Home Politic Budapesta negociaza in ritmul doi pasi inainte, unul inapoi

Budapesta negociaza in ritmul doi pasi inainte, unul inapoi

DISTRIBUIŢI

Legea statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei continua sa dea batai de cap Guvernului de la Bucuresti, chiar si dupa instalarea deplina a socialistilor la Budapesta. Tergiversare este cuvantul de ordine care domina in negocierile bilaterale ce vizeaza modificarea mult disputatei Legi. Surse diplomatice ne-au informat ca, desi partea romana a dorit ca reuniunea de ieri de la Bucuresti sa fie una a comisiilor mixte de experti, discutiile au avut in cele din urma loc la nivel de secretari de stat. Astfel, discutiile concrete privind modificarea Legii statutului au fost din nou amanate pentru mai tarziu, cand socialistii lui Medgyessy spera ca romanii sa fie mai concilianti in acest domeniu.

Intalniri protocolare

Conform intelegerii facute intre Adrian Nastase si Petre Medgyessy la -istorica – intalnire de la Cluj din 6 iulie, ieri s-au purtat primele discutii oficiale pe marginea modificarii Legii statutului. Conform acelorasi surse, desi partea romana a insistat ca aceasta intalnire sa fie la nivel de comisii formate din experti, discutiile au fost purtate intre secretarii de stat Cristian Diaconescu si Szabo Vilmos. Baza discutiilor a constituit-o fara indoiala scrisoarea inmanata de Nastase omologului sau maghiar, care cuprinde principalele modificari la Legea statutului vizate de Guvernul de la Bucuresti.

Conform unui comunicat de presa dat publicitatii de catre MAE, partea romana a abordat chestiunile privind continutul si calendarul modificarii Legii statutului in conformitate cu standardele europene in materie, cum au fost definite prin evaluarea Comisiei de la Venetia si Raportul Jurgens, precum si in contextul dialogului bilateral romano-ungar.

Autoritatile de la Bucuresti au insistat, de asemenea, si pentru convocarea, cat mai rapid, a sesiunii Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano-Ungare, inclusiv a Comitetului pentru minoritati, pentru a fi identificate modalitatile de concretizare a proiectelor de cooperare economica, asa cum au fost ele propuse in Aide-Memoire-ul transmis de catre Adrian Nastase, cu ocazia intalnirii de la Cluj. Conform informatiilor noastre, diplomatii romani au insistat ca intalnirea expertilor sa aiba loc spre sfarsitul lui august, pentru a trece -de la vorbe la fapte-, dupa cum aprecia un diplomat roman.

Pretexte a la Budapesta

Potrivit surselor noastre, socialistii maghiari incearca sa traga cat mai mult de timp, amanand cat pot de mult -momentul adevarului-, cand trebuie sa discute cu legea pe masa modificarile dorite de partea romana, in virtutea Raportului Jurgens si a raportului intocmit de Comisia de la Venetia. Pentru atingerea acestui obiectiv, autoritatile de la Budapesta au apelat la arsenalul folosit candva si de oamenii lui Viktor Orban. Cel mai nou pretext pus in calea discutiilor de catre socialisti este reprezentat de alegerile locale, programate in Ungaria pentru luna octombrie. Invocand astfel de motive, autoritatile de la Budapesta nu pot fi acuzate de rea-vointa si de nerespectarea recomandarilor europene, ci doar de -lipsa de timp-.

Discutii la comanda Europei

Socialistii lui Medgyessy sunt constienti de faptul ca trebuie sa modifice Legea statutului si nu pentru ca Adrian Nastase bate cu pumnul in masa, ci pentru ca asa doreste Bruxellesul. Tocmai de aceea strategia Budapestei este de a amana cat se poate negocierile concrete pe textul legii, in speranta ca in fianl se va ajunge la o amendare de forma si nu de fond. Nu trebuie uitat faptul ca in urma cu an, la votarea in Parlamentul de la Budapesta a controversatei Legi a statutului, socialistii au votat cot la cot cu parlamentarii lui Orban acest act normativ, iar politica actualului Guvern ungar nu difera cu nimic de cea a predecesorilor la capitolul -relatii cu maghiarii din afara granitelor-.

De cealalta parte a baricadei, Guvernul de la Bucuresti insista pentru modificarea Legii statutului, chiar daca interesele romanilor sunt aparate de memorandumul semnat anul trecut, intrucat exista temerea ca acest act normativ se va consolida ca practica regionala, lucru extrem de negativ din perspectiva autoritatilor romane.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.