Home Politic Bucurestiul pregateste terenul pentru a ataca Ucraina la Haga

Bucurestiul pregateste terenul pentru a ataca Ucraina la Haga

DISTRIBUIŢI

Autoritatile de la Bucuresti pregatesc terenul intern pentru a chema Ucraina in fata Curtii Internationale de Justitie in vederea rezolvarii diferendumului creat pe marginea delimitarii frontierelor dintre noi si vecinii nostri rasariteni. Aceasta este singura concluzie ce se poate desprinde in urma discutiilor care au avuit loc marti intre cele doua echipe de negociatori. Cu binecunoscuta lor -politete-, ucrainienii au refuzat sa dea ochii cu presa de la Bucuresti pe motiv de avion , desi in prealabil au avizat fara nici o rezerva programul discutiilor, care cuprindea bineinteles si intalnirea cu ziaristii.

Curtea de la Haga -singura solutie pentru Romania

Treptat, oficialii romani se straduiesc sa arate opiniei publice interne ca apelarea la Curtea internationala de Justitie de la Haga este un lucru firesc, care nu afecteaza relatiile internationale sau imaginea Romaniei in lume. La finalul negocierilor cu partea ucrainiana, secretarul de stat Cristian Diaconescu a precizat ca partea romana considera ca recurgerea la Curtea Internationala de la Haga nu este ultima solutie, dupa ce constata ca negocierile esueaza. El a precizat ca apelul la Curte este o varianta care, in opinia partii romane, ar putea raspunde unui interes comun romano-ucrainean. El a avertizat ca negocierile se vor derula atat cat este necesar, dar daca din discutii va rezulta necesitatea de a sesiza Curtea, Romania este hotarata sa faca acest lucru imediat. Mai mult, secretarul de stat din MAE a subliniat ca instanta de la Haga se poate sesiza si la solicitarea unei parti, in conditiile in care partea ucrainiana a afirmat permanent ca apelarea la Curte se poate face doar cu acordul ambelor parti.

Discutii de dragul discutiilor

Marti dupa amiaza s-a incheiat o noua serie de negocieri intre reprezentantii Romaniei si Ucrainei, fara a inainta nici macar un pas. Secretarul de stat in Ministerul roman de Externe, Cristian Diaconescu si-a exprimat speranta ca pana la 1 iunie 2003 va fi finalizat textul tratatului privind regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina, dar a admis ca procesul de negociere dintre cele doua tari este destul de anevoios.

El a mai precizat ca data de 1 iunie 2003, prevazuta pentru finalizarea negocierilor romano-ucrainene in privinta tratatului regimului frontierei de stat si a acordului de delimitare a spatiilor maritime, este inscrisa intr-un document politic si prin urmare nu are valoare juridica.

Chiar daca Diaconescu a apreciat ca ultima runda de negocieri romano-ucrainenea fost marcata de o mai mare disponibilitate pentru dialog, exact in problemele in litigiu nesolutionate inca, surse diplomatice sustin ca in plan real nu s-a realizat nici un progres, deoarece diplomatii ucrainienii au insistat pe aceleasi lucruri , solicitand explicatii peste explicatii legate de metoda de delimitare a frontierelor, in versiune romaneasca.

Diaconescu a precizat ca partea romana a expus in detaliu metodele de delimitare pe care le propune si care sunt in deplina conformitate cu principiile dreptului international si cu prevederile tratatului politic de baza romano-ucrainean si ale acordului conex. El a mai spus ca Romania doreste ca, pana la sfarsitului negocierilor, sa prevaleze norma echitatii, pozitie pe care partea romana a transmis-o si in scris partii ucrainene.Urmatoare intalnire a delegatiilor urmeaza sa aiba loc dupa 10 ianuarie la Kiev, ucraineinii transmitandu-le romanilor o inivitatie in acest sens.

Avertismente privind Insula Serpilor

Referindu-se la Insula Serpilor, Cristian Diaconescu a precizat ca discutiile pe aceasta tema nu se refera la proprietatea insulei, care din anul 1997 apartine Ucrainei, ci la impactul juridic al insulei si al marii teritoriale din jurul ei in privinta delimitarii platoului continental al Romaniei. -In orice caz si in orice varianta, Romania nu va accepta ca o insula de 17 hectare sa prevaleze in fata unei tari de aproape 300 de mii de kilometri patrati-, a spus Diaconescu. In discutie sunt mai mult de 10 mii de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental.

-Suntem gata sa gasim orice varianta, mai putin aceea de a ni se incalca drepturile suverane privind zonele din apropierea marii teritoriale a Romaniei-, a spus secretarul de stat in Ministerului roman de Externe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.