Tratatul de baza dintre Romania si Moldova continua sa zaca in birourile politicienilor de la Bucuresti si Chisinau, asteptand doar un semnal pentru a fi semnat si ratificat. Desi textul Tratatului a fost parafat in urma cu un an de ministrii de externe Petre Roman si Nicolae Tabacaru, eveniment primit cu entuziasm la Bruxelles si Washington, schimbarea puterii in cele doua tari a amanat finalizarea Tratatului.
Voronin sustine ca Romania nu mai vrea Tratat…
Semnarea Tratatului de baza dintre Romania si Moldova pare sa fi trecut in planul doi al relatiilor bilaterale. Cea mai elocventa dovada in acest sens este faptul ca acest subiect nu a fost aproape deloc abordat in cadrul intalnirilor avute la Bucuresti de noua putere instalata la Chisinau. Discutiile de la Palatul Cotroceni sau de la Victoria au trecut pe langa aceasta tema de interes, problema fiind abordata tangential doar la nivelul ministrilor de externe. In urma vizitei, Voronin a ramas cu convingerea ca Romania nu mai e de acord cu semnarea Tratatului. Astfel, intr-o emisiune televizata, presedintele Moldovei a declarat senin: -Am inteles ca dvs. (n.r. Romania) nu sunteti de acord cu tratatul-. Uitand ca in urma cu doi ani avusese o pozitie extrem de vehementa fata de documentul in cauza, Voronin s-a aratat extrem de ingaduitor, subliniind ca trebuie -sa ne asezam la masa si sa discutam mai departe pe marginea Tratatului-.
… iar Bucurestiul nu crede in declaratiile lui Voronin
La Bucuresti, declaratiile lui Voronin nu au starnit panica. Seful Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, deputatul PDSR Radu Podgoreanu afirma ca presedintele Moldovei este recunoscut pentru -declaratiile sale contradictorii-. El sustine, de asemenea, ca noua putere de la Chisinau nu si-a stabilit inca o strategie de politica externa coerenta, motiv pentru care e greu de preconizat viitorul relatiilor bilaterale. Podgoreanu a afirmat ca Romania continua sa sustina necesitatea unui tratat cu Moldova, insa nu exclude posibilitatea unor modificari ale textului parafat in urma cu un an.
PDSR nu e multumit de forma finala a documentului
PDSR si-a exprimat inca de la parafare unele obiectii privind Tratatul de baza cu Moldova, reclamand faptul ca nu se specifica clar in document caracterul special al relatiilor dintre cele doua tari. Una dintre criticile aduse atunci si reiterate in prezent face referire la absenta din text a precizarilor privind limba de redactare a Tratatului. Radu Podgoreanu crede ca absenta oricaror referiri in acest sens -faciliteaza o ofensiva a rusofoniei in Moldova-.
Tehnicienii care au negociat Tratatul sunt insa de alta parere. Ei sustin ca, desi nu se specifica clar limba in care este redactat documentul, a fost limpede pentru toata lumea ca e vorba de limba romana, Tratatul fiind redactat intr-un singur exemplar. Lipsa acestor precizari din text se datoreaza in exclusivitate Constitutiei Moldovei, care afirma ca limba oficiala este limba moldoveneasca, or, Tratatul nu putea incalca Legea fundamentala a acestei tari. Toate aceste obiectii ar putea fi reluate in cadrul unei noi runde de negocieri asupra Tratatului. Deputatul PDSR Radu Podgoreanu sustine insa ca partea romana -nu se va crampona in mod obligatoriu de lucruri de principiu- si ca la Bucuresti nu se doreste tergiversarea semnarii si ratificarii acestui document.
Tratatul leaga Moldova de Europa
Majoritatea analistilor apreciaza ca semnarea unui Tratat de baza cu Romania ar echivala pentru Moldova cu exprimarea unei vointe proeuropene, in prezent, Moldova fiind legata de Occident doar printr-un acord de parteneriat cu UE.
Expertii romani negociaza in prezent cu omologii lor de la Chisinau un set de masuri cerute de necesitatea securizarii frontierelor Romaniei, din perspectiva scoaterii tarii noastre de pe lista neagra a tarilor ai caror cetateni intra cu viza in tarile UE. Pe lista de masuri se afla introducerea obligativitatii pasapoartelor la granita de est a Romaniei, precum si semnarea unui acord de readmisie, in conditiile in care Moldova a pierdut practic controlul granitei cu Ucraina, devenind astfel o zona de tranzit pentru indieni si pakistanezi. Partea romana spera ca aceste masuri sa fie finalizate pana la 1 iulie, avand in vedere presiunea timpului asupra tarii noastre in problema eliminarii vizelor.
Tratatul ar putea tensiona relatiile cu Rusia
Semnarea si parafarea Tratatului de baza dintre Romania si Moldova ar putea tensiona relatiile noastre cu Rusia, intrucat textul face referire indirecta la Pactul Ribbentrop-Molotov, condamnandu-se implicit acest document. Astfel, in preambulul Tratatului se evoca Declaratia de independenta a Moldovei, din 1991, in care se arata in mod explicit necesitatea lichidarii juridice a efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov.