PDL și PNL au fuzionat sâmbătă în urma unor Congrese ale ambelor partide. Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat cu această ocazie că aprobarea fuziunii PDL-PNL nu înseamnă refacerea Alianței Dreptate și Adevăr, a CDR sau USL, ci semnarea certificatului de naștere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria modernă a României.
„Suntem astăzi împreună pedeliști și peneliști din toată țara, suntem astăzi împreună prima dată după multă vreme într-un număr atât de mare în numele unui obiectiv atât de important. Reuniunea noastră are o misiune istorică. Nu sunt vorbe mari, o simțim cu toții. Ceea ce construim astăzi nu este nici Alianța Dreptate și Adevăr II, nu este nici CDR II, nu este nici măcar USL II, ca să nu se mai consume degeaba propaganda lui Ponta. Astăzi am semnat împreună certificatul de naștere al celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria modernă a României”, a afirmat Vasile Blaga, copreședinte al Alianței Creștin Liberale PNL-PDL. La rândul său, președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat sâmbătă, după ce Congresul extraordinar al liberalilor a votat protocolul de fuziune cu PDL, că acest moment este unul istoric, construindu-se marele Partid Național Liberal. El a susținut că marele Partid Național Liberal nu este o reacție la un PSD din ce în ce mai hegemonic, ci este o construcție pentru români și România. El a subliniat că marele PNL dorește să acopere o plajă cât mai largă de opțiuni, de la liberalii radicali la social liberali, la cei care împărtășesc o viziune conservatoare sau creștin-democrată.
Gata pentru prezidențiale
El a adăugat că fuziunea PDL-PNL reprezintă un proiect politic pentru români, pentru integrarea deplină a României în Uniunea Europeană. „Și acest nou partid, sunt convins că va trimite PSD în opoziție și va aduce România în rândul statelor puternice și respectate ale Uniunii Europene”, a susținut liderul democrat-liberalilor. Blaga a afirmat că nu este un secret pentru nimeni că „în această sală (‘Unirii’ din Palatul Parlamentului — n.r.) se află viitorul președinte al României”. „În câteva zile vom decide împreună cine este candidatul comun al celor două partide la prezidențialele din toamnă. Din momentul în care am hotărât împreună cine este candidatul comun îl vom susține cu toții, ne vom alinia în spatele lui și-l vom susține cu toată forța. Mă bazez pe mobilizarea dumneavoastră mai puternică chiar decât a fost în 2004”, a spus Blaga. Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a afirmat sâmbătă că peste câteva zile se va alege cea mai bună soluție pentru funcția de șef al statului și le-a promis delegaților prezenți la Convenția Națională Extraordinară a partidului că „indiferent în ce formă” vor face Crăciunul la Cotroceni.
Statut votat în unanimitate
Tot sâmbătă a fost adoptat în unanimitate și statutul noului Partid Național Liberal rezultat din fuziunea PNL cu PDL. PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal și al Partidului Național Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru și galben, potrivit statutului noului partid. „În acțiunea sa politică, PNL, ca partid de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, urmărește respectarea valorilor universale ale libertății și demnității umane și a valorilor tradiționale ale poporului român, precum și reprezentarea ideilor și valorilor dreptei democratice românești. Deviza PNL este ‘Prin noi înșine în Europa'”, se arată în statutul noului partid.
Ponta, critic
Nu toată lumea a fost la fel de entuziasmantă față de acest moment. Reuniunea democrat-liberalilor și a liberalilor de sâmbătă este una dintre „reprezentanții ‘Regimului Băsescu'” cu membrii PNL „aleși toți în funcții în 2012 ca reprezentanți ai USL, care atunci luptau cu ‘Regimul'”, consideră premierul Victor Ponta, președinte al PSD. În opinia sa, „trădătorii câștigă întotdeauna doar pe termen foarte scurt”. ”Eu cred că cei rămași la poziția din 2012 ne facem doar datoria față de 7,4 milioane de români care au avut încredere în noi — trădătorii câștigă întotdeauna doar pe termen foarte scurt, dar rușinea lor e compensată de o funcție în ‘Partidul cu 100 de conducători’ ( sau o reunire a ‘nebunilor și mișeilor’ sub același acoperiș)”, mai spune Victor Ponta.