Home Politic Budapesta, incrancenata din nou in cazul Legii statutului

Budapesta, incrancenata din nou in cazul Legii statutului

DISTRIBUIŢI

Dupa insuccesul vizitei efectuate la Budapesta de primul-ministru slovac, Mikolas Dzurinda, cercurile politice si opinia publica din Ungaria au asteptat cu oarecare scepticism discutiile de ieri dintre premierul Peter Medgyessy si omologul sau roman, Adrian Nastase. Pana la sosirea premierului roman in capitala ungara, echipele de negociatori nu ajunsesera intr-un punct comun. Surse diplomatice ne-au informat ca amendamentele la Legea statutului, trimise de Budapesta capitalelor tarilor vecine, au fost adnotate la randul lor cu observatii de catre guvernul roman. Potrivit acelorasi surse, observatiile transmise de Bucuresti se aseamana foarte tare cu cele facute de guvernul slovac, fapt ce nu inseamna automat ca Romania va adopta aceeasi pozitie radicala precum cea exprimata de Slovacia in legatura cu Legea statutului. -Romania doreste sa aplice Legea statutului, cu conditia ca ea sa corespunda normelor europene in materie-, au declarat diplomatii romani.

Atuuri pentru Bucuresti

Romania are, in acest moment, mai multe atuuri de partea sa, pentru a pune piciorul in prag lui Medgyessy. In primul rand, este vorba de seria documentelor europene pe aceasta tema si de recomandarile facute de Comisia Europeana Budapestei. Potrivit unei agentii de presa cehe, purtatorul de cuvant al comisarului pentru extindere, Gunter Verheugen, a exprimat ingrijorarea Comisiei fata de noile tensiuni aparute intre Ungaria si Slovacia. El a precizat ca la Bruxelles se studiaza cu atentie amendamentele la Legea statutului si ca spera ca aceste tensiuni sa se diminueze in perioada urmatoare. Un alt argument in favoarea Romaniei este precedentul creat de guvernul de la Bratislava, care a refuzat aplicarea Legii statutului pe teritoriul Slovaciei, indiferent de forma acestui act normativ.

Pozitia Slovaciei a fost surprinzatoare si pentru faptul ca primirea acestei tari in NATO a fost sustinuta tot timpul de Ungaria. In ajunul negocierilor ungaro-romane, mai ales dupa ce s-a aflat ca primul-ministru roman a refuzat sa acorde inaintea vizitei un interviu presei ungare, cercurile guvernamentale din Budapesta au considerat ca primirea Romaniei in NATO a contribuit, ca si in Slovacia, la incurajarea unor tendinte nationaliste.

Intalnire tete-a-tete intre sefii de guvern

Ceremonia oficiala de primire a delegatiei guvernamentale romane s-a desfasurat in fata parlamentului de la Budapesta, in Piata Kossuth din capitala ungara. Cei doi premieri, Adrian Nastase si Peter Megyessy, au avut apoi o prima intrevedere tete-a-tete, dupa care au inceput convorbirile in plenul celor doua delegatii. Seful guvernului roman si omologul sau maghiar au participat la ceremonia oficiala de semnare a acordului bilateral de cooperare strategica. Pe parcursul dupa-amiezii, premierul Adrian Nastase urma sa se intalneasca si cu presedintele socialistilor maghiari, ministrul de externe Laszlo Kovacs, dupa care seful guvernului roman trebuia sa fie primit de presedintele Adunarii Nationale de la Budapesta, dna Katalin Szili, precum si de presedintele Ungariei, Ferenc Madl.

Raduly il acuza pe Nastase de prefacatorie

Deputatul UDMR Raduly Robert a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Miercurea Ciuc, ca, in ultimii doi ani, Adrian Nastase a purtat -o masca cum ca ar fi un partener al comunitatii maghiare-. Comentand o declaratie facuta de Adrian Nastase la Alba Iulia, potrivit careia Legea statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei nu este in concordanta cu standardele europene, deputatul harghitean a opinat ca, prin aceasta declaratie, premierul a revenit de fapt la normalitate, in conditiile in care vrea alegeri anticipate. -Nu cred ca i-a fost usor in acesti doi ani sa poarte o masca cum ca ar fi un partener al comunitatii maghiare, cand timp de 10 ani, din 1990 pana in 2000, nu a facut altceva decat, de exemplu, sa participe la mitinguri cu dl. Vadim Tudor, in perioada 1996-2000-, a spus Raduly.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.