze trebuie să aibă la ei buletinul de identitate. Pentru ca referendumul privind introducerea votului uninominal și alegerile privind Parlamentul European să fie validate, ar trebui să se prezinte la urne cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale. Potrivit unui comunicat al Biroului Electoral Central, pe listele electorale permanente figurează 18.267.634 de cetățeni români cu drept de vot.
Mai puțini
Potrivit unor surse din BEC, voturile cetățenilor români cu domiciliul în străinătate riscă să nu fie luate în considerare pentru că aceștia lipsesc din numărul de referință al cetățenilor români cu drept de vot. Sursele citate au menționat că votanții români stabiliți în străinătate s-ar ridica la circa 15.000 de persoane.